Yenidoğanlarda akupresür uygulamasının hiperbilirubinemiye etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of acupressure on hyperbilirubinemia in newborns: A randomized controlled trial
- Tez No: 1020032
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSEL CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akupresür, Bilirubin, Hiperbilirubinemi, Yenidoğan, Acupressure, Bilirubin, Hyperbilirubinemia, Newborn
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, hiperbilirubinemi tanısı alan yenidoğanlarda uygulanan akupresürün serum bilirubin düzeyi, defekasyon ve idrar sıklığı ile hastanede yatış süresi üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Araştırma, Randomize kontrollü deneysel tasarımda Temmuz 2025 - Ocak 2026 tarihleri arasında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yürütüldü. Araştırmaya dahil edilen HB tanılı toplam 60 yenidoğan, basit randomizasyon yöntemi ile deney (n=30) ve kontrol (n=30) gruplarına ayrıldı. Deney grubundaki yenidoğanlara fototerapiye ek olarak belirlenen akupresür belirli protokol doğrultusunda uygulama yapılırken, kontrol grubuna yalnızca rutin hemşirelik bakımı ve tedavi uygulandı. Veriler; Yenidoğan Bilgi ve İzlem Formu, Sosyo-Demografik Bilgiler Formu ve Fizyolojik Parametre İzlem Formu aracılığıyla toplandı. Yenidoğanların serum bilirubin düzeyleri, transkutanöz bilirubin ölçümleri, idrar ve defekasyon sıklıkları ile hastanede yatış süreleri değerlendirildi. Araştırma verileri IBM SPSS Statistics 26.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Araştırma boyunca etik ilkelere bağlı kalındı. Araştırma bulgularına göre, grupların başlangıç özellikleri bakımından benzer olduğu ve örneklem dağılımında herhangi bir dengesizlik bulunmadığı belirlenmiştir. Araştırmada akupresür uygulanan yenidoğanların serum bilirubin düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla daha düşük olduğu, defekasyon ve idrar yapma sıklıklarının arttığı ve hastanede yatış sürelerinin daha kısa olduğu belirlendi (p<0.05). Sonuç olarak, yenidoğanlarda uygulanan akupresürün hiperbilirubinemi tedavisini destekleyen etkili ve güvenli bir tamamlayıcı yöntem olduğu, bilirubin düzeylerinin azaltılmasına katkı sağladığı ve tedavi sürecini olumlu yönde etkilediği değerlendirildi. Bu doğrultuda akupresürün hemşirelik bakımına entegre edilmesinin yenidoğan sağlığını destekleyebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of acupressure administered to newborns diagnosed with hyperbilirubinemia on serum bilirubin levels, bowel movements, urinary frequency, and length of hospital stay. The study was conducted as a randomized controlled trial between July 2025 and January 2026 at the Neonatal Intensive Care Unit of the Dursun Odabaş Medical Center at Van Yuzuncu Yil University. A total of 60 newborns diagnosed with hyperbilirubinemia were included in the study and were randomly assigned to the experimental (n=30) and control (n=30) groups using a simple randomization method. While the newborns in the experimental group received the specified acupressure treatment in addition to phototherapy, following a specific protocol, the control group received only routine nursing care and treatment. Data were collected using the Newborn Information and Monitoring Form, the Socio-Demographic Information Form, and the Physiological Parameters Monitoring Form. Serum bilirubin levels, transcutaneous bilirubin measurements, urine and stool output, and hospital length of stay were assessed in newborns. The research data were analyzed using the IBM SPSS Statistics 26.0 software package. Ethical principles were adhered to throughout the study. According to the research findings, it was determined that the groups were similar in terms of their initial characteristics and that there was no imbalance in the sample distribution. The study found that newborns who received acupressure had lower serum bilirubin levels compared to the control group, increased frequency of bowel movements and urination, and shorter hospital stays (p<0.05). In conclusion, it was determined that acupressure administered to newborns is an effective and safe complementary method that supports Hyperbilirubinemia treatment, contributes to the reduction of bilirubin levels, and positively influences the treatment process. Accordingly, it is believed that integrating acupressure into nursing care could support newborn health.