Ergonomik özelliklere sahip sandalye ve geleneksel okul sıralarında oturmanın adolesan idiopatik skolyoza bağlı gövde postürü üzerindeki etkilerinin incelenmesi
An investigation of the effects of sitting on ergonomic chair and at traditional school desks on trunk posture in adolescents with idiopathic scoliosis
- Tez No: 1020139
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN APTİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Adolesan idiopatik skolyoz, ergonomik sandalye, okul sırası, gövde rotasyon açısı, üç boyutlu yüzey tarama, Adolescent idiopathic scoliosis, ergonomics, school chair, trunk posture, three-dimensional surface scanning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Adolesan idiopatik skolyoz (AİS), omurganın üç boyutlu bir deformitesidir. İdiopatik skolyozun kesin sebepleri açıklanamamakla birlikte oturma postürü, şekli ve süresi omurgadaki deformitenin açısal büyüklüğünü etkileyebilmektedir. Oturma yerinin deformite üzerindeki etkisini gösteren araştırmalar sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı, adolesanların ders esnasında geleneksel okul sırası ve ergonomik sandalyede oturarak ders yapmalarının omurga deformitesi ve gövde postürü üzerindeki etkilerini incelemektir. Yaş ortalaması 13,9±2,6 yıl olan ve Cobb açısı ortalaması 26,67±12,58 olan 16 AİS'li birey (12 kadın, 4 erkek) dahil edildi. Gövde rotasyon açıları (GRA) Adam's öne eğilme testinde skolyometre kullanılarak belirlendi. Gövde üzerindeki belirli anatomik noktalar işaretçilerle işaretlenerek üç boyutlu yüzey tarama yöntemi ile gövdenin üç boyutlu modeli elde edildi. Katılımcılar 40 dakikalık iki farklı ders simülasyonuna dahil edilerek birinci derste geleneksel okul sırasında ve ikinci derste ergonomik okul sandalyesinde derse katılmaları istendi. Her iki ders öncesinde ve sonrasında GRA ile pelvis, lomber, alt ve üst torakal segmentlarin frontal ve transvers plan gövde postürü analiz edildi. İstatistiksel analizde paired t-testi kullanıldı. Geleneksel okul sırasındaki ders sonrasında torakolomber GRA'da anlamlı artış bulundu (p=0,033). Ergonomik sandalye sonrası GRA açılarında anlamlı değişiklik saptanmadı (p>0,05). Üç boyutlu gövde modeli verilerine göre her iki farklı sandalyede yapılan ders sonrasındaki pelvis ile alt torakal segment rotasyon açısında anlamlı azalma belirlendi (p<0,05). Ergonomik sandalyede yapılan ders sonrasında lomber ve alt torakal gövde segmentleri arasındaki rotasyon açıları azalmıştır (p<0,05). Gövde segmentleri arasında frontal düzlem açılarında anlamlı değişim saptanmadı. Bu bulgular, okul sandalyesi ve okul sırasında oturarak geçirilen birer ders süresi sonucunda lomber ve torakal segmentlerde rotasyon açısını azaltmaktadır. İki farklı ders süresi sonunda frontal planda değişim olmamıştır. Bir ders süresi oturmanın gövde rotasyonunu azaltması ve frontal planda etkili olmaması oturmanın skolyoza bağlı deformiteyi artırmadığı anlaşılmaktadır. Skolyozun progresyonunu durdurmak amacı ile sandalye ergonomisinin deformite üzerindeki etkilerini belirlemek için uzun süreli oturma aktivitesinin incelenmesi için daha geniş örneklemli ve randomize sıralı ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Adolescent idiopathic scoliosis (AIS) is a three-dimensional deformity of the spine. Although the exact cause of idiopathic scoliosis remains unclear, sitting posture, sitting type, and sitting duration may influence the magnitude of spinal deformity. However, studies investigating the effects of different seating conditions on spinal deformity are limited. The aim of this study was to investigate the effects of attending classroom lessons while sitting on a traditional school desk-chair and an ergonomic school chair on spinal deformity and trunk posture in adolescents with AIS. Sixteen individuals with AIS (12 females, 4 males) with a mean age of 13.9±2.6 years and a mean Cobb angle of 26.67±12.58° were included in the study. Trunk rotation angles (TRA) were determined using a scoliometer during the Adam's forward bend test. Specific anatomical landmarks on the trunk were marked, and a three-dimensional trunk model was obtained using a three-dimensional surface scanning method. Participants completed two separate 40-minute classroom lesson simulations. During the first session, participants attended the lesson while sitting at a traditional school desk-chair, whereas during the second session they used an ergonomic school chair. Before and after each lesson simulation, trunk rotation angles and trunk posture analyses of the pelvis, lumbar, lower thoracic, and upper thoracic segments in the frontal and transverse planes were performed. Paired t-test was used for statistical analysis. A significant increase in thoracolumbar trunk rotation angle was observed after the lesson performed using the traditional school desk-chair (p=0.033). No significant changes were detected in trunk rotation angles following the ergonomic school chair session (p>0.05). According to the three-dimensional trunk model data, a significant decrease in the rotational angle between the pelvis and lower thoracic segment was observed after both seating conditions (p<0.05). Following the lesson performed using the ergonomic school chair, the rotational angle between the lumbar and lower thoracic trunk segments also decreased significantly (p<0.05). No significant changes were found in frontal plane angles between trunk segments. These findings indicate that sitting for the duration of a single classroom lesson, whether on a traditional school desk-chair or an ergonomic school chair, reduces rotational angles in the lumbar and thoracic trunk segments. No changes were observed in frontal plane alignment after either seating condition. The reduction in trunk rotational parameters together with the absence of frontal plane changes suggests that sitting for one class period does not increase scoliosis-related deformity. Further studies with larger sample sizes, randomized seating order, and longer sitting durations are needed to determine the effects of chair ergonomics on spinal deformity and scoliosis progression.