Çay tarımı yapan kadınlarda karpal tünel sendromunun ICF modeli kapsamında işlevsellik, iş gücü kaybı ve psikososyal etkileri üzerine bütüncül bir değerlendirme
Comprehensive assessment of functioning, work productivity loss, and psychosocial effects of carpal tunnel syndrome in women working in tea agriculture based on the international classification of functioning, disability and health model
  1. Tez No: 1020183
  2. Yazar: GİZEM YAMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL DEMİRDEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, Çay, Carpal tunnel syndrome, Tea
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızın amacı, karpal tünel sendrom tanılı kadın çay işçilerinde el fonksiyonları, anksiyete, iş üretkenliği ve yaşam kalitesini sağlıklı akranlarıyla karşılaştırmak; ayrıca KTS'li kadınlarda vücut yapısı/fonksiyonlarındaki bozulmalar ile aktivite ve katılım düzeyleri arasındaki ilişkiyi Uluslararası İşlevsellik, Yeti Yitimi ve Sağlığın Sınıflandırılması çerçevesinde belirlemektir. Çalışmaya KTS tanılı 60 ve sağlıklı 70 kadın çay işçisi dahil edildi. Katılımcıların sosyo-demografik ve mesleki verileri kaydedildi. Değerlendirmelerde; Michigan El Sonuç Anketi , Durumluk ve Sürekli Kaygı Envanteri, İş Üretkenliği ve Aktivite Bozulması Anketi ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu kullanıldı. Grupların yaş ve vücut kitle indeksleri benzerdi (p>0,05). Sağlıklı grubun çoğunlukla motorlu ekipman, KTS grubunun ise manuel çay makası kullandığı belirlendi. KTS grubunda; iki elin fonksiyonları, iş performansı, estetik algı, hasta memnuniyeti ve yaşam kalitesi sağlıklı gruba göre anlamlı derecede düşük, ağrı düzeyleri ise yüksek bulundu (p<0,001). Ayrıca KTS'li işçilerin son bir haftalık işe devamsızlık, iş başındaki verim kaybı, toplam iş verimi kaybı, aktivite bozulması ve kaygı düzeyleri sağlıklı gruba kıyasla anlamlı derecede yüksekti (p<0,001). KTS grubunda vücut yapı ve fonksiyonlarındaki bozulma arttıkça, aktivite ve katılım kısıtlılığının da arttığı belirlendi (p<0,001). Kadın çay işçilerinde KTS'ye bağlı kayıplar yalnızca klinik bulgularla sınırlı kalmayıp; işlevsellik, günlük aktiviteler, kişisel ve çevresel faktörler çerçevesinde çok boyutlu olarak ele alınmalıdır. Tarım işçilerine yönelik ergonomik hasat ekipmanlarının geliştirilmesi ve fizyoterapistlerin sürece dahil olduğu bütüncül tarım-sağlık politikalarının oluşturulması kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
To compare hand functions, anxiety, work productivity, and quality of life between female tea workers with carpal tunnel syndrome and healthy peers, and to investigate the relationship between body structure/function impairments and activity/participation levels within the International Classification of Functioning, Disability and Health framework. Sixty female tea workers with CTS and 70 healthy female tea workers were enrolled. Socio-demographic and occupational characteristics were recorded. Hand functions, anxiety, work productivity loss, and quality of life were evaluated using the Michigan Hand Outcomes Questionnaire, State-Trait Anxiety Inventory, Work Productivity and Activity Impairment Questionnaire, and World Health Organization Quality of Life-BREF, respectively. Age and body mass index were similar between groups (p>0.05). The healthy group mostly used motorized equipment, while the CTS group used manual tea shears. In the CTS group, bilateral hand functions, work performance, aesthetics, patient satisfaction, and QoL were significantly lower, and pain was higher than in the healthy group (p<0.001). Additionally, absenteeism, presenteeism, total productivity loss, activity impairment, and anxiety levels were significantly higher in the CTS group (p<0.001). In workers with CTS, greater body structure/function impairments correlated with increased activity and participation limitations (p<0.001). CTS-related losses in female tea workers extend beyond clinical symptoms and should be evaluated multidimensionally within the functioning, activities, personal, and environmental factors framework. Developing ergonomic harvesting equipment and integrating physical therapists into agricultural health policies are of critical importance.