Buluntu anı fotoğraflarının sanat nesnesi olarak kullanımında temsil meselesi
Representation in the use of found memento photographs as art objects
- Tez No: 1020416
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ÜMİT ERUTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Deneysel fotoğraf, Kavramsal fotoğraf, Post fotoğraf, Soyut fotoğraf, Experimental photography, Conceptual photography, Post-photography, Abstract photography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
Özet
Zamanın ve kişisel hatıranın iz düşümü olarak buluntu anı fotoğrafları, hazır nesne pratiğini geliştiren kavramsal sanatla beraber sanatın konusu olmuştur. Buluntu fotoğraflar ait oldukları bağlamın dışında, sanatçının müdahalesiyle biçimsel ve anlamsal dönüşüme uğrayarak sanat alanında yeniden temsil edilir. Terkedilmiş ya da kaybolmuş imgeler ait olduğu özneden ayrı düştüğünde, müdahaleye açık anonim estetik nesneler haline gelir. Sanatçı fotoğrafları, kimi zaman tasarladığı yepyeni bir anlam bütünü içerisinde sunar; kimi zaman ona içkin olan gerçekliğinin izi üzerinden anlamlandırmaya çalışır; kimi zamansa dolaşımdan düşmüş, terkedilmiş niteliklerini arşivsel bir pratikle görünür kılar. Sanat kaygısıyla üretilmemiş kişisel anı fotoğrafları edinilebilir, seçilebilir ve müdahale edilebilir hale geldiğinde tüm bu temsil biçimleri onların ait olduğu bağlamı dönüştürür. Dolayısıyla sanat nesnesi olarak kullanılan buluntu anı fotoğraflarının temsil sorunu, onu ele alan sanatsal pratikte ilk bakışta gözlemlenebilen yüzeysel müdahalelerle sınırlı değildir. Bir meta olarak buluntu anı fotoğrafları ilk olarak sanatçı ya da koleksiyoner tarafından edinme, seçilme ve dışlanma yoluyla müdahaleye uğrar. Müdahalenin türü, sanatçının buluntu fotoğraflarla kurduğu ilişki biçimi, sunum koşulları ve izleyicinin bakışı, temsil sorununun farklı boyutlarını oluşturur. Fotoğrafların anlamı, daha sonra bakışa teslim edildiği dolaşım mekânlarında izleyicinin anlamlandırma sürecinde dönüşüme uğrar. Buluntu anı fotoğraflarında anlamın sabitlenemezliği, sanat alanındaki temsilini problemli bir yapı haline getirir. Çünkü bu fotoğraflar öznesinden ayrı düştüğünde anlamsal ve duygusal referanslarını büyük ölçüde yitirir.
Özet (Çeviri)
As projections of time and personal memory, found memento photographs became a subject of art together with conceptual art, which developed the practice of the readymade. Outside the context to which they belong, these found photographs are rerepresented in the field of art by undergoing formal and semantic transformation through the intervention of the artist. When these abandoned or lost memento photographs are separated from the subject to which they belong, they become anonymous aesthetic objects open to intervention. The artist sometimes presents these photographs within an entirely new whole of meaning designed by the artist; sometimes tries to interpret them through the trace of the reality inherent in them; and sometimes makes these photographs, which have fallen out of circulation and been abandoned, visible through an archival practice. When these memento photographs, which were not produced with an artistic concern, become obtainable, selectable, and open to intervention, all these forms of representation transform the context to which they belong. The problem of representation of found memento photographs used as art objects is not limited to the surface interventions that can be observed at first glance in the artistic practice that deals with them. As commodities, found personal photographs first undergo intervention by the artist or collector through acquisition, selection, and exclusion. The type of intervention, the relation the artist establishes with these found photographs, the conditions of presentation, and the gaze of the viewer constitute different dimensions of this problem of representation. The meaning of these photographs undergoes transformation first through the artist's recontextualization and formal shaping, and later in the viewer's v process of interpretation within the spaces of circulation in which they are presented to the gaze. The impossibility of fixing meaning in found memento photographs turns the representation of these photographs in the field of art into a problematic structure. Because when these photographs are separated from their subjects, they largely lose their semantic and emotional references.