Kronik total oklüzyonlu hastalarda Sistemik İmmüno-Metabolik İndeksin (SİMİ) rentrop kollateral derecesini öngörmedeki rolü
The role of Systemic Immuno-Metabolic Index (SIMI) in predicting rentrop collateral grade in patients with chronic total occlusion
- Tez No: 1020417
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN DUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Kronik total oklüzyon, koroner kollateral dolaşım, Rentrop derecesi, sistemik immüno-metabolik indeks, inflamasyon, Chronic total occlusion, collateral circulation, Systemic Immuno-Metabolic Index, Rentrop classification, coronary artery disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kronik total oklüzyon (CTO), koroner arter lümeninde en az üç ay süreyle tam tıkanıklık bulunması ile karakterize olup koroner arter hastalığının en kompleks alt gruplarından biridir. CTO hastalarında gelişen koroner kollateral dolaşım, miyokard canlılığının korunması, iskeminin azaltılması ve klinik sonuçların iyileştirilmesi açısından önemli bir koruyucu mekanizma olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, kronik total oklüzyonlu hastalarda Sistemik İmmüno-Metabolik İndeksin (SIMI) Rentrop kollateral derecesini öngörmedeki rolünün araştırılması amaçlandı. Bu retrospektif ve kesitsel çalışma, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kardiyoloji Kliniği'nde koroner anjiyografi ile CTO tanısı konulan hastalar üzerinde gerçekleştirildi. Dahil edilme ve dışlanma kriterlerini karşılayan toplam 471 hasta çalışmaya alındı. Hastalar Rentrop kollateral sınıflamasına göre Rentrop 0–1 ve Rentrop 2–3 olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler, klinik risk faktörleri, laboratuvar parametreleri ve koroner anjiyografik veriler hastane kayıtlarından elde edildi. Hematolojik ve biyokimyasal parametreler kullanılarak sistemik immün-inflamatuar indeks (SII), trigliserit-glukoz (TyG) indeksi ve SIMI hesaplandı. Gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi ve indekslerin öngörü performansları ROC analizi ile incelendi. Hastaların yaş ortalaması 66,16±9,94 yıl olup %77,1'i erkekti. Rentrop 0–1 grubunda diyabetes mellitus, çoklu damar hastalığı, yüksek J-CTO skoru, kalsifikasyon, tortiyozite ve uzun lezyon varlığı daha sık bulundu (p<0,05). Nötrofil, trombosit, C-reaktif protein, açlık glukozu, trigliserid ve kolesterol düzeyleri ile NLR, PLR, PIV, SIRI, SII, TyG ve AIP değerleri Rentrop 0–1 grubunda anlamlı olarak yüksekti (p<0,05). SIMI değeri Rentrop 0–1 grubunda 21567,69±23247,48, Rentrop 2–3 grubunda ise 7346,67±7268,89 bulundu (p<0,001). ROC analizinde SIMI için AUC değeri 0,775 olarak saptandı ve diğer indekslerden daha yüksek bulundu. Sonuç olarak, CTO hastalarında yetersiz kollateral gelişim artmış inflamatuvar ve metabolik yük ile ilişkilidir. SIMI, Rentrop kollateral derecesini öngörmede güçlü ve kolay uygulanabilir bir biyobelirteç olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Chronic total occlusion (CTO) is defined as complete coronary artery obstruction for at least three months and represents a complex form of coronary artery disease. Coronary collateral circulation is an important protective mechanism that preserves myocardial viability and reduces ischemia. This study aimed to investigate the role of the Systemic Immuno-Metabolic Index (SIMI) in predicting Rentrop collateral grade in patients with CTO. This retrospective cross-sectional study included 471 patients diagnosed with CTO by coronary angiography at Van Yüzüncü Yıl University Dursun Odabaş Medical Center. Patients were classified according to Rentrop collateral grading as Rentrop 0–1 and Rentrop 2–3. Demographic characteristics, clinical risk factors, laboratory findings, and angiographic data were obtained from hospital records. The Systemic Immune-Inflammatory Index (SII), Triglyceride-Glucose (TyG) index, and SIMI were calculated using hematological and biochemical parameters. Statistical analyses and receiver operating characteristic (ROC) analysis were performed. The mean age was 66.16±9.94 years, and 77.1% of the patients were male. Diabetes mellitus, multivessel disease, higher J-CTO score, calcification, tortuosity, and long lesion length were significantly more common in the Rentrop 0–1 group (p<0.05). Neutrophil count, platelet count, C-reactive protein, fasting glucose, triglyceride, cholesterol, NLR, PLR, PIV, SIRI, SII, TyG, and AIP values were significantly higher in this group (p<0.05). SIMI values were significantly higher in the Rentrop 0–1 group than in the Rentrop 2–3 group (21567.69±23247.48 vs. 7346.67±7268.89; p<0.001). ROC analysis showed that SIMI had the highest predictive performance with an AUC of 0.775. In conclusion, poor collateral development in CTO patients was associated with increased inflammatory and metabolic burden. SIMI may serve as a useful biomarker for predicting Rentrop collateral grade.