Oluklu paralel plakalı dalga kılavuzlarının analizi, tasarımı ve incelenmesi
Analysis, design and investigation of corrugated parallel plate waveguides
- Tez No: 1020652
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AGAH OKTAY ERTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dielektrik dalga kılavuzu, Uydu haberleşme sistemleri, Dielectric waveguide
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Mikrodalga sistemlerinde düşük dispersiyon özellikleriyle öne çıkan kayma-simetrik çift oluklu paralel plakalı dalga kılavuzlarının (GS-DCPPW) geleneksel tam dalga analizleri genellikle yavaş ve karmaşıktır. Bu tezde, söz konusu yapıların boyutsal sentezi ve analizi için Genelleştirilmiş Saçılma Matrisinin Yardımcı Fonksiyonları (AFGSM) yöntemini temel alan, oldukça hızlı ve pratik yeni bir tasarım modeli geliştirilmiştir. Önerilen yaklaşımda, birim hücrenin saçılma (S) parametrelerini elde etmek için zaman alan tam dalga çözücüler yerine eşdeğer iletim hattı devre modeli kullanılmıştır. AFGSM yöntemi sayesinde karmaşık özdeğer denklemleri çözülmeden, yalnızca yardımcı fonksiyonların sıfır geçişleri incelenerek yapının iletim ve durdurma bantları kolaylıkla belirlenebilmektedir. Algoritmanın geçerliliği, Ku-bandı ve X-bandı filtre uygulamaları için optimize edilen birim hücrelerle test edilmiş; performans sonuçları ticari tam dalga simülatörleri (CST ve HFSS) ile doğrulanmıştır. Geliştirilen bu yöntem, tasarım sürecinde 360 saatlik hesaplama sürelerini 20 saniyeye kadar düşürerek önemli bir hız avantajı sağlamış; aynı zamanda literatürdeki örneklere kıyasla çok daha kompakt ve geniş bant bastırma kapasitesine sahip filtrelerin tasarlanabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Traditional full-wave analyses of glide-symmetric double-corrugated parallel-plate waveguides (GS-DCPPW)—components critical to microwave systems due to their low dispersion properties—are typically computationally complex and extremely time-consuming. To address this limitation, this thesis presents a novel, rapid, and highly practical design methodology based on the Auxiliary Functions of the Generalized Scattering Matrix (AFGSM) for the dimensional synthesis and analysis of these structures. The proposed approach utilizes an equivalent transmission line circuit model rather than conventional, time-consuming full-wave solvers to extract the scattering (S) parameters of the unit cell. By employing the AFGSM method, the passband and stopbands of the structure can be readily identified simply by analyzing the zero-crossings of the auxiliary functions, entirely eliminating the need to solve complex eigenvalue equations. The validity of the algorithm was tested using unit cells optimized for Ku-band and X-band filter applications, with the resulting performances successfully verified against commercial full-wave simulators (CST Microwave Studio and HFSS). Ultimately, the developed method offers a significant speed advantage within the design space—reducing a computational process that would normally take 360 hours down to merely 20 seconds. Furthermore, it demonstrates that it is possible to design highly compact filters with broader stopband suppression capabilities compared to existing alternatives in the literature.