Metastatik kastrasyona dirençli prostat kanserinde Lu-177 PSMA tedavisi sonrası progresyonsuz sağkalım ve genel sağkalımın öngörülmesinde tedavi öncesi elde edilen Ga-68 PSMA PET/BT metriklerinin değeri: Retrospektif kohort çalışması
Value of pre-treatment Ga-68 PSMA PET/CT metrics in predicting progression-free survival and overall survival after Lu-177 psma therapy in metastatic castration-resistant prostate cancer: A retrospective cohort study
- Tez No: 1020708
- Danışmanlar: PROF. DR. GAMZE ÇAPA KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: DmaxVox, Ga-68 PSMA PET/BT, Genel Sağkalım, Lu-177 PSMA, mKDPK, Nomogram, DmaxVox, Ga-68 PSMA PET/CT, Lu-177 PSMA, mCRPC, Nomogram, Overall Survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; Lutesyum-177 Prostat Spesifik Membran Anjiteni (Lu-177 PSMA) radyoligand tedavisi (RLT) planlanan metastatik kastrasyona dirençli prostat kanseri (mKDPK) hastalarında, tedavi öncesi Galyum-68 (Ga-68) PSMA Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi (PET/BT) görüntülerinden elde edilen kantitatif/radyomik metriklerin ve rutin klinik parametrelerin sağkalım üzerindeki bağımsız öngörücü değerini saptamak ve bireyselleştirilmiş risk tahmini sunan bir nomogram geliştirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2015-2024 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde en az 4 kür Lu-177 PSMA tedavisi alan 106 mKDPK hastası dahil edildi. Tedavi öncesi Ga-68 PSMA PET/BT görüntüleri üzerinden LIFEx yazılımı kullanılarak semikantitatif (SUVmax, SUVmean), hacimsel (PSMA-TV, TL-PSMA) ve uzaysal yayılım (Dmax, DmaxVox) metrikleri elde edildi. Genel Sağkalım (Overall Surival, OS) ve Progresyonsuz Sağkalım (Progression Free Survival, PFS) analizleri Kaplan-Meier ve çok değişkenli Cox regresyon yöntemleri ile yapıldı. Geliştirilen prognostik modelin performansı Harrell'in C-indeksi, bootstrapping ve Karar Eğrisi Analizi (DCA) ile doğrulandı. Bulgular: Çalışma kohortunda ortanca OS süresi 20,5 ay, ortanca PFS süresi ise 9,9 ay olarak saptandı. Çok değişkenli Cox regresyon analizinde; toplam Lu-177 PSMA kür sayısı (HR= 0,778; p= 0,003), Tüm Vücut DmaxVox (HR= 1,012; p= 0,004) ve nötrofil-lenfosit oranı (NLO) (HR= 1,105; p= 0,021) OS için bağımsız prognostik faktörler olarak belirlendi. PFS analizi sonuçlarına göre ise Lu-177 PSMA kür sayısı ve pelvik lenf nodu tutulumu (HR= 0,571; p= 0,046) bağımsız belirleyiciler olarak öne çıktı. Geleneksel nükleer tıp parametresi olan SUVmax değerinin sağkalım üzerinde bağımsız bir etkisi saptanmadı (p= 0,988). OS öngörme için geliştirilen üç değişkenli parsimonyöz nomogram 0,72'lik C-indeksi sergilerken, DCA sonuçları modelin %10-%50 eşik olasılık aralığında belirgin klinik“Net Fayda”sağladığını kanıtladı. Sonuç: Ga-68 PSMA PET/BT, mKDPK hastalarında sadece hastalık yaygınlığını değil, prognozu belirleyen bir“biyolojik harita”sunmaktadır. Tedavinin planlanan dozlarda tamamlanabilmesi (kür sayısı) sağkalım için en kritik faktördür. Uzaysal diseminasyonun bir göstergesi olan DmaxVox, klasik hacimsel verilerin ötesine geçen özgün bir prognostik standarttır. Geliştirilen nomogram, teranostik yaklaşımda kişiselleştirilmiş tedavi yönetimi için güvenilir bir karar destek aracı niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the independent predictive value of pre-treatment Gallium-68 Prostate Specific Membrane Antigen (Ga-68 PSMA) Positron Emission Tomography/Computed Tomography (PET/CT) quantitative/radiomic metrics and routine clinical parameters on survival in patients with metastatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) scheduled for Lutetium-177 (Lu-177) PSMA radioligand therapy (RLT), and to develop a nomogram providing individualized risk estimation. Materials and Methods: The study included 106 mCRPC patients who received at least 4 cycles of Lu-177 PSMA therapy at Dokuz Eylul University Hospital between 2015 and 2024. Semiquantitative (SUVmax, SUVmean), volumetric (PSMA-TV, TL-PSMA), and spatial dissemination (Dmax, DmaxVox) metrics were extracted from pre-treatment Ga-68 PSMA PET/CT images using LIFEx software. Overall Survival (OS) and Progression-Free Survival (PFS) analyses were performed using Kaplan-Meier and multivariable Cox regression methods. The performance of the developed prognostic model was validated using Harrell's C-index, bootstrapping, and Decision Curve Analysis (DCA). Results: The median OS was 20.5 months and the median PFS was 9.9 months in the study cohort. In multivariable Cox regression analysis, total number of Lu-177 PSMA cycles (HR= 0.778; p= 0.003), Whole-Body DmaxVox (HR= 1.012; p= 0.004), and neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR) (HR= 1.105; p= 0.021) were identified as independent prognostic factors for OS. For PFS, the total number of Lu-177 cycles and pelvic lymph node involvement (HR= 0.571; p= 0.046) emerged as independent predictors. SUVmax, a traditional nuclear medicine parameter, showed no independent effect on survival (p= 0.988). The developed three-variable parsimonious nomogram demonstrated a C-index of 0.72, and DCA results confirmed a significant clinical“Net Benefit”within the 10%-50% threshold probability range. Conclusion: Ga-68 PSMA PET/CT provides a“biological map”that determines not only the extent of the disease but also the prognosis in mCRPC patients. Completion of the treatment as planned (number of cycles) is the most critical factor for survival. DmaxVox, as an indicator of spatial dissemination, is a novel prognostic standard that extends beyond traditional volumetric data. The developed nomogram serves as a reliable decision-support tool for personalized treatment management in the theranostic approach.