Deneysel diyabet oluşturulan sıçanlarda luteolinin testis üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of luteolin on testicular tissue in rats with experimentally induced diabetes
- Tez No: 1020711
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET ALTINDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, Luteolin, Stereoloji, Streptozotosin, Testis, Diabetes mellitus, Luteolin, Stereology, Streptozotocin, Testis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Diabetes mellitus, kronik hiperglisemi ile karakterize, birçok organ ve sistemi etkileyen yaygın bir metabolik hastalıktır. Diyabete bağlı gelişen oksidatif stres, inflamasyon ve apoptoz süreçleri erkek üreme sistemi üzerinde yapısal ve fonksiyonel bozukluklara neden olabilmektedir. Bu çalışmada, streptozotosin (STZ) ile oluşturulan deneysel diyabet modelinde luteolinin testis dokusu üzerindeki etkilerinin histopatolojik, immünohistokimyasal ve stereolojik yöntemlerle değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada 8 haftalık toplam 28 adet Wistar albino erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar Kontrol, Luteolin, Diyabet ve Diyabet + Luteolin olmak üzere dört gruba ayrıldı. Diyabet oluşturmak amacıyla tek doz STZ uygulandı. Luteolin deney süresince ilgili gruplara verildi. Deney sonunda testis dokuları alınarak histopatolojik, immünohistokimyasal ve stereolojik incelemeler yapıldı. İmmünohistokimyasal değerlendirmelerde luteinizan hormon reseptörü (LHR), tümör nekroz faktörü-alfa (TNF-α) ve kaspaz-3 belirteçleri kullanıldı. Testis hacimleri Cavalieri yöntemi ile hesaplandı. Diyabet grubunda belirgin hiperglisemi ve vücut ağırlığı kaybı gözlenirken, Diyabet + Luteolin grubunda bu değişikliklerin daha düşük olduğu belirlendi. Histopatolojik incelemelerde Diyabet grubunda seminifer tübüllerde dejenerasyon, germ hücre kaybı ve spermatogenezin bozulduğu, buna bağlı olarak Johnsen biyopsi skorunun anlamlı düzeyde azaldığı saptandı. Diyabet grubuna göre, Diyabet + Luteolin grubunda ise seminifer tübül yapısının ve spermatogenezin daha düzenli olduğu gözlendi. İmmünohistokimyasal analizlerde Diyabet grubunda LHR immünreaktivitesinin azaldığı, TNF-α ve kaspaz-3 immünreaktivitelerinin arttığı belirlendi. Luteolin sonrasında Diyabet + Luteolin grubunda LHR immünreaktivitesinin arttığı, TNF-α ve kaspaz-3 immünreaktivitelerinin azaldığı tespit edildi. Stereolojik analizlerde Diyabet grubunda ortalama testis hacminin Kontrol grubuna göre anlamlı derecede azaldığı, diyabet grubuna göre Diyabet + Luteolin grubunda ise testis hacminin yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak, elde edilen bulgular birlikte değerlendirildiğinde, luteolinin diyabete bağlı testiküler hasarı azaltabileceği, testis dokusunun yapısal bütünlüğünün korunmasına katkı sağlayabileceği ve bu etkinin antiinflamatuar ve antiapoptotik mekanizmalarla ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Diabetes mellitus is a common metabolic disease characterized by chronic hyperglycemia and affects many organs and systems. Oxidative stress, inflammation, and apoptosis associated with diabetes may cause structural and functional impairments in the male reproductive system. The aim of this study was to evaluate the effects of luteolin on testicular tissue in an experimental diabetes model induced by streptozotocin (STZ) using histopathological, immunohistochemical, and stereological methods. A total of 28 eight-week-old male Wistar albino rats were used in the study. The animals were divided into four groups: Control, Luteolin, Diabetes, and Diabetes + Luteolin. A single dose of STZ was administered to induce diabetes. Luteolin was administered to the relevant groups throughout the experimental period. At the end of the experiment, testicular tissues were collected and subjected to histopathological, immunohistochemical, and stereological examinations. Luteinizing hormone receptor (LHR), tumor necrosis factor-alpha (TNF-α), and caspase-3 were evaluated immunohistochemically. In the diabetes group, significant hyperglycemia and weight loss were observed, while these changes were less pronounced in the diabetes + luteolin group. Histopathological examinations revealed seminiferous tubule degeneration, germ cell loss, and impaired spermatogenesis in the diabetes group, resulting in a significantly lower Johnsen biopsy score. In contrast, the diabetes + luteolin group showed more regular seminiferous tubule structure and spermatogenesis compared to the diabetes group. Immunohistochemical analyses demonstrated decreased LHR immunoreactivity and increased TNF-α and caspase-3 immunoreactivities in the Diabetes group. Following luteolin administration, increased LHR immunoreactivity and decreased TNF-α and caspase-3 immunoreactivities were observed in the Diabetes + Luteolin group. Stereological analyses showed that the mean testicular volume in the Diabetes group decreased by approximately 22% compared to the Control group, whereas this decrease was partially reversed in the Diabetes + Luteolin group. Furthermore, a statistically significant difference in testicular volume was detected among the groups (p = 0.006). In conclusion, when the histopathological, immunohistochemical, and stereological findings were evaluated together, luteolin may reduce diabetes-induced testicular damage, may contribute to the preservation of the structural integrity of testicular tissue, and these effects may be associated with anti-inflammatory and antiapoptotic mechanisms.