Spinal anestezi altında ürolojik cerrahi geçiren geriatrik hastalarda ondansetronun hemodinamik etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the hemodynamic effects of ondansetron in geriatric patients undergoing urologic surgery under spinal anesthesia
  1. Tez No: 1020712
  2. Yazar: KÜBRA DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP NUR AKÇABOY, DR. GÜLAY YALÇIN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, hipotansiyon, bradikardi, ondansetron, Bezold–Jarisch refleksi, 5-HT₃ reseptörleri, Anestezi-spinal, Geriatri, Hemodinami, Spinal anesthesia, hypotension, bradycardia, ondansetron, Bezold–Jarisch reflex, 5-HT₃ receptors, Anesthesia-spinal, Geriatrics, Hemodynamics
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Spinal anesteziye bağlı gelişen hipotansiyon ve bradikardi, özellikle geriatrik popülasyonda sık görülen ve ciddi morbiditeye yol açabilen önemli komplikasyonlar arasında yer almaktadır. Serotonin aracılığıyla aktive olan 5-hidroksitriptamin-3 (5-HT₃) reseptörlerinin önemli bir rol oynadığı Bezold–Jarisch refleksi, spinal anesteziye bağlı gelişen sempatik blokaj sonucunda ortaya çıkan hipotansiyon ve bradikardiyi derinleştirebilir. Bu çalışmada, bir 5-HT₃ reseptör antagonisti olan ondansetronun geriatrik hastalarda spinal anestezi sonrasında hemodinamik parametreler ile hipotansiyon ve bradikardi gelişimi üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, gözlemsel ve prospektif olan çalışmaya, spinal anestezi altında ürolojik cerrahi geçirecek olan 65 yaş üstü ASA I–III sınıfında toplam 150 hasta çalışmaya alındı, dışlama kriterleri sonrası 140 hasta analiz edilmiştir. Spinal anestezi öncesinde, postoperatif bulantı-kusma (PONV) riskini belirlemek amacıyla kullanılan APFEL skoruna göre, skoru >2 olan ve profilaktik 4 mg intravenöz ondansetron uygulanan hastalar Grup Ondansetron (n=70); skoru ≤2 olan ve ondansetron uygulanmayan hastalar ise Grup Kontrol (n=70) olarak sınıflandırılmıştır. Tüm hastalara 25G Quincke spinal iğnesi ile orta hat yaklaşımı kullanılarak L3–L4 veya L4–L5 seviyesinden 15 mg %0,5 hiperbarik bupivakain verilerek spinal anestezi uygulanmıştır. Spinal anestezi sonrasında arteriyel kan basınçları ve kalp hızı 45 dakika boyunca izlenmiştir. Hipotansiyon (bazal OAB'nin >%20 azalması) ve bradikardi (kalp hızı <50 atım/dk) gelişimi ile tedavi ihtiyacı takip edilerek kaydedilmiştir. Bulgular: Spinal anestezi sonrası hemodinamik değişikliklerin iki grupta benzer olduğu ve istatistiksel farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen toplam 140 hastanın 24'ünde (%17,1) hipotansiyon, 7'sinde (%5) bradikardi saptanmıştır. Hipotansiyon kontrol grubunda 15 (%21,4) hastada, ondansetron grubunda ise 9 (%12,9) hastada görülmüştür. Bradikardi kontrol grubunda 4 (%5,7) hastada, ondansetron grubunda ise 3 (%4,3) hastada gözlemlenmiştir. Ondansetron grubunda hipotansiyon ve bradikardi sıklığı daha düşük olmasına rağmen, gruplar arasında bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Geriatrik hastalarda anestezi öncesi intravenöz ondansetron uygulanması, spinal anesteziye bağlı hipotansiyon ve bradikardi gelişimini tamamen önleyen bir yöntem olmamakla birlikte, hemodinamik dalgalanmaların şiddetini azaltmaya katkı sağlayabilecek bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Bu alanda, farklı doz rejimlerini ve daha geniş hasta popülasyonlarını içeren ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hypotension and bradycardia associated with spinal anesthesia are common complications in the geriatric population and may lead to significant morbidity. The Bezold–Jarisch reflex, in which serotonin-mediated activation of 5-hydroxytryptamine-3 (5-HT₃) receptors plays a major role, may exacerbate hypotension and bradycardia resulting from sympathectomy induced by spinal anesthesia. This study aimed to evaluate the effects of ondansetron, a 5-HT₃ receptor antagonist, on hemodynamic parameters as well as the development of hypotension and bradycardia following spinal anesthesia in geriatric patients. Methods: This single-center, prospective observational study included 140 patients aged ≥65 years with ASA physical status I–III scheduled for urologic procedures under spinal anesthesia. Based on the Apfel score for postoperative nausea and vomiting (PONV), patients with a score >2 who received prophylactic intravenous ondansetron 4 mg formed the Ondansetron Group (n=70), while those with a score ≤2 who did not receive ondansetron comprised the Control Group (n=70). All patients received 15 mg of 0.5% hyperbaric bupivacaine via a 25-G Quincke needle at the L3–L4 or L4–L5 interspace. Arterial blood pressure and heart rate were monitored for 45 minutes after spinal anesthesia. Development of hypotension (>20% decrease from baseline MAP) and bradycardia (heart rate <50 beats/min) and the need for treatment were monitored and recorded. Results: Hemodynamic changes following spinal anesthesia were similar between the two groups, and no statistically significant difference was observed. Among the 140 patients included in the study, hypotension occurred in 24 (17.1%) patients and bradycardia in 7 (5%) patients. Hypotension was observed in 15 (21.4%) patients in the Control Group and in 9 (12.9%) patients in the Ondansetron Group. Bradycardia occurred in 4 (5.7%) patients in the Control Group and in 3 (4.3%) patients in the Ondansetron Group. Although both hypotension and bradycardia were less frequent in the Ondansetron Group, this difference was not statistically significant. Conclusion: Although preoperative intravenous ondansetron administration does not completely prevent spinal anesthesia–induced hypotension and bradycardia in geriatric patients, it may contribute to reducing the severity of hemodynamic fluctuations and can be considered as a potential supportive option. Further studies involving different dosage regimens and larger patient populations are needed in this field.