Elit flöre sporcularında 8 haftalık pliometrik antrenmanların hamle kinematiği üzerine etkisi
The effect of 8-week plyometric training on lunge kinematics in elite foil fencers
  1. Tez No: 1020754
  2. Yazar: ATANUR İSMAİL ERİM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL BAL, DOÇ. DR. NEDİM MALKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Eskrim, Flöre, Hamle, Pliometrik Antrenman, 3 Boyutlu Kinematik Analiz, Alt Ekstremite, Fencing, Foil, Lunge, Plyometric Training, Three-Dimensional Kinematic Analysis, Lower Extremity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sporcu Sağlığı ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
Özet
ELİT FLÖRE SPORCULARINDA 8 HAFTALIK PLİOMETRİK ANTRENMANLARIN HAMLE KİNEMATİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ ÖZET Amaç: Bu araştırmanın amacı, elit flöre sporcularında 8 haftalık pliometrik antrenmanlar öncesi ve sonrasında hamle (lunge) hareketinin 3 boyutlu kinematik analizini yaparak, bu antrenman modelinin alt ekstremite hareket mekaniği üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya 16-23 yaş aralığında, en az 3 yıldır aktif olarak flöre branşında yarışan 16 elit sporcu (6 kız, 10 erkek) katılmıştır. Hamle hareketinin 3 boyutlu kinematik analizi, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Egzersiz ve Spor Bilimleri Laboratuvarında Qualisys Track Manager (QTM™) Versiyon 2023.1 hareket analizi sistemi (8 adet 500 Hz Miqus kamera) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sporcular 8 haftalık pliometrik antrenman programını tamamlamış; ön test ve son test ölçümleri karşılaştırılmıştır. Veriler Mann-Whitney U testi ve Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Bulgular: Boy ve kilo değişkenlerinde erkek sporcuların kız sporculara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek değerlere sahip olduğu bulunmuştur (p<0,05). Gövde, kalça ve diz eklemine ait açı ve açısal hız değişkenlerinin tamamında cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Ayak bileği başlangıç açısı değişkeninde erkek sporcuların değerleri kız sporculara kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (Z=-2,386; p<0,05). Ön test-son test karşılaştırmalarında gövde açısı başlangıç ve bitiş değerlerinde anlamlı artışlar tespit edilmiştir (sırasıyla Z=-2,215, p<0,05; Z=-2,668, p<0,05). Ayak bileği açısal hız bitiş değerinde ise anlamlı bir azalma gözlemlenmiştir (Z=-2,731; p<0,05). Kalça, diz ve ayak bileği açısı ile kalça ve diz açısal hız değişkenlerinin tamamında ön test ile son test arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Pliometrik antrenman programının incelenen kinematik değişkenlerin büyük bölümü üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki oluşturmadığı görülmüştür. Bununla birlikte gövde açısı ve ayak bileği açısal hız bitiş değerlerinde anlamlı değişimler tespit edilmiştir. Ayak bileği başlangıç açısındaki cinsiyet farklılığı dikkat çekici bir bulgu olarak öne çıkmaktadır. Elde edilen veriler, Türkiye'de elit flöre sporcularına yönelik 3 boyutlu kinematik analiz alanındaki özgün çalışmalar için referans niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF 8 WEEK PLYOMETRIC TRAINING ON LUNGE KINEMATICS IN ELITE FOIL FENCERS ABSTRACT Aim: The aim of this study is to conduct a three-dimensional kinematic analysis of the lunge movement in elite foil fencers before and after an 8-week plyometric training program and to reveal the effects of this training model on lower extremity movement mechanics. Materials and Methods: Sixteen elite fencers (6 female, 10 male) aged 16-23 years with at least 3 years of active competitive experience participated in the study. Three-dimensional kinematic analysis of the lunge was performed using the Qualisys Track Manager (QTM) Version 2023.1 motion analysis system (8 Miqus cameras at 500 Hz) at the Exercise and Sports Laboratory of Health Sciences University. Participants completed an 8-week plyometric training program and pre-test and post-test measurements were compared. Data were analyzed using the Mann-Whitney U test and Wilcoxon Signed Rank Test. Results: Male athletes demonstrated significantly higher values than female athletes in height and weight (p<0.05). No statistically significant differences were found between genders in any of the trunk, hip and knee joint angle and angular velocity variables (p>0.05). Initial ankle joint angle was significantly higher in male athletes compared to female athletes (Z=-2.386; p<0.05). In pre-test to post-test comparisons, significant increases were observed in trunk angle at both initiation and termination (Z=-2.215, p<0.05; Z=-2.668, p<0.05, respectively). A significant decrease was observed in ankle angular velocity at termination (Z=-2.731; p<0.05). No statistically significant differences were found between pre-test and post-test in hip, knee and ankle joint angles or in hip and knee angular velocity variables (p>0.05). Conclusion: The 8-week plyometric training program did not produce statistically significant effects on the majority of the kinematic variables examined. However, significant changes were observed in trunk angle and ankle angular velocity at termination. The gender difference in initial ankle joint angle emerged as a noteworthy finding. The data obtained represent original reference values for three-dimensional kinematic analysis studies targeting elite foil fencers in Turkey.