Spor bilimleri öğrencilerinin dijital bağımlılık ve psikolojik iyi oluşlarının incelenmesi
Investigation of digital addiction and psychological well-being of sport sciences students
  1. Tez No: 1020829
  2. Yazar: FATMA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ABAKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Psikolojik iyi oluş, Dijital bağımlılık, Amatör sporcu, Sports, Psychological Well-Being, Digital Addiction, Amateur athlete
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, spor bilimleri öğrencilerinin dijital bağımlılık ve psikolojik iyi oluşlarının incelenmesi amacıyla yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştırma evrenini 2025-2026 eğitim-öğretim yılında Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesin'de öğrenim gören tüm öğrenciler, örneklem grubunu ise evren içinden gönüllülük ilkesine göre tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilmiş olan 304 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak amacıyla üç bölümden oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Kişisel bilgiler formu, dijital bağımlılık ölçeği, psikolojik iyi oluş ölçeğinden oluşmaktadır. Verilerin analizi için SPSS 22.0 programından yararlanılmıştır. Betimsel istatistiklerde frekans, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma, verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek için Kolmogorov-Smirnov testleri, gruplar arası farklılık analizleri için t-testi ve ANOVA, ilişki analizi için Pearson Korelasyon testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; spor bilimleri öğrencilerinin iyi oluş düzeyleri yüksek bulunurken, dijital bağımlılıkları genel olarak ortalamanın altındadır. Erkeklerin psikolojik iyi oluşları kadınlardan daha olumlu olarak tespit edilmiştir. Çalışan öğrencilerin psikolojik iyi oluşları çalışmayanlara göre daha olumlu, dijital bağımlılıkta ise çalışmayanların daha yüksek bağımlılığı olduğu belirlenmiştir. Beden eğitimi ve antrenörlük eğitimi bölümlerinin psikolojik iyi oluşları spor yöneticiliğine göre daha yüksek bulunurken, antrenörlük bölümü öğrencilerinin dijital bağımlılıkları daha yüksek bulunmuştur. Arkadaşları ile evde kalanların dijital bağımlılık düzeyleri diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Spor bilimleri öğrencilerinin dijital bağımlılıklarının arttığı durumlarda ruhsal psikolojik iyi oluşlarının azaldığı, yaş arttıkça da dijital bağımlılıklarının azaldığı yönünde bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive study conducted to examine digital addiction and psychological well-being among sports science students. The research population consisted of all students studying at the Faculty of Sports Sciences of Gaziantep University during the 2025-2026 academic year, and the sample group consisted of 304 students selected from the population using stratified sampling based on the principle of voluntariness. A questionnaire consisting of three sections was used to collect data in the research. It consisted of a personal information form, a digital addiction scale, and a psychological well-being scale. SPSS 22.0 program was used for data analysis. In descriptive statistics, frequency, percentage, arithmetic mean, and standard deviation were used; Kolmogorov-Smirnov test were used to determine whether the data showed normal distribution; t-test and ANOVA were used for intergroup difference analyses; and Pearson correlation test was used for correlation analysis. The research results show that while sports science students have high levels of mental well-being, their digital addiction is generally below average. Males were found to have more positive psychological well-being than females. Working students had more positive psychological well-being than non-working students, but non-working students had higher levels of digital addiction. Physical education and coaching students had higher psychological well-being than sports management students, but coaching students had higher levels of digital addiction. Students living at home with friends had significantly higher levels of digital addiction than other groups. The findings indicate that as digital addiction increases among sports science students, their mental and psychological well-being decreases, and that digital addiction decreases with age.