Ev hanımı olan kadınlar ile çalışan kadınların sosyalleşme durumları ve sağlık anksiyetelerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 1020934
  2. Yazar: OĞUZ YEŞİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN ÖZÇAKAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, sağlık anksiyetesi, ev hanımı, çalışan kadın, kadın sağlığı, birinci basamak, Socialization, health anxiety, housewives, working women, women's health, primary care
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde bireylerin ruhsal ve fiziksel sağlığını etkileyen önemli faktörlerden biri sosyalleşme düzeyidir. Sosyal ilişkiler ve toplumsal etkileşimler, bireyin psikolojik iyi oluşunu desteklerken, sosyal izolasyon ve yetersiz sosyal destek çeşitli psikolojik sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilmektedir. Bu sorunlardan biri de sağlık anksiyetesidir. Sağlık anksiyetesi, bireyin sağlığına ilişkin aşırı ve sürekli kaygı duymasıyla karakterize olup yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Özellikle kadınlarda sosyal roller, çalışma durumu ve yaşam koşulları sosyalleşme düzeylerini ve buna bağlı olarak sağlık anksiyetesi düzeylerini etkileyebilmektedir. Çalışan kadınların sosyal etkileşimlerinin daha fazla olması beklenirken, ev hanımlarında sosyal çevrenin daha sınırlı olması sağlık kaygısını artırabilecek bir faktör olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle kadınların çalışma durumlarına göre sosyalleşme ve sağlık anksiyetesi düzeylerinin incelenmesi önem arz etmektedir. Amaç: Bu araştırmanın amacı, ev hanımı olan kadınlar ile çalışan kadınların sosyalleşme düzeyleri ve sağlık anksiyetesi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve iki grup arasında bu değişkenler açısından farklılık olup olmadığının belirlenmesidir. Yöntem: Araştırma, kesitsel analitik tipte planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, Dokuz Eylül Üniversitesi'ne bağlı Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri'ne başvuran ve araştırmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üzeri toplam 366 kadın oluşturmuştur. Veriler, Katılımcı Tanıtım Formu, Sosyalleşme Ölçeği ve Sağlık Anksiyetesi Ölçeği (SHAI-18) kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi (gerekli durumlarda Welch düzeltmesi), tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu doğrusal regresyon analizleri kullanılmıştır. Etki büyüklüğü için Cohen's d değerleri hesaplanmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların sosyalleşme puan ortalaması 112,09±21,14; sağlık anksiyetesi puan ortalaması ise 41,35±9,95 olarak bulunmuştur. Çalışan kadınların sosyalleşme puanlarının (116,48±19,19), çalışmayan kadınlara (110,18±21,69) göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu (t=2,772; p=0,006; Cohen's d=0,300); çalışmayan kadınların ise sağlık anksiyetesi puanlarının (42,13±9,79) çalışan kadınlara (39,57±10,12) göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır (t=-2,275; p=0,024; Cohen's d=-0,259). Sosyalleşme ile sağlık anksiyetesi arasında orta-kuvvetli düzeyde, negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=-0,526; p<0,001). Basit doğrusal regresyon analizinde sosyalleşmenin sağlık anksiyetesindeki değişimin %27,7'sini açıkladığı belirlenmiştir (R²=0,277; F=139,36; p<0,001). Çoklu doğrusal regresyon analizinde sosyalleşmenin (β=-0,526; p<0,001) ve yaşın (β=0,113; p=0,015) sağlık anksiyetesi üzerinde anlamlı etkisi olduğu, çalışma durumunun (p=0,390) ve eğitim düzeyinin (p=0,486) ise anlamlı etkisinin bulunmadığı saptanmıştır. Sonuç: Bu araştırma sonucunda, sosyalleşme düzeyinin sağlık anksiyetesi ile anlamlı şekilde ilişkili olduğu ve sosyalleşme düzeyi yüksek olan kadınlarda sağlık anksiyetesinin daha düşük olduğu görülmüştür. Kesitsel tasarım nedeniyle nedensellik çıkarımı yapılamamakla birlikte, kadınların sosyalleşme düzeylerini artırmaya yönelik birinci basamak temelli girişimlerin sağlık anksiyetesinin yönetiminde yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Socialization is one of the key factors affecting individuals' mental and physical health. Social relationships and interactions support psychological well-being, whereas social isolation and insufficient social support may lead to various psychological problems. One of these problems is health anxiety. Health anxiety is characterized by excessive and persistent concerns about one's health and may negatively affect quality of life. In women, factors such as social roles, employment status, and living conditions can influence both socialization levels and health anxiety. While working women are expected to have higher levels of social interaction, housewives may have more limited social environments, which may increase health-related concerns. Therefore, examining socialization and health anxiety levels among women according to their employment status is important. Objective: This study aimed to examine the relationship between socialization level and health anxiety among housewives and working women, and to determine whether there is a difference between these groups in these variables. Methods: A cross-sectional analytical study was conducted with 366 women aged 18 and over who applied to the Training Family Health Centers affiliated with Dokuz Eylül University. Data were collected face-to-face using a sociodemographic data form, the Socialization Scale, and the Health Anxiety Inventory–Short Form (SHAI-18). Descriptive statistics, independent-samples t-tests (with Welch's correction where appropriate), one-way ANOVA, Pearson correlation, and simple and multiple linear regression analyses were used. Effect sizes were reported using Cohen's d. Statistical significance was set at p<0.05. Results: The mean socialization score was 112.09±21.14, and the mean health anxiety score was 41.35±9.95. Working women had significantly higher socialization scores than non-working women (116.48±19.19 vs. 110.18±21.69; t=2.772; p=0.006; Cohen's d=0.300). Non-working women had significantly higher health anxiety scores than working women (42.13±9.79 vs. 39.57±10.12; t=-2.275; p=0.024; Cohen's d=-0.259). There was a moderate-to-strong negative correlation between socialization and health anxiety (r=-0.526; p<0.001). Simple linear regression showed that socialization accounted for 27.7% of the variance in health anxiety (R² = 0.277; F = 139.36; p < 0.001). In multiple linear regression, socialization (β = -0.526; p < 0.001) and age (β = 0.113; p = 0.015) were significant predictors of health anxiety, whereas employment status and education level were not. Conclusion: The findings indicate that socialization is significantly associated with health anxiety; women with higher socialization levels report lower health anxiety. Due to the cross-sectional design, no causal inference can be drawn. Interventions at the primary care level aimed at enhancing women's socialization may contribute to the management of health anxiety.