Ekstra polimerizasyonun 3D baskılı dental reçine materyallerinin renk ve mekanik özellikleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of additional polymerization on the color and mechanical properties of 3D-printed dental resin materials
- Tez No: 1020988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DİLBER, DOÇ. DR. NUMAN TATAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: 3d baskı, ekstra polimerizasyon, renk stabilitesi, bükülme dayanımı, vickers mikrosertlik, 3d printing, additional polymerization, color stability, flexural strength, vickers microhardness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu in vitro çalışmanın amacı, 24 saat distile suda bekletildikten sonra ekstra polimerizasyon uygulanan üç farklı 3D baskılı geçici kron reçinesinin renk stabilitesi, bükülme dayanımı ve mikrosertlik özellikleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmada üç farklı geçici kron reçinesi (Arma marka, Bilkim marka, Crs marka; A1 renk tonunda) stereolitografi teknolojisine sahip 3D yazıcı cihazı Creality Halot Sky (Shenzhen, Çin) kullanılarak üretilmiştir. ISO 10477 standardına uygun olarak 192 disk (10×2 mm) ve 72 bar (2×2×25 mm) olmak üzere toplam 264 örnek hazırlanmıştır. Disk örnekler renk stabilitesi ve Vickers mikrosertlik testleri için, bar örnekler ise üç nokta bükülme testi için kullanılmıştır. Ekstra polimerizasyon uygulamasına göre örnekler kontrol ve deney gruplarına ayrılmıştır. Renk ölçümleri spektrofotometre ile, bükülme dayanımı üç nokta bükülme testi ile, mikrosertlik ölçümleri ise Vickers sertlik cihazıyla gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. (tek yönlü ANOVA, p<0.05). Bulgular: Ekstra polimerizasyon işleminin üç farklı 3D baskı geçici kron reçinesinin renk değişimi, bükülme dayanımı ve mikrosertlik özelliklerine etkisi değerlendirilmiştir. Renk değişim analizlerinde yalnızca Arma grubunda anlamlı fark saptanmıştır (p<0,001). Bükülme dayanımı testinde Arma marka reçine grubunda artış, Bilkim ve Crs marka reçine gruplarında azalma gözlenmiştir (p<0,001). Mikrosertlik değerleri açısından Arma grubunda artış, Bilkim ve Crs gruplarında düşüş belirlenmiştir (p<0,001). Bulgular, ekstra polimerizasyonun reçine tipine bağlı olarak farklı etkiler oluşturduğunu göstermektedir ve bu durum değerlendirilmiştir. Sonuç: Ekstra polimerizasyon işleminin 3D baskı geçici kron reçinelerinin mekanik ve renk özellikleri üzerinde reçine tipine bağlı olarak farklı etkiler oluşturduğu görülmüştür. Arma marka reçinede ekstra polimerizasyon, mekanik özellikleri artırırken renk stabilitesini olumsuz etkilemiştir. Bilkim ve Crs marka reçinelerde ise ekstra polimerizasyon, mekanik ve renk özelliklerini olumsuz yönde etkilemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this in vitro study was to evaluate the effects of additional polymerization, applied after 24 hours of storage in distilled water, on the color stability, flexural strength, and microhardness of three different 3D-printed interim crown resins. Methods: In this study, three different temporary crown resins (Arma, Bilkim, and Crs; shade A1) were fabricated using a stereolithography-based 3D printer, Creality Halot Sky (Shenzhen, China). A total of 264 specimens were prepared in accordance with ISO 10477 standards, including 192 discs (10×2 mm) and 72 bars (2×2×25 mm). The disc specimens were used for color stability and Vickers microhardness tests, while the bar specimens were used for the three-point flexural strength test. According to the additional polymerization procedure, the samples were divided into control and experimental groups. Color measurements were performed using a spectrophotometer, flexural strength was determined by the three-point bending test, and microhardness was measured with a Vickers hardness tester. The obtained data were statistically analyzed using one-way ANOVA (p<0.05). Results: The effect of additional post-curing on the color change, flexural strength, and microhardness properties of three different 3D-printed provisional crown resins was evaluated. A significant difference in color was observed only in the Arma group (p<0.001). In the flexural strength test, an increase was found in the Arma resin group, while decreases were observed in the Bilkim and Crs resin groups (p<0.001). Regarding microhardness, an increase was determined in the Arma group and decreases in the Bilkim and Crs groups (p<0.001). The findings indicate that additional post-curing produces different effects depending on the type of resin, and this condition was evaluated. Conclusion: The additional polymerization process was found to have varying effects on the mechanical and color properties of 3D-printed temporary crown resins, depending on the resin type. In the Arma resin, additional polymerization enhanced the mechanical properties but adversely affected color stability. In contrast, in the Bilkim and Crs resins, the same process negatively influenced both mechanical and color properties.