Hz. Ömer döneminde devletin kurumsallaşma sürecine Beytülmâlin etkileri
The impacts of the Bayt al-mal on the institutionalization process of the state during the caliphate of umar Ibn al-Khaṭṭāb
  1. Tez No: 1020989
  2. Yazar: İNAN METE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EYÜP KURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Dört Halife Dönemi, Halifeler, Halifelik Dönemi, Hz. Ebu Bekir, Hz. Muhammed, Hz. Ömer, İslam tarihi, Four Caliph Period, Caliphs, Caliphate Perid, Hz. Ebu Bekir, Hz. Muhammed, Hz. Ömer, Islamic history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Hz. Ömer dönemi kurumsallaşma sürecini ve beytülmâlin belirleyici rolünü incelemektedir. Araştırmada, İslam kamu maliyesinin tarihsel gelişimini ortaya koymak için literatür taraması yöntemi kullanılmış; Hz. Ömer dönemi öncesi mali yapı, beytülmâlin kurumsal bir niteliğe kavuşması ve devlet teşkilatının şekillenmesine doğrudan katkıları sistematik biçimde ele alınmıştır. Birinci bölümde kavramsal çerçeve oluşturulmuş ve İslam öncesi dönemdeki mali yapılanma ile Hz. Peygamber (s.a.v.) ve Hz. Ebu Bekir dönemlerinde beytülmâl kurumu genel bir çerçevede ele alınmıştır. İkinci bölümde, Hz. Ömer döneminde beytülmâlin teşkilatlanma sebepleri, merkezi bir mali kurum haline getirilmesi ve gelir kaynaklarının sistemleştirilmesi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise beytülmâl kurumunun ordu, idari yapı, sosyal politika, bayındırlık ve dini-sivil mimari alanlarına yönelik etkileri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Hz. Ömer döneminde beytülmâl kurumunun sadece gelir toplayan bir yapı olmaktan çıkarak devletin kurumsallaşmasını mümkün kılan stratejik bir mali organizasyona dönüştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the institutionalization process during the caliphate of ʿUmar b. al-Khaṭṭāb and the decisive role played by the bayt al-māl in this transformation. A comprehensive literature review was employed to trace the historical development of Islamic public finance, addressing the fiscal structure prior to ʿUmar's rule, the formal consolidation of the bayt al-māl, and its direct contributions to the formation of state institutions. The first chapter establishes the conceptual framework, outlining the fiscal order in period and analyzing the structure of the bayt al-māl during the periods of the Prophet Muḥammad and Abū Bakr. The second chapter explores the factors that necessitated the reorganization of the bayt al-māl in ʿUmar's era, its transformation into a centralized fiscal institution, and the systematic regulation of its revenue sources. The third chapter evaluates impacts on the bayt al-mâl institution's military system, administrative structure, social policy, public works, and the development of religious and civic architecture The study concludes that during ʿUmar's caliphate, the bayt al-māl evolved from a simple repository of public income into a strategic fiscal organization that enabled and reinforced the broader institutionalization of the Islamic state