Uluslararası ticari sözleşmelerde yeknesaklaşma ve Türkiye'nin konumu
Harmonization in international commercial contracts and Turkey's position
- Tez No: 1021143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAT DAĞISTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Ticari Sözleşmeler, Yeknesaklaşma, Milletlerarası Tahkim, Türkiye, International Commercial Contracts, Harmonization and Unification, International Arbitration, Turkey
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Bilim Dalı
Özet
ÖZET Belkıs Rana TİCİ, Uluslararası Ticari Sözleşmelerde Yeknesaklaşma ve Türkiye'nin Konumu, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Tezli Yüksek Lisans, 2026 Bu tez, uluslararası ticari sözleşmelerde yeknesaklaşma olgusunu ve Türkiye'nin bu süreçteki konumunu kavramsal, normatif ve uygulamalı boyutlarıyla bütüncül olarak incelemektedir. Farklı ulusal hukuk düzenlerinin sınır aşan ticarette yarattığı belirsizlik, yüksek işlem maliyetleri ve öngörülemezlik, ortak kuralların geliştirilmesini zorunlu kılmış; bu ihtiyaç, başta Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (CISG) olmak üzere bir dizi uluslararası düzenlemenin doğmasına yol açmıştır. Birinci Bölüm uluslararası ticari sözleşmelerin genel çerçevesini, tarihsel gelişimini ve temel sorunlarını ele almakta; İkinci Bölüm yeknesaklaşmanın kavramsal-kuramsal çerçevesini, amaçlarını, yöntemlerini (uluslararası sözleşmeler, model kanun ve ilkeler, teamül hukuku ve lex mercatoria) ve sınırlarını tartışmaktadır. Üçüncü Bölüm CISG, UNIDROIT İlkeleri, INCOTERMS, UCP 600 ile CMR, Varşova/Montreal ve New York Sözleşmesi gibi başlıca uluslararası düzenlemeleri; Dördüncü Bölüm ise Türkiye'nin bu düzenlemelere katılımını, dış ticaretine ve işletmelerine yansımalarını ve yargı-tahkim uygulamalarının ticari öngörülebilirliğe etkisini incelemektedir. Beşinci Bölüm Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Avrupa Birliği deneyimlerini karşılaştırmalı yöntemle değerlendirerek Türkiye için iç hukuka ve dış ilişkilere yönelik somut öneriler geliştirmekte; Altıncı Bölüm bulguları bir sonuç çerçevesinde toparlamaktadır. Tezin ulaştığı temel sonuç, Türkiye'nin yeknesaklaşmanın gerektirdiği normatif ve kurumsal donanımı büyük ölçüde tamamladığı; asıl açığın ise bu donanımı işleten uygulama kültürü, içtihat birikimi ve dışa dönük stratejik konumlanma boyutunda belirdiğidir. Buna göre Türkiye'nin sorunu bir metin sorunu değil, bir uygulama kültürü sorunudur; çözüm de yeni metinlerin kabulünde değil, mevcut metinlerin özerk ve yeknesak biçimde uygulanmasında ve bunu destekleyecek eğitim, içtihat altyapısı ile tahkim-tenfiz stratejisinde aranmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Belkıs Rana TICI, Harmonization in International Commercial Contracts and Turkey's Position, Başkent University, Institute of Social Sciences, Master's Program in International Trade and Marketing (with Thesis), 2026 This thesis provides a holistic examination of uniformization in international commercial contracts and of Turkey's position within this process. The uncertainty, high transaction costs and unpredictability that divergent national legal systems generate in cross-border trade have made the development of common rules indispensable; this need gave rise to a series of international instruments, foremost among them the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG). Chapter One sets out the general framework, historical development and principal problems of international commercial contracts; Chapter Two discusses the conceptual framework of uniformization, its aims, its methods (international conventions, model laws and principles, customary law and the lex mercatoria) and its limits. Chapter Three analyses the main international instruments, including the CISG, the UNIDROIT Principles, INCOTERMS, UCP 600, the CMR, the Warsaw/Montreal Conventions and the New York Convention; Chapter Four examines Turkey's accession to these instruments, their impact on its foreign trade and enterprises, and the effect of judicial and arbitral practice on commercial predictability. Chapter Five evaluates the experiences of Germany, the United States, the United Kingdom and the European Union through a comparative method and develops concrete recommendations for Turkey concerning both domestic law and external relations; Chapter Six consolidates the findings in a concluding framework. The principal conclusion is that Turkey has largely completed the normative and institutional infrastructure that uniformization requires; the real gap lies in the application culture, the body of case law and the outward-oriented strategic positioning needed to operate it. Accordingly, Turkey's problem is not one of texts but one of application culture; the solution lies not in adopting new instruments but in applying the existing ones autonomously and uniformly, supported by education, case-law infrastructure and an arbitration-and-enforcement strategy.