Canan Tan'ın Pembe ve Yusuf romanında kelime grupları
Word groups in Canan Tan's novel Pembe ve Yusuf
  1. Tez No: 1021161
  2. Yazar: MERAL CEYLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT PARLAKPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime grupları, Söz dizim, Word groups, Syntax
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Dil, insanın duygu ve düşünce dünyasını dışa vurmasını sağlayan en temel araç olmakla birlikte, edebiyatın da vazgeçilmez yapı taşıdır. Ancak bir yazarın kaleminden çıkan edebî dil, günlük hayatta kullanılan sıradan ve işlevsel dilden oldukça farklı bir boyuta sahiptir. Yazarlar, sözcüklere yeni anlamlar yükleyerek ve onları alışılmışın dışında bir araya getirerek kendilerine has bir üslup oluştururlar. Bu nedenle, edebî bir metnin sadece ne anlattığını değil,“nasıl”anlattığını da anlamak büyük bir önem taşır. Bir eseri derinlemesine incelemek ve yazarın zihin dünyasını çözümlemek, ancak o eserin dil yapısını incelemekle mümkündür. Bu temel varsayımdan hareketle hazırlanan çalışmada, Türk edebiyatının tanınan isimlerinden biri olan Canan Tan'ın“Pembe ve Yusuf”adlı romanı ele alınmıştır. Çalışma boyunca yazarın bu eserindeki dil tercihleri, özellikle“kelime grupları”titizlikle incelenmiştir. Çalışma giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde; araştırmanın hangi amaçla yapıldığı ve hangi yöntemlerin izlendiği üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde ayrıca; araştırmaya konu olan eserin sahibi Canan Tan'ın hayatı, sanat anlayışı ve edebi kişiliği ele alınmıştır. İkinci bölümde; araştırmanın teorik zeminini teşkil eden Türkçede kelime grupları konusu işlenmiştir. Üçüncü bölümde ise; tezin uygulama aşamasına geçilerek Canan Tan'ın“Pembe ve Yusuf”romanı kelime grupları bakımından çözümlenmiştir. Roman metninden tespit edilen örnekler, Karahan'ın tasnifine göre kategorize edilmiş ve yazarın dil kullanımındaki tercihler somut verilerle ortaya konulmuştur. Bu çalışma, bir romanın kelime gruplarını özelliklerini ortaya koyarak, yazarın üslubunun dil bilgisel temellerini görünür kılmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Language, while being the most fundamental tool for expressing human emotions and thoughts, is also an indispensable building block of literature. However, the literary language that emerges from a writer's pen has a dimension quite different from the ordinary and functional language used in daily life. Writers create their own unique style by giving new meanings to words and combining them in unconventional ways. Therefore, understanding not only what a literary text tells, but also“how”it tells it, is of great importance. A thorough examination of a work and deciphering the writer's mind is only possible by analyzing its linguistic structure. This study, prepared based on this fundamental assumption, examines the novel“Pembe ve Yusuf”by Canan Tan, a well-known name in Turkish literature. Throughout the study, the author's linguistic choices, especially“word groups,”in this work are meticulously analyzed. The study consists of an introduction and three main sections: The introduction outlines the purpose of the research and the methods employed. The first chapter examines the life, artistic vision, and literary personality of Canan Tan, the author of the work under investigation. The second chapter addresses the theoretical basis of the research, which is the use of word groups in Turkish. The third chapter focuses on the application phase of the thesis, analyzing Canan Tan's novel“Pembe ve Yusuf”in terms of word groups. Examples identified from the novel text are categorized according to Karahan's classification, and the author's language choices are presented with concrete data. This study aims to reveal the grammatical foundations of an author's style by identifying the characteristics of word groups within a novel.