Triküspit kapak cerrahisinde protez seçimi ve postoperatif sonuçlar üzerinde biyokimyasal markerların etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of biochemical markers on prosthesis selection and postoperative outcomes in tricuspid valve surger
- Tez No: 1021405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Triküspit kapak cerrahisi, biyokimyasal markerlar, mortalite, ProBNP, bilirübin, sağ ventrikül fonksiyonu, Tricuspid valve surgery, biochemical markers, mortality, ProBNP, bilirubin, right ventricular function
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, triküspid kapak patolojisi nedeniyle opere edilecek olan hastalarda, mevcut kapak patolojisine göre, kullanılacak protez tipinin seçimi [triküspid ring anuloplasti (TRA) veya triküspid kapak replasmanı (TVR)] ve postoperatif sonuçlar üzerinde biyokimyasal markerların (NT pro-BNP, amonyak, total bilirubin ve direct bilirubin) etkinliğinin araştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haziran 2024 - Haziran 2026 tarihleri arasında triküspit kapak cerrahisi uygulanan 74 hasta dâhil edilmiştir. Hastalar TRA (n=56) ve TVR (n=18) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Preoperatif ve postoperatif 1. Ay, biyokimyasal markerlar (ProBNP, bilirübin, albümin, amonyak, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri) ile ekokardiyografik parametreler analiz edilmiştir. Univariate ve multivariate lojistik regresyon, ROC analizi ve Spearman korelasyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Hastaların %68.91 (n:51)'i kadın, %31.08 (n:23)'i erkekti ve ortalama yaş 61,46 bulundu. Cerrahi vaka dağılımı TRA %75.7 (n=56) ve TVR %24.3 (n=18) idi. Postoperatif dönemde 14 hasta kaybedilmiş olup mortalite oranı %18.9 olarak saptanmıştır. Mortalite oranları ise TVR %33.3(n=6) TRA %14.3(n=8) olarak saptanmıştır. Multivariate lojistik regresyonda RV S' hızı bağımsız mortalite prediktörü olarak saptanmıştır (OR=0.598, %95 CI: 0.373-0.959, p=0.033). Direkt bilirübin (p=0.019), triküspit anulus çapı (p=0.033) ve YBÜ kalış süresi (p=0.006) mortalite grubu ile anlamlı farklılık göstermiştir. ROC analizinde RV S' ≤10.3 cm/s cut-off değerinde AUC=0.715 (%92.9 sensitivite, %50.8 spesifisite), direkt bilirübin ≥0.38 mg/dL cut-off değerinde AUC=0.704 (%64.3 sensitivite, %84.5 spesifisite) elde edilmiştir. TVR grubunda preoperatif pulmoner arter basıncı anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (64 vs 51 mmHg, p=0.004). Preoperatif direkt bilirübin, postoperatif EF ile en güçlü negatif korelasyonu göstermiştir (r=-0.577, p<0.001). Sonuç: Triküspit kapak cerrahisinde preoperatif RV S' hızı ve direkt bilirübin düzeyi mortaliteyi öngörmede değerli biyomarkerlar olarak öne çıkmaktadır. TVR uygulanan hastalarda daha yüksek mortalite eğilimi, bu hastaların daha ağır preoperatif durumuyla ilişkilidir. Preoperatif karaciğer konjesyon parametreleri postoperatif sonuçların önemli belirleyicileridir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Effectiveness of Biochemical Markers on Prosthesis Selection and Postoperative Outcomes in Tricuspid Valve Surgery Objective: In this study, we aimed to investigate the efficacy of biochemical markers (NT- proBNP, ammonia, total bilirubin, and direct bilirubin) on postoperative outcomes and the selection of the prosthesis type to be used [tricuspid ring annuloplasty (TRA) or tricuspid valve replacement (TVR)] according to the existing valve pathology in patients undergoing surgery for tricuspid valve pathology. Materials and Methods: A total of 74 patients who underwent tricuspid valve surgery between June 2024 and June 2026 were included in the study. The patients were divided into two groups: TRA (n=56) and TVR (n=18). Preoperative and postoperative 1st-month biochemical markers (ProBNP, bilirubin, albumin, ammonia, liver and kidney function tests) and echocardiographic parameters were analyzed. Univariate and multivariate logistic regression, ROC analysis, and Spearman correlation analysis were performed. Results: Of the patients, 68.91% (n=51) were female and 31.08% (n=23) were male, with a mean age of 61.46 years. The distribution of surgical cases was 75.7% (n=56) for TRA and 24.3% (n=18) for TVR. In the postoperative period, 14 patients were lost, and the mortality rate was determined as 18.9%. Mortality rates were found to be 33.3% (n=6) for TVR and 14.3% (n=8) for TRA. In multivariate logistic regression, RV S' velocity was identified as an independent predictor of mortality (OR=0.598, 95% CI: 0.373-0.959, p=0.033). Direct bilirubin (p=0.019), tricuspid annulus diameter (p=0.033), and ICU length of stay (p=0.006) showed significant differences with the mortality group. In ROC analysis, a cut-off value of RV S' ≤10.3 cm/s yielded an AUC=0.715 (92.9% sensitivity, 50.8% specificity), and a cut-off value of direct bilirubin ≥0.38 mg/dL yielded an AUC=0.704 (64.3% sensitivity, 84.5% specificity). Preoperative pulmonary artery pressure was found to be significantly higher in the TVR group (64 vs 51 mmHg, p=0.004). Preoperative direct bilirubin showed the strongest negative correlation with postoperative EF (r=-0.577, p<0.001). Conclusion: Preoperative RV S' velocity and direct bilirubin levels stand out as valuable biomarkers for predicting mortality in tricuspid valve surgery. The higher mortality trend in v patients undergoing TVR is associated with the more severe preoperative condition of these patients. Preoperative liver congestion parameters are important determinants of postoperative outcomes.