Onkoloji hastalarında sağlık inanç modeli temelli beslenme eğitiminin yaşam kalitesi ve malnütrisyona etkisi
The effect of health belief model-based nutritional education on quality of life and malnutrition in oncology patients
  1. Tez No: 1021404
  2. Yazar: BÜŞRA ŞEN TUNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE EMEL ÖNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Halk Sağlığı, Nutrition and Dietetics, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, Onkoloji hastaları, Beslenme eğitimi, Malnütrisyon, Yaşam kalitesi, Cancer, Oncology patients, Nutrition education, Malnutrition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Şen B. Onkoloji Hastalarında Sağlık İnanç Modeli Temelli Beslenme Eğitiminin Yaşam Kalitesi ve Malnütrisyona Etkisi. İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2026. Kanser, vücudun herhangi bir bölgesinde gelişebilen heterojen bir hastalık grubunu ifade etmektedir. 2030'da yaklaşık 9,7 milyon ölümün kanser kaynaklı olacağı ve bu durumun önemli nedenlerinden birinin yetersiz beslenmeye bağlı gelişen kanser kaşeksisi sonucu azalan yaşam kalitesi olacağı tahmin edilmektedir. Bu çalışma, Ocak 2024–Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul'da özel bir hastanenin onkoloji polikliniğine başvuran ve araştırmaya dahil edilmeyi kabul eden 18 yaş üstü 145 hasta (61 erkek, 84 kadın) ile yapılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, hastalık bilgileri ve antropometrik ölçümleri anket formu ile kaydedilmiştir. Yaşam kalitesi Avrupa Kanser Tedavi ve Organizasyon Komitesi Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ-C30), nütrisyonel riski ise Beslenme Riski Taraması-2002 (NRS-2002) ile değerlendirilmiştir. Katılımcılar beslenme eğitimi verilen (n=80) ve verilmeyen (n=65) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında cinsiyet dağılımı (p=0.0080), medeni hali (p=0.0474), eğitim düzeyi (p=0.0042) ve tedavi tipi (p<0.001) açısından anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Eğitim verilen grupta BKİ (26.04'ten 26.47'ye, p=0.006), üst kol çevresi (27.11'den 27.65 cm'ye, p=0.030) ve bel çevresi (85.66'dan 86.55 cm'ye, p=0.007) artış gösterirken kontrol grubunda ise bu antropometrik ölçümlerde azalma eğilimi gözlenmiştir. Yaşam kalitesi değerlendirmesinde eğitim verilen grupta fiziksel işlevsellik (p<0.001) ve rol işlevselliğinde (p=0.019) anlamlı iyileşme saptanırken yorgunluk (p=0.016) ve ağrı semptomu ise azalmıştır (p=0.001). Metastazlı hastalarda eğitim verilen grupta rol işlevselliği ve yorgunlukta iyileşme görülürken, verilmeyen grupta duygusal işlevsellik ve ağrı kötüleşmiştir (p<0.001). Sonuçlar, beslenme eğitiminin kanser hastalarında malnütrisyonu önleme, antropometrik durumu koruma ve yaşam kalitesini iyileştirme açısından etkili bir müdahale yöntemi olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Sen B. The Effect of Health Belief Model-Based Nutritional Education on Quality of Life and Malnutrition in Oncology Patients. İstanbul University, Institute of Health Science, Public Health Department. Doctoral Thesis. Istanbul. 2026. Cancer represents to a collection of a heterogeneous diseases that can occur in any area of the body. It is estimated that approximately 9.7 million deaths will be cancer-related by 2030, with a significant contributing factor being reduced quality of life due to cancer cachexia resulting from malnutrition. This study included with 145 patients (61 men, 84 women) aged over 18 who attanded to the oncology outpatient clinic of a private hospital in Istanbul between January 2024 and October 2024 and consented to participate (p = 0.0080). The patients' sociodemographic characteristics, eating habits, disease data and anthropometric measurements were collected through a questionnaire. Quality of life was evaluated using the European Committee for Cancer Treatment and Organization Quality of Life Scale (EORTC QLQ-C30), and nutritional risk status was evaluated using the Nutritional Risk Screening-2002 (NRS-2002). Participants were allocated into two groups: those who received nutritional education (n=80) and those who did not receive it (n=65). Significant differences were observed between the groups regarding gender distribution (p=0.0080), marital status (p=0.0474), education level (p=0.0042), and treatment type (p<0.001). In the training group, BMI (from 26.04 to 26.47, p=0.006), upper arm circumference (from 27.11 to 27.65 cm, p=0.030), and waist circumference (from 85.66 to 86.55 cm, p=0.007) rised, whereas the control group showed reductions across these anthropometric parameters. In the quality of life evaluatşons, significant improvement was observed in physical functionality (p<0.001) and role functionality (p=0.019) in the training group, while fatigue (p=0.016) and pain symptoms reduced (p=0.001). In patients with metastases, the training group that demonstrated improvement in role functioning and fatigue, whereas control group showed detereşoration in emotional functioning and pain (p<0.001). The findings indicate that nutritional education is an effective intervention strategy for preventing malnutrition, preserving anthropometric status, and enhancing quality of life in cancer patients.