Türkiye iç hat operasyonlarında kullanılan dar gövdeli uçakların iniş-kalkış (LTO) emisyonlarının uçak/motor bazlı analizi
Aircraft/engine-based analysis of landing and take-off (LTO) emissions of narrow-body aircraft used in domestic operations in Türkiye
  1. Tez No: 1021421
  2. Yazar: HATİCE KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil havacılık işletmeleri, Civil aviation companies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, havacılık sektöründe önemli bir çevresel etki unsuru olan uçak emisyonları, iniş-kalkış (LTO) fazı kapsamında uçak/motor kombinasyonu temelinde analiz edilmiştir. Çalışma kapsamında Türkiye iç hat operasyonlarında yaygın olarak kullanılan A320, A320neo, A321, A321neo, B737-800, B737 MAX ve B737-900 uçak tipleri ele alınmış ve bu uçaklarda kullanılan farklı motor varyantlarının emisyon performansları karşılaştırılmıştır. Emisyon hesaplamalarında literatürde yaygın olarak kullanılan ICAO Motor Emisyon Veri Tabanı (EEDB) yerine EUROCONTROL tarafından geliştirilen IMPACT modeli tercih edilmiştir. Bu sayede motorların uçakla bütünleşik yapısı ve gerçek operasyonel koşullar dikkate alınarak daha gerçekçi ve güvenilir sonuçlar elde edilmiştir. Analiz sonuçları, aynı uçak tipi içerisinde farklı motor seçeneklerinin hidrokarbon (HC), karbon monoksit (CO) ve azot oksit (NOx) emisyonları üzerinde önemli farklılıklar oluşturduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, IMPACT modeli ile hesaplanan emisyon değerlerinin ICAO referanslarına kıyasla genel olarak daha yüksek olduğu ve bu durumun gerçek uçuş koşullarını daha iyi temsil ettiği belirlenmiştir. Yeni nesil uçakların daha düşük emisyon değerleri sunduğu görülmekle birlikte, motor seçiminin emisyon performansı üzerinde kritik bir belirleyici olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, uçak/motor kombinasyonuna dayalı bu analiz yaklaşımı, havayolu işletmeleri için hem çevresel etkilerin azaltılması hem de yakıt tüketiminin optimize edilmesi açısından etkili bir karar destek aracı sunmaktadır. Bu yaklaşımın, sürdürülebilir filo planlaması ve operasyonel karar alma süreçlerine önemli katkılar sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, aircraft emissions, which constitute a significant environmental impact factor in the aviation sector, are analyzed within the Landing and Take-Off (LTO) cycle based on aircraft–engine combinations. The study focuses on commonly used aircraft types in domestic operations in Türkiye, including A320, A320neo, A321, A321neo, B737-800, B737 MAX, and B737-900, and compares the emission performance of different engine variants used on these aircraft. Instead of the widely used ICAO Engine Emissions Databank (EEDB), the EUROCONTROL IMPACT model is employed for emission calculations. This approach enables the consideration of the integrated structure of aircraft and engines as well as real operational conditions, thereby providing more realistic and reliable results. The findings indicate that different engine options within the same aircraft type led to significant variations in hydrocarbon (HC), carbon monoxide (CO), and nitrogen oxides (NOx) emissions. Furthermore, emission values calculated using the IMPACT model are generally higher than ICAO reference values, suggesting that the model better reflects actual flight conditions. Although new-generation aircraft generally exhibit lower emission levels, engine selection is identified as a critical determinant of overall emission performance. In conclusion, the aircraft–engine combination-based analysis approach provides an effective decision-support tool for airline operators in reducing environmental impacts and optimizing fuel consumption. This approach is expected to contribute significantly to sustainable fleet planning and operational decision-making processes.