Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinde adneksiyel kitle nedeniyle opere edilen hastalarda intraoperatif frozen sonuçlarının kalıcı patoloji ile karşılaştırılması
Comparison of intraoperative frozen section results with final pathology in patients operated for adnexal masses at Adana City Training and Research Hospital
- Tez No: 1021420
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ NARİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Adneksiyel kitle, frozen kesit, over tümörü, CA125, malignite, patoloji uyumu, Adnexal mass, frozen section, ovarian tumor, CA125, malignancy, concordance
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Adana Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde Adneksiyel Kitle Nedeniyle Opere Edilen Hastalarda İntraoperatif Frozen Sonuçlarının Kalıcı Patoloji İle Karşılaştırılması Amaç: Bu çalışmanın amacı, adneksiyel kitle nedeniyle opere edilen hastalarda intraoperatif frozen kesit sonuçlarının kalıcı patoloji ile uyumunu değerlendirmek ve frozen kesit doğruluğunu etkileyen klinik, radyolojik ve biyokimyasal faktörleri ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, 2020–2025 yılları arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde adneksiyel kitle nedeniyle opere edilen 763 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların demografik özellikleri, obstetrik öyküleri, komorbid hastalıkları, preoperatif görüntüleme bulguları, tümör belirteçleri, cerrahi verileri ile intraoperatif frozen kesit ve kalıcı patoloji sonuçları retrospektif olarak analiz edildi. Frozen kesit ile kalıcı patoloji arasındaki uyum kappa analizi ile değerlendirildi. Maligniteyi öngören faktörler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile incelendi. Ayrıca tümör belirteçlerinin tanısal performansı ROC analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 49,6±13,6 yıl olup, %59'u postmenopozal dönemdeydi. Frozen kesit ile kalıcı patoloji arasında genel uyum oranı %94,8 ve kappa katsayısı 0,864 olarak saptandı. Frozen kesitte benign, borderline ve malign oranları sırasıyla %78, %6,4 ve %15,6 iken, kalıcı patolojide bu oranlar %74,7, %7,5 ve %17,8 olarak bulundu. Malign olgularda solid alan ve asit varlığı anlamlı derecede daha yüksek saptandı (p<0,001). CA125 düzeyi malign grupta anlamlı derecede yüksek olup, ROC analizinde AUC değeri 0,869 olarak bulundu. Çok değişkenli analizde solid alan varlığı (OR=13,725), asit varlığı (OR=12,103) ve CA125 yüksekliği (OR=9,430) malignite açısından bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi (p<0,001). Frozen kesit uyumsuzluğu %5,2 oranında saptandı ve bu durum özellikle büyük, solid komponent içeren ve CA19-9 yüksekliği olan tümörlerde daha sık görüldü. xiii Sonuç: İntraoperatif frozen kesit incelemesi, adneksiyel kitlelerin değerlendirilmesinde yüksek doğruluk oranına sahip güvenilir bir tanısal yöntemdir. Bununla birlikte özellikle borderline ve müsinöz tümörlerde dikkatli değerlendirme yapılmalı ve frozen kesit sonuçları klinik, radyolojik ve biyokimyasal bulgular ile birlikte yorumlanmalıdır. Bu yaklaşım, cerrahi karar sürecinde daha doğru ve etkin sonuçlar elde edilmesini sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Comparison Of Intraoperative Frozen Section Results With Final Pathology In Patients Operated For Adnexal Masses At Adana City Training And Research Hospital Objective: The aim of this study was to evaluate the concordance between intraoperative frozen section and final histopathology in patients operated for adnexal masses and to identify the clinical, radiological, and biochemical factors affecting the accuracy of frozen section. Materials and Methods: This retrospective study included 763 patients who underwent surgery for adnexal masses between 2020 and 2025 at Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi. Demographic characteristics, obstetric history, comorbidities, preoperative imaging findings, tumor markers, surgical data, and pathological results were analyzed. Concordance between frozen section and final pathology was evaluated using kappa analysis. Multivariate logistic regression was used to identify predictors of malignancy, and ROC analysis was performed to assess the diagnostic performance of tumor markers. Results: The mean age of the patients was 49.6±13.6 years, and 59% were postmenopausal. The overall concordance rate between frozen section and final pathology was 94.8%, with a kappa value of 0.864. The rates of benign, borderline, and malignant diagnoses in frozen section were 78%, 6.4%, and 15.6%, respectively, while these rates were 74.7%, 7.5%, and 17.8% in final pathology. The presence of solid components and ascites was significantly higher in malignant cases (p<0.001). CA125 levels were significantly elevated in malignant cases, with an AUC of 0.869 in ROC analysis. Multivariate analysis identified solid component (OR=13.725), ascites (OR=12.103), and elevated CA125 (OR=9.430) as independent predictors of malignancy (p<0.001). The discordance rate was 5.2%, mainly observed in large, heterogeneous tumors with solid components and elevated CA19-9 levels. xv Conclusion: Intraoperative frozen section is a reliable diagnostic tool with high accuracy in the evaluation of adnexal masses. However, careful interpretation is required, especially in borderline and mucinous tumors. Integration of clinical, radiological, and biochemical findings is essential for optimal surgical decisionmaking.