Kondral hasarlarda eksozomun etkisi, deneysel çalışma
The effect of exosomes on chondral defects: An experimental study
  1. Tez No: 1021425
  2. Yazar: MUSA CAN ÇELİKBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ALTIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Artiküler Kıkırdak, Eksozom, Mikrokırık, Eksozomlar, Kıkırdak-artiküler, Articular Cartilage, Exosome, Microfracture, Exosomes, Cartilage-articular
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, deneysel rat kondral hasar modelinde mezenkimal kök hücre kaynaklı eksozom uygulamasının tek başına ve mikrokırık ile kombine edildiğinde kıkırdak onarımı üzerine etkilerini histopatolojik olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Deneysel, randomize ve kontrollü olarak planlanan çalışmada 32 rat dört gruba ayrıldı. Grup 1'de yalnızca kondral hasar oluşturuldu ve kontrol grubu olarak değerlendirildi. Grup 2'de kondral hasara mikrokırık uygulaması eklendi. Grup 3'te kondral hasar sonrası eksozom uygulandı. Grup 4'te ise mikrokırık ile birlikte eksozom uygulaması gerçekleştirildi. Eksozom süspansiyonu steril fosfat tamponlu salin ile hazırlanarak 150 mg/dl dozunda defekt alanına uygulandı. Postoperatif 6. haftada alınan örnekler Hematoksilen-Eozin, Safranin-O ve Masson Trikrom boyaları ile boyanarak Modifiye O'Driscoll ve Modifiye Mankin skorlama sistemleri ile değerlendirildi. Bulgular: Gruplar arasında toplam Modifiye O'Driscoll ve Modifiye Mankin skorları açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Toplam Modifiye O'Driscoll skoru en yüksek Grup 3'te elde edildi; bunu sırasıyla Grup 4, Grup 2 ve Grup 1 izledi. Grup 4 ve Grup 2 toplam skor açısından benzer istatistiksel düzeyde bulundu. Toplam Modifiye Mankin skoru ise en yüksek Grup 1'de, en düşük Grup 3'te saptandı. Grup 2 ve Grup 4 toplam Mankin skoru bakımından benzer düzeydeydi. Bu bulgular, eksozom uygulanan grupta genel histolojik onarım yanıtının daha olumlu, dejeneratif değişikliklerin ise daha sınırlı olduğunu gösterdi. Sonuç: Eksozom uygulaması, deneysel rat kondral hasar modelinde histopatolojik kıkırdak onarımını olumlu yönde etkilemiştir. Toplam Modifiye O'Driscoll ve Modifiye Mankin skorları birlikte değerlendirildiğinde, en belirgin histolojik iyileşmenin yalnızca eksozom uygulanmış olan Grup 3'te olduğu görülmüştür. Mikrokırık ile kombine eksozom uygulaması kontrol grubuna göre olumlu sonuçlar vermekle birlikte, tek başına eksozom uygulamasına üstün bulunmamıştır. Bu bulgular, eksozomların kondral hasar sonrası kıkırdak onarımında hücresiz ve biyolojik bir rejeneratif tedavi seçeneği olarak araştırılmaya değer olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to histopathologically evaluate the effects of mesenchymal stem cell-derived exosome administration on cartilage repair, both alone and in combination with microfracture, in an experimental rat model of chondral defect. Materials and Methods: In this experimental, randomized, and controlled study, 32 rats were divided into four groups. In Group 1, only a chondral defect was created, and this group was considered the control group. In Group 2, microfracture was added to the chondral defect. In Group 3, exosome administration was performed after creation of the chondral defect. In Group 4, exosome administration was performed in combination with microfracture. The exosome suspension was prepared with sterile phosphate-buffered saline and applied to the defect area at a dose of 150 mg/dl. At postoperative week 6, the harvested specimens were stained with Hematoxylin-Eosin, Safranin-O, and Masson Trichrome and evaluated using the Modified O'Driscoll and Modified Mankin scoring systems. Results: A statistically significant difference was found among the groups in terms of total Modified O'Driscoll and Modified Mankin scores. The highest total Modified O'Driscoll score was obtained in Group 3, followed by Group 4, Group 2, and Group 1, respectively. Groups 4 and 2 were statistically comparable in terms of the total score. The total Modified Mankin score was highest in Group 1 and lowest in Group 3. Groups 2 and 4 were comparable in terms of the total Mankin score. These findings indicated that the overall histological repair response was more favorable and degenerative changes were more limited in the exosome-treated group. Conclusion: Exosome administration positively affected histopathological cartilage repair in an experimental rat model of chondral defect. When the total Modified O'Driscoll and Modified Mankin scores were evaluated together, the most prominent histological improvement was observed in Group 3, in which only exosome treatment was applied. Although exosome administration combined with microfracture yielded favorable results compared with the control group, it was not superior to exosome administration alone. These findings suggest that exosomes may be worthy of further investigation as a cell-free and biological regenerative treatment option for cartilage repair following chondral injury.