Virtual selves: Investigating the embodied sense of self in nature-themed virtual reality environments
Sanal benlikler: Doğa temalı sanal gerçeklik ortamlarında bedensel benlik algısının incelenmesi
  1. Tez No: 1021461
  2. Yazar: ABDULLAH ÖZGÜN ERTEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ERDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöropsikoloji, Özbilinç, Neuropsychology, Self-consciousness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Deneysel Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, doğa temalı bir sanal gerçeklik ortamında avatar görünümünün ve zamansal görsel-motor senkronizasyonun bedensel öz-bilinçliliği değiştirip değiştiremeyeceğini incelemiştir. Bedensel öz-bilinçlilik, tam beden yanılsamaları, kişisel çevre alanı ve enaktif benlik kuramları temel alınarak, orman ortamıyla görsel olarak bütünleşmiş kamufle bir avatarın bedenlenmesinin proprioseptif kaymayı, öznel beden sahipliğini, algılanan beden sınırı belirginliğini ve bu değişkenlerin dissosiyatif eğilimlerle ilişkilerini etkileyip etkilemediği araştırılmıştır. Çalışmaya 76 katılımcı katılmıştır ve 2 × 2 karma desen kullanılmıştır. Avatar tipi denek içi değişken olarak manipüle edilmiş, her katılımcı hem sade kıyafetli avatarı hem de kamufle avatarı deneyimlemiştir. Senkronizasyon ise denekler arası değişken olarak manipüle edilmiş; katılımcılar ya eş zamanlı görsel-motor geri bildirim koşuluna ya da 500 ms gecikmeli eş zamanlı olmayan geri bildirim koşuluna atanmıştır. Bulgular, avatar tipinin hem proprioseptif kaymayı hem de öznel beden sahipliğini anlamlı biçimde etkilediğini göstermiştir. Katılımcılar sade kıyafetli avatar koşulunda kamufle avatar koşuluna kıyasla daha güçlü beden sahipliği bildirmiş ve ayna/avatara doğru daha fazla kayma göstermiştir. Senkronizasyonun kayma veya beden sahipliği üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Beden sahipliği ve kayma yalnızca sade kıyafetli avatar koşulunda anlamlı biçimde ilişkili bulunmuş; bu durum kamuflajın beden sahipliği ile kendilik konumu arasındaki olağan ilişkiyi değiştirebileceğini düşündürmüştür. Algılanan beden sınırı belirginliği her iki avatar koşulunda da beden sahipliğiyle pozitif ilişkili bulunurken, dissosiyasyon kayma ve beden sınırı belirginliğiyle koşula özgü ilişkiler göstermiştir. Genel olarak bulgular, görsel beden–çevre bütünleşmesinin sanal gerçeklikte bedensel öz-bilinçliliğin örgütlenmesini etkileyebileceğine dair ön kanıt sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigated whether bodily self-consciousness can be modulated by avatar appearance and temporal visuomotor synchrony in a nature-themed virtual reality environment. Drawing on research on bodily self-consciousness, full body illusions, peripersonal space, and enactive theories of selfhood, the study examined whether embodying a camouflaged avatar visually integrated with a forest environment would alter proprioceptive drift, subjective body ownership, perceived body-boundary salience, and their associations with dissociative tendencies. Seventy-six participants participated in a 2 × 2 mixed design. Avatar type was manipulated within subjects, with each participant experiencing both a plain-clothes avatar and a camouflaged avatar. Synchrony was manipulated between subjects through either synchronous visuomotor feedback or asynchronous feedback with a 500 ms delay. Results showed that avatar type significantly affected both proprioceptive drift and subjective body ownership. Participants reported stronger ownership and greater drift toward the mirror/avatar in the plain-clothes avatar condition than in the camouflaged avatar condition. Synchrony did not significantly affect drift or ownership. Ownership and drift were significantly associated only in the plain-clothes condition, suggesting that camouflage may alter the usual relation between ownership and self-location. Perceived body-boundary salience was positively associated with ownership in both avatar conditions, while dissociation showed condition-specific associations with drift and body-boundary salience. Overall, the findings provide preliminary evidence that visual body-environment integration can influence the organization of bodily self-consciousness in immersive virtual reality.