Progresif pulmoner fibrozis gelişen idiyopatik pulmoner fibrozis dışı fibrotik interstisyel akciğer hastalıklarında risk faktöleri
Risk factors in non-idiopathic pulmonary fibrosis fibrotic interstitial lung diseases developing progressive pulmonary fibrosis
- Tez No: 1021460
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA DEMİRCİ ÜÇSULAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Progresif pulmoner fibrozis, İPF dışı interstisyel akciğer hastalıkları, koroner arter hastalığı, sağkalım, mortalite, antifibrotik tedavi, Progressive pulmonary fibrosis, non-IPF interstitial lung diseases, coronary artery disease, survival, mortality, antifibrotic treatment
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, idiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) dışı fibrotik interstisyel akciğer hastalıklarında olup progresif pulmoner fibrozis (PPF) gelişen hastalar ile gelişmeyen hastaları karşılaştırarak, progresyon gelişiminde rol oynayan temel risk faktörlerini ve sağkalımı öngören belirleyicileri tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Retrospektif kohort tasarımına sahip bu çalışmaya, 01.08.2013 ile 01.02.2025 tarihleri arasında İPF dışı fibrotik interstisyel akciğer hastalığı (İAH) tanısı alan 217 hasta dahil edilmiştir. Hastalar progresif fibrozis gelişimine göre İPF dışı PPF gelişen pulmoner fibrozis ve İPF dışı PPF gelişmeyen pulmoner fibrozis olarak iki grupta incelenmiştir. Her iki grubun demografik verileri, komorbiditeleri, radyolojik bulguları, solunum fonksiyon parametreleri, aldığı tedaviler ve sağkalım oranları karşılaştırılmıştır. Risk faktörlerinin belirlenmesinde çok değişkenli Cox regresyon ve Kaplan Meier analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 217 İPF dışı fibrotik interstisyel akciğer hastalığı tanılı hastanın 60'ında (%27,6) takip süresince PPF geliştiği saptandı. Koroner arter hastalığı (KAH) varlığı ve solunum fonksiyon testinde FEV1 (Birinci Saniyedeki Zorlu Ekspirasyon Hacmi) /FVC (Zorlu Vital Kapasite) oranının 86.5'in üzerinde olması PPF gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak saptandı. ROC analizinde PPF gelişimini öngörmede FVC% için ≤70,5 cut-off değeri ile AUC=0,603 (p=0,019), FEV₁/FVC için >86,5 cut-off değeri ile AUC=0,641 (p=0,001) ve MEF 25–75% için >95,5 cut-off değeri ile AUC=0,624 (p=0,016) olarak bulundu. Kaplan-Meier analizinde KAH varlığı, FVC ≤%70,5 olması, FEV₁/FVC >%86,5 olması, MEF25–75 (Maksimum Ekspiratuar Akım) >%95,5 olması, UİP (Usual İnterstisyel Pnömoni) paterni varlığı, bal peteği görünümü varlığının PPF gelişim süresini kısalttığı saptandı. Kaplan-Meier analizinde hospitalizasyon öyküsü daha kısa sağkalım ile ilişkiliyken (20,83 ay vs 50,38 ay; p=0,028), tedavide antifibrotik kullanımı (22,43 ay vs 10,57 ay; p=0,030) ve immünmodülatör kullanımı (54,21 ay vs 15,47 ay; p=0,003) daha uzun sağkalım ile ilişkili bulundu.PPF'li hastalarda antifibrotik tedavi kullanımı azalmış mortatilite ile ilişkili bulundu.Ayrıca BAL hücre analizinde ise nötrofilik alveolit PPF grubunda anlamlı olarak daha sık görüldü. Sonuç: İPF dışı fibrotik interstisyel akciğer hastalıklarında KAH varlığı ve FEV₁/FVC oranının >%86,5 olması PPF gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak saptanmıştır. Bu bulgular, kardiyovasküler komorbiditelerin ve belirgin restriktif fonksiyonel paternin PPF gelişimi açısından erken dönemde dikkate alınması gerektiğini göstermektedir. PPF gelişen hastalarda antifibrotik tedavi kullanımı, mortalite riskinde azalma ile ilişkili bağımsız bir faktör olarak saptanmıştır. Bu doğrultuda, klinik pratikte erken risk sınıflaması yapılması ve uygun hastalarda antifibrotik tedaviye zamanında başlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Objective: The aim of this study was to compare patients with non-idiopathic pulmonary fibrosis fibrotic interstitial lung disease who developed progressive pulmonary fibrosis with those who did not, and to identify the main risk factors associated with disease progression and the determinants predicting survival. Materials and Methods: This retrospective cohort study included 217 patients diagnosed with non-idiopathic pulmonary fibrosis fibrotic interstitial lung disease between 01.08.2013 and 01.02.2025. Patients were divided into two groups according to the development of progressive pulmonary fibrosis: non-IPF pulmonary fibrosis patients who developed PPF and non-IPF pulmonary fibrosis patients who did not develop PPF. Demographic characteristics, comorbidities, radiological findings, pulmonary function parameters, treatments received, and survival outcomes were compared between the groups. Multivariable Cox regression and Kaplan–Meier analyses were used to determine risk factors. Results: A total of 217 patients with non-IPF fibrotic interstitial lung disease were included in the study, and PPF developed in 60 patients (27.6%) during follow-up. The presence of coronary artery disease (CAD) and a forced expiratory volume in one second/forced vital capacity (FEV₁/FVC) ratio above 86.5% were identified as independent risk factors for the development of PPF. In ROC analysis, the cut-off values predicting PPF development were ≤70.5% for FVC% with an AUC of 0.603 (p=0.019), >86.5% for FEV₁/FVC with an AUC of 0.641 (p=0.001), and >95.5% for MEF25–75% with an AUC of 0.624 (p=0.016). Kaplan–Meier analysis showed that the presence of CAD, FVC ≤70.5%, FEV₁/FVC >86.5%, MEF25–75% >95.5%, the presence of a usual interstitial pneumonia (UIP) pattern, and the presence of honeycombing were associated with a shorter time to PPF development. In Kaplan–Meier survival analysis, a history of hospitalization was associated with shorter survival (20.83 months vs. 50.38 months; p=0.028), whereas antifibrotic treatment use (22.43 months vs. 10.57 months; p=0.030) and immunomodulatory treatment use (54.21 months vs. 15.47 months; p=0.003) were associated with longer survival. In patients with PPF, antifibrotic treatment use was associated with reduced mortality. In addition, BAL cell analysis showed that neutrophilic alveolitis was significantly more frequent in the PPF group. Conclusion: In patients with non-IPF fibrotic interstitial lung disease, the presence of coronary artery disease and an FEV₁/FVC ratio >86.5% were identified as independent risk factors for the development of PPF. These findings suggest that cardiovascular comorbidities and a pronounced restrictive functional pattern should be considered early in the assessment of PPF risk. In patients who developed PPF, antifibrotic treatment use was identified as an independent factor associated with reduced mortality risk. Accordingly, early risk stratification in clinical practice and timely initiation of antifibrotic treatment in eligible patients may be recommended.