Sıvılaşma meydana gelen bir zeminin enjeksiyon yöntemiyle iyileştirilmesi sonrası taşıma gücü davranışının analizi
Analysis of the load-bearing behavior of a liquefied soil after improvement by injection method
- Tez No: 1021509
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin sıvılaşması, Soil liquefaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Munzur Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması dahilinde, zeminlerin sıvılaşma davranışını ve uygulanan iyileştirme yöntemlerinin taşıma gücü üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Sıvılaşma, özellikle yüksek yeraltı su seviyesine sahip ve gevşek kumlu zeminlerde, deprem gibi dinamik yükler altında taşıma gücünün kaybolmasına neden olan kritik bir mühendislik problemidir. Bu bağlamda, sıvılaşma riski taşıyan bir zemin üzerinde iyileştirme öncesi ve sonrası değerler karşılaştırılmış, taşıma gücü hesapları yapılarak iyileştirmenin etkinliği değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle sıvılaşma mekanizmaları ve sıvılaşmaya etki eden parametreler literatür ışığında ele alınmış, ardından seçilen zemin için mühendislik hesapları yapılmıştır. İyileştirme öncesi zemin özellikleri, standart penetrasyon testi (SPT) ve diğer mühendislik parametreleri kullanılarak değerlendirilmiş; iyileştirme sonrasında ise bu değerler karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmalar, zemin iyileştirmesinin sıvılaşma potansiyelini azaltmada ve taşıma gücünü artırmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, sıvılaşma riski bulunan bölgelerde uygulanacak mühendislik çözümlerinin yalnızca sıvılaşmayı önlemekle kalmayıp aynı zamanda yapıların güvenliğini artırdığını göstermektedir. Bu çalışma, geoteknik mühendisliği alanında sıvılaşma probleminin anlaşılmasına ve iyileştirme yöntemlerinin etkinliğinin değerlendirilmesine katkı sağlamaktadır. Ayrıca, sonuçların mühendislik uygulamalarında ve gelecekte yapılacak araştırmalarda yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this thesis study, research was conducted to examine the liquefaction behavior of soils and the effects of the applied soil improvement methods on bearing capacity. Liquefaction is a critical engineering problem, particularly in loose sandy soils with high groundwater levels, as it causes the loss of bearing capacity under dynamic loads such as earthquakes. In this context, values obtained before and after soil improvement were compared, and bearing capacity calculations were performed to evaluate the effectiveness of the improvement. The study first addresses the mechanisms of liquefaction and the parameters affecting it in light of the literature, followed by engineering calculations for the selected soil. Pre-improvement soil properties were evaluated using the Standard Penetration Test (SPT) and other engineering parameters, and these values were compared with those obtained after improvement. The comparisons revealed that soil improvement plays a significant role in reducing liquefaction potential and increasing bearing capacity. The findings demonstrate that engineering solutions applied in areas with liquefaction risk not only prevent liquefaction but also enhance the safety of structures. This study contributes to the understanding of liquefaction problems in geotechnical engineering and to the evaluation of the effectiveness of improvement methods. Furthermore, the results are expected to serve as a guide for engineering practice and future research.