Cumhuriyet dönemi Türk romanında anlatım teknikleri üzerine bir inceleme (1923-1980)
A study of narrative techniques in the Turkish novel of the Republican period (1923-1980)
  1. Tez No: 1021696
  2. Yazar: RAMAZAN ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH SAKALLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anlatım teknikleri, Cumhuriyet Dönemi, Edebi akımlar, Narrative techniques, Republican Period, Literary trends
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyet Dönemi Türk romanında (1923-1980) anlatım teknikleri incelenmiştir. Anlatım tekniklerinin bu dönemdeki gelişim seyrine geçilmeden önce her anlatım tekniğinin teorik çerçevesi ortaya konulmuş, bu tekniklerin Türk ve dünya edebiyatındaki örneklerine değinilmiştir. Anlatım tekniklerinin teorik çerçevesi çizildikten sonra bu dönemdeki romanlar:“Millî Duyarlılığı Yansıtan Romanlar”,“Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Romanlar”,“Toplumcu Gerçekçi Romanlar”,“Modernist Romanlar”olmak üzere dört temel başlık esas alınarak incelenmiştir. Her başlık için o anlayışı temsil kabiliyeti en yüksek olduğu düşünülen romanlar seçilmiştir. Bu romanlardan alınan örneklerle anlatım tekniklerinin roman anlayışlarındaki etkisi ve kullanım biçimi değerlendirilmiştir. Böylece Cumhuriyet Dönemi'ndeki roman anlayışlarıyla anlatım teknikleri arasında bağlantılar kurulmuştur. Ayrıca anlatım teknikleri ile yazarın yaşadığı dönemin zihniyeti ve yazarın dâhil edildiği edebî akımlar arasında da birtakım ilişkilerin olduğu tespit edilmiş, bu tespitler çeşitli romanlardan alınan örneklerle temellendirilmeye çalışılmıştır. Tüm bu unsurlarla birlikte anlatım tekniklerinin kullanımının üzerinde yazarların kişisel özelliklerinin etkili olduğuna da dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda bu çalışmayla Cumhuriyet Dönemi Türk romanında etkili olan anlatım tekniklerinin uygulanma biçimleri çeşitli unsurlarla ilişkilendirilerek ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines narrative techniques in the Turkish novels during the Republican Period (1923-1980). Before addressing the developmental trajectory of narrative techniques throughout this period, the theoretical framework of each technique is outlined, and examples from both Turkish and world literature are discussed. Following the establishment of this theoretical foundation, the novels of the period are analyzed under four main categories: Novels Reflecting National Sensibility, Novels Centered on the Individual's Inner World, Socialist Realist Novels, and Modernist Novels. For each category, novels considered to be the most representative of the respective literary approach were selected. Through examples drawn from these works, the influence and modes of use of narrative techniques within different novelistic traditions are evaluated. In this way, connections are established between the narrative techniques employed and the dominant conceptions of the novel in the Republican Period. Furthermore, the study identifies various relationships between narrative techniques, the intellectual climate of the period in which the author lived, and the literary movements with which the author was associated. These findings are supported through examples taken from a range of novels. Alongside these factors, attention is also drawn to the influence of authors' individual characteristics on their use of narrative techniques. Within this framework, the study reveals the ways in which the narrative techniques that shaped the Turkish novel of the Republican Period were implemented, relating them to a variety of literary, intellectual, and personal factors.