Opera şarkıcısının beyni: Sahne performansının opera şarkıcıları üzerinde oluşturduğu nörolojik ve fizyolojik etkiler
The opera singer's brain: Neurological and physiological effects of stage performance on opera singers
  1. Tez No: 1021813
  2. Yazar: ZEYNEP BEYZA TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. MAHMUT KAMERHAN TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Opera, Müzik, Beyin, Opera, Music, Brain
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sahne Sanatları Bilim Dalı
Özet
Zeynep Beyza Turan, Opera Şarkıcısının Beyni: Sahne Performansının Opera Şarkıcıları Üzerinde Oluşturduğu Nörolojik ve Fizyolojik Etkiler, Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sahne Sanatları Anasanat Dalı Performans Tezli Yüksek Lisans/ 2026 Müzik, insanlık tarihi boyunca duygusal, zihinsel ve fizyolojik etkileriyle önemli bir kültürel ve sosyal unsur olmuştur. Özellikle opera sanatı, güçlü vokal performansları ve yüksek frekanslı ses titreşimleriyle dinleyiciler üzerinde derin bir etki yaratmıştır. Opera şarkıcısının sesinin kendi beyninde uyandırdığı nörolojik tepkiler ve hormon salınımını etkilediği uzun süredir gözlemlenmiş olsa da bu etkilerin bilimsel mekanizmaları henüz tam olarak aydınlatılamamıştır. Ses titreşimlerinin sinir sistemi üzerindeki etkisi hem psikolojik hem de nörolojik düzeyde incelenmesi gereken karmaşık bir konudur. Bu tez çalışmasında, opera şarkıcılarının ses titreşimlerinin insan beyni ve hormonal sistem üzerindeki etkileri üzerine bilimsel çalışmalar incelenmiş ve derlenmiştir. Özellikle, ses frekanslarının beyindeki nöral aktiviteler üzerindeki etkisi ve stres hormonu (kortizol), mutluluk hormonu (endorfin) ve diğer nörotransmitterler üzerindeki olası değişiklikler incelenmektedir. Araştırmanın amacı, opera müziğinin opera sanatçıları üzerindeki biyolojik ve psikolojik etkilerini anlamak ve bu etkilerin nörobilim ve endokrinoloji bağlamında irdelemektedir. Opera şarkıcılığı yalnızca estetik bir deneyim değildir. Yapılan çalışmaların bazıları opera şarkıcılığının insan sağlığı ve mutluluğu üzerinde potansiyel bir iyileştirici etkiye sahip olabileceğini öne sürmektedir. Bu bağlamda, tez, opera sanatının şarkıcılar/sanatçılar üzerindeki nörolojik ve fizyolojik etkilerini daha iyi anlamayı hedeflemektedir. Araştırma, literatür taramasıyla desteklenerek yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Zeynep Beyza Turan, The Brain of an Opera Singer: The Neurological and Physiological Effects of Stage Performance on Opera Singers, Başkent University Institute of Social Sciences, Department of Performing Arts, Master of Music (M. Mus.) in Performance (With Thesis)/ 2026 Throughout the history, music has been an important cultural and social factor as it has some emotional, mental, and physiological effects. Opera, particularly, has a deep impact on the audience with its powerful vocal performances and high-frequency sound vibrations. As it was observed an opera singer's own voice triggers neurological responses in their own brain and influences hormone secretion, the scientific mechanism of it has not already been enlightened. The influence of sound vibrations on the nervous system remains as a complex issue that requires psychological and neurological researches. In this study, the effects of vocal vibrations of opera singers on brain and hormonal system were assessed in a scientific manner. Particularly, the study investigates the influence of vocal frequencies on the neural activity of brain and the potential changes in stress (cortisol) and happiness hormones (endorphins), and other neurotransmitters . The purpose of the study is to understand the biological and psychological impacts of opera music on the audience and to assess how these impacts are explained in terms of the notion of neuroscience and endocrinology. Opera singing is not solely an aesthetic experience. Several researches indicate that opera singing has a potential healing effect on human health and happiness. Within this context, this thesis aims to comprehend the neurological and physiological influences of opera art on artists/singers. This study was based on a literature survey.