Hikaye ve romanlarına yansıyan yönleriyle Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun siyasi ve edebi hatıraları
The political and literary souvenirs of Yakup Kadri Karaosmanoğlu as reflected in his story and novels
- Tez No: 102446
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER GÖÇGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: nehir roman, hikâye, roman, hatıra
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
ÖZET Bir yazarın portresi eserlerinden ayrı düşünülemez. Bu eserler sosyolojik, fizyolojik ve psikolojik birer aynadır. Türk edebiyatının en büyük yazarlarından biri olan Yakup Kadri'nin hikâyeleri, romanlarını hazırlayan alıştırmalar gibidir. Yakup Kadri Karaosmanoğlu gerçekte Türk edebiyatının“nehir roman”ustasıdır. Onun romanlarının fiktif kaynağı, hikâyeleridir. Hatıralarda ise bu fiktif dünyamn gerçek modelleri vardır. Hatıraları da romanlarının yanı başında bir nehir gibi akar. Roman ve hatıralarının başlıkları, bir ırmağın akıntı ve dönemeçleri gibidir. Bu çalışmada yazarın hikâye ve romanlanyla hatıraları fiktif ve gerçek hayatın akışı açısından mukayese edilmiştir. Böylece eserlerdeki otobiyografik ve fiktif öğeler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The portrait of a author can not be thought without his works. These works are ciological, physiological and psychological mirrors. The stories of Yakup Kadri who msidered one of the most important Turkish author, seem to be practices for his novels. In.ct Yakup Kadri Karaosmanoğlu is a master of“Flow Novel”in Turkish literature. His novel ctional source is his stories. There are real models of this fictional world in his memorials, he fictional source of his novels, are his stories. His memorials flow as a river by the side of is novels. In this study his stories and novels have been compared with his memorials ccording to the flow of fictional and real life. By this point of view, the autobiographical and ictional elements in his works, have been determined. ley words: flow novel, story, novel, memorial