Memduh Şevket Esendal'ın Eserlerinde Eğitim ve Eğitici Unsurlar
Educatıon and Educatıonal Elements In Memduh Şevket Esendal's Work's
  1. Tez No: 992355
  2. Yazar: NİHAN NİLAY ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT BABACAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Turkish Language and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Memduh Şevket Esendal, edebiyat, edebî metin, mektup, eğitim, eğitici unsurlar, Esendal, Memduh Şevket, Eğitsel unsurlar, Hikaye, Mektuplar, Roman, Memduh Şevket Esendal, story, novel, letter, education, educational elements, Esendal, Memduh Şevket, Educational element, Letters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Yazı hayatına 17 Aralık 1908'de Tanin gazetesinde çıkan Veysel Çavuş hikâyesiyle başlayan Memduh Şevket Esendal, 1952 yılına kadar Türk edebiyatına yayımlandığı kadarıyla üç yüz sekiz hikâye, üç roman kazandırmış; üretkenliği, kendine özgü anlatımı ve diliyle Türk edebiyatına yön vermiş aydın bir yazardır. Esendal, değerli bir yazar olmasının yanı sıra Türk siyasi tarihi için önem taşıyan bürokratik ve siyasi görevler üstlenmiş, Türk toplumunun imparatorluktan ulus devlete geçiş sürecine aktif bir siyasetçi olarak tanıklık etmiştir. Memduh Şevket Esendal, sırasıyla Bakü, Tahran ve Kâbil'de elçi olarak görev yapmış, bu sürede ayrı kaldığı çocuklarının her biriyle düzenli olarak mektuplaşmıştır. Yazar, kızı Emine Nihal Esendal, oğulları Ahmet Şevket ile Suat Mehmet Esendal'a temelinde onları ulusa, topluma faydalı vatandaşlar olarak yetiştirme gayesi bulunan, toplamda bin sayfayı aşan yayımlandığı kadarıyla beş yüz doksan altı tane mektup kaleme almıştır. Yazar mektuplarında; okuma ve yazma eğitimi, ana dili bilinci, okul eğitimi ve akademik başarı, kişilik eğitimi kapsamında terbiye, ahlâk, değer yargıları, meslek seçimi, iş ahlâkı, aile hayatı, kendi edebî çalışmaları ve anlayışı, hayata bakış açısı, toplumsal ve siyasi fikirleri gibi pek çok konuyla ilgili görüşlerini çocuklarıyla açık bir iletişim kurarak aktarmaktadır. Ayrıca Esendal, çocuklarına yazdığı mektuplarda kendisinden, yazıyla kurduğu ilişkiden, yazma amacı ve motivasyonundan tüm açıklığıyla söz etmektedir. Yazarın yaptığı bu açıklamalardan temelde yazma amacının okurlarına düşünme, gözlem yapma, eleştirel yaklaşım yoluyla kendilerini ve içinde yaşadıkları toplumu sorgulayan bir bakış açısı kazandırmak olduğu anlaşılmaktadır. Yazarın bu amacı edebiyatın eğitici işlevi kabul edilen edebî metinler yoluyla kendini geliştirme ve toplumsal gelişime hizmet etme alanı açmasıyla örtüşmektedir. Bu saptamalardan hareketle Memduh Şevket Esendal hakkında hazırlanan lisansüstü çalışmalar incelenmiş ve şu sonuç ortaya çıkmıştır: Esendal hakkında sekizi doktora, on dört tanesi yüksek lisans tezi olmak üzere yirmi iki lisansüstü çalışma yapılmış, bu çalışmalarda Esendal'ın edebî çalışmaları toplumsal görüşleri, kurgu teknikleri, dil ve anlatım özellikleri, edebiyat tarihindeki yeri açısından irdelenmiş; siyasi hayatı siyaset tarihi kapsamında değerlendirilmiştir. Dilbilim alanında yapılan lisansüstü çalışmalarda yazarın seçilen eserleri söz varlığı ve cümle yapısı yönünden ele alınmış, eğitim alanında yapılan lisansüstü çalışmalarda ise sanatçının seçilmiş hikâyeleri tematik ve değerler eğitimi odak noktasına alınarak incelenmiştir. Ancak, çocuklarını yetiştirme gayreti ile yazdığı temel meselesi eğitim olan, kendisinin de eğitim ve öğretim ile ilgili düşüncelerini tüm yalınlığıyla açıkladığı mektupları ve bu mektuplarda dile getirdiği eğitim anlayışının eğitimle ilgili görüşlerinin edebî eserlerine eğitim ve eğitici unsurlar açısından nasıl yansıdığıyla ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapılmamıştır. Bu saptamadan hareketle tezin amacı, Memduh Şevket Esendal'ın çocuklarına yazdığı mektuplarda ortaya koyduğu eğitim yaklaşımını, eğitim hakkındaki görüşlerini, eğitici unsurları belirlemek ve bu bulgular doğrultusunda seçilen edebî eserlerini eğitim ve eğitici unsurlar yönünden değerlendirmek olarak belirlenmiştir. Çalışmada Memduh Şevket Esendal'ın çocuklarına yazdığı mektuplar incelenmiş, yazarın eğitim hakkındaki görüşleri ve eğitici unsurlar saptanmış, toplanan veriler ışığında hikâye ve romanları incelenerek mektuplarında dile getirdiği görüşleri yansıtan eserler seçilmiş, eğitici unsurların ve eğitimle ilgili düşüncelerinin bu eserlere nasıl yansıdığı belirlenmeye çalışılmıştır. Tezde verilerin derinlemesine yorumlanmasına ve betimlenmesine olanak sağlayan nitel araştırma deseni ile tarama modeli kullanılmıştır. İncelemeye konu olan eserlerdeki veriler doküman analizi yöntemiyle tespit edilmiş ve toplanan veriler içerik analizi ile tanımlanarak veriler arasındaki bağlantılar ortaya çıkarılmıştır. Bu bağlantılar yoluyla araştırmaya konu olan Memduh Şevket Esendal'ın çocuklarına yazdığı mektuplar ışığında seçilen edebî eserlerindeki eğitici unsurlar ve eğitime dair görüşleri, yaklaşımı ortaya çıkarılmıştır. Çalışmada yazarın çocuklarına yazdığı mektuplardan oluşan iki kitap, anı-mektup türünde bir kitap, on üç öykü kitabı, üç roman incelenmiştir. Bu incelemede yazarın mektuplarında çocuklarını eğitmek için yararlandığı eğitici unsurlarla çocuklarının topluma faydalı yetişkinler olarak yaşama katılmaya hazırlandığı süreçte onlara rehberlik etmek için ortaya koyduğu eğitim düşüncesi ve yaklaşımını edebî eserlerine doğrudan ya da dolaylı olarak yansıttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Memduh Şevket Esendal, who started his writing career with the story“Veysel Çavuş”published in Tanin newspaper on December 17, 1908, brought more than 335 stories and four novels to Turkish literature until 1952; he is an enlightened writer who shaped Turkish literature with his productivity, unique style and language. In addition to being a valuable writer, Esendal also assumed very important bureaucratic and political duties in Turkish political life and witnessed the transition process of the Turkish nation from empire to nation state as an active politician. Esendal, a politician, writer and a father who assumed critical roles in the construction of a nation since the foundation of the Republic, wrote more than a thousand pages of letters to his daughter Emine Esendal and his sons Ahmet and Suat Esendal with the aim of raising them as young people who would be useful for the homeland and the nation. These letters constitute a rich corpus that is very suitable to be analyzed in terms of education and educational elements as well as literary. In his letters, the author conveys his views on many subjects such as language awareness, reading, writing, school life, methods and methods of education, upbringing including character education, morality, value judgments, family relations; child education, choice of profession, work ethics, his own writing life and understanding, his perspective on life, social and political ideas by establishing an open communication with his children. The letters have an educational value with this content. In her letters to her children, Esendal talks about herself, her relationship with writing, and her purpose and motivation for writing. From these explanations made by the author, it is understood that he wrote his literary works with the aim of enabling people to know and discover themselves, to understand themselves and their surroundings through experience, feeling, thinking and observation, in short, to improve themselves through literary texts, which is accepted as the educational function of literature. From this point of view, postgraduate studies on Memduh Şevket Esendal were examined and the following result was obtained: Nineteen postgraduate studies, seven of which are doctoral theses and twelve of which are master's theses, have been conducted on Esendal; Esendal's literary and political life has been examined in terms of politics, literature and history; in the postgraduate studies conducted in the field of linguistics, the selected works of the author have been examined in terms of vocabulary and sentence, and in the postgraduate studies conducted in the field of education, the selected works of the artist have been examined in terms of vocabulary and sentence. His stories were prepared by focusing on values education. However, a comprehensive evaluation of all his literary works in terms of educational elements and education has not been made in the center of his letters and letters, in which he explains his thoughts on education and training with all his simplicity, whose main issue is education, which he wrote with the effort of raising his children. Based on the examinations made, the aim of the thesis is to make a detailed and broad evaluation of all of Memduh Şevket Esendal's works in terms of education and educational elements by focusing on his letters to his children. In the study, the educational elements in Memduh Şevket Esendal's letters to his children, as well as the author's views on education and training were determined, and in the light of the data collected, the educational elements in the author's literary works and how his views on education were reflected in these works were tried to be determined by analyzing the stories and novels that make up the corpus of literary works. In the thesis, the qualitative research design and survey model, which enables in-depth interpretation and description of the data, were used. The data in the works subject to analysis were identified by document analysis method and the data collected were defined by content analysis and the connections between the data were revealed. Through these connections, in the light of the letters written by Memduh Şevket Esendal to his children, the educational elements in all his works and his views and approach to education were revealed. In the study, two books consisting of letters written by the author to his children, one book in the memoir-letter genre, thirteen story books and three novels were analyzed. As a result of this analysis, it was concluded that the author directly or indirectly reflected the educational elements he discussed in his letters in order to educate his children, to prepare them for life, to discipline them, and his views and thoughts on education, which he explained due to his experiences in the process of his children's educational life and their participation in life as adults, in his literary works.