Verbascum Wiedemannianum Fisch. ve Mey. üzerinde fitokimyasal araştırmalar
Phytochemical investigations on Verbascum Wiedemannianum Fisch. ve Mey.
  1. Tez No: 102806
  2. Yazar: HASSAN ABOU GAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ÇALIŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Verbascum wiedemannianum, Scrophulariaceae, feniletanoit, glikozit, iridoit, ursan, triterpen saponin, sterol, flavon, biyolojik aktivite, antioksidan aktivite, Verbascum wiedemannianum, Scrophulariaceae, phenylethanoid glycoside, iridoid, ursane, triterpene saponin, sterol, flavone, biological activity, antioxidant activity VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
ÖZET Bu çalışmada, Türkiye bitki örtüsü için endemik bir bitki olan Verbascum wiedemannianum FISCH. & MEY. (Scrophulariaceae), sekonder metabolitlerinin izolasyonları, yapı tayinleri ve biyolojik aktiviteleri yönünden araştırılmıştır. Bitki materyali, Sivas'ın Yıldızeli îlçesi, Akdağmaden- Yıldızeli arasında, yol kenarlarından toplanmıştır. İzolasyon çalışmaları, bitkinin kök ve topraküstü kısımlarından hazırlanan ekstreler üzerinde yürütülmüştür. îzolasyon çalışmalarında, kromatografik yöntemler (VSK, KK, OBSK ve Jel Kromatografısi) kullanılmıştır. Kromatografik çalışmalarda, adsorban ve dolgu materyali olarak silika jel, karşıt-faz silika jel (C18), poliamit ve Sephadex LH-20 kullanılmıştır. îzolasyon çalışmalan sonunda, köklerden beşi yeni (videmanniozit A-E), dördü bilinen (verbaskozit, martinozit, ekinakozit ve lökoseptozit B) dokuz feniletanoit glikoziti, topraküstü kısımlarından ikisi karışım halinde, ikisi klorlu altı iridoit (katalpol, ajugol, anjelozit, okubin, glutinozit ve rehmaglutin D), iki ursan tipi triterpenik saponin (niga-işigozit Fİ ve rosamutin), bir sterol glikoziti (sitosterol-3-O-p-D-glukopiranozit) ve bir de flavon (luteolin) olmak üzere toplam 19 bileşik izole edilmiştir. Elde edilen bileşiklerin yapı tayinlerinde spektroskopik [UV, İR, NMR (İD NMR: *H, 13C ve DEPT ve 2D NMR: COSY, HSQC, HMBC) ve kütle spektrometresi (FAB-Küüe Sp.)] yöntemlerden yararlanılmıştır. Elde edilen saf maddeler ve bitkinin kök, topraküstü kısımları ve çiçeklerinden hazırlanan ekstreler üzerinde biyolojik aktivite (antikanser, antimikrobiyal ve antioksidan) tarama çalışmalan yapılmış, köklerden izole edilen feniletanoit glikozitlerinin antioksidan aktiviteye sahip oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, Verbascum wiedemannianum FISCH. & MEY. (Scrophulariaceae), an endemic species in the Turkish Flora, have been investigated for the isolation, structure elucidation and biological activities of its secondery metabolites. The plant material was collected from Sivas- Yıldızeli, between Akdağmaden and Yıldızeli, by the road. Isolation procedure was carried out on the extracts prepared from the root and the overground parts of the plant. Chromatographical methods (VLC, CC, MPLC and Gel Chromatography) were used in the isolation studies. Silica gel, reversed phase silica gel (Cig), polyamide and Sephadex LH-20 were used as adsorbent in the chromatographic separations. As a result of the isolation studies, from the roots nine phenylethanoid glycosides, five of which are new (wiedemannioside A-E) and four of which are known (verbascoside, martynoside, echinacoside and leucosceptoside B) and from the aerial parts six iridoids two of which as a mixture, two of which are chlorinated (catalpoL, ajugol, angeloside, aucubin, glutinoside and rehmaglutin D), two ursane type triterpene saponins (niga-ichigoside Fl and rosamutin), one sterol glycoside (sitosterol-3-O-p-D-glucopyranoside) and one flavone (luteolin), totally 19 compounds were isolated. The structures of the isolated compounds were elucidated by means of spectroscopic [UV, IR, NMR (ID NMR: 'H, 13C and DEPT and 2D NMR: COSY, HSQC, HMBC) and FAB MS] evidence. Biological activity screening tests (anticancer, antimicrobial and antioxidant) were performed on the isolated compounds and on the extracts prepared from the roots, overground parts and flowers of the plant, and the phenylethanoid glycosides have been found to possess antioxidant activity.