Sinir hücrelerinin korunmasında nitron spin kapanlarının moleküler mekanizması
Molecular mechanism of nitrone spin-trapping agents on the protection of neuronal cells
- Tez No: 102805
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CAN PEKİNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Reaktif oksijen türleri (ROT), hidrojen peroksit (H2O2), voltaja duyarlı kalsiyum kanalları (VDKK), fenil a-tersiyer butil nitron (PBN), mitojenle aktive olan protein kinaz (MAPK), hücre dışı sinyalle düzenlenen kinaz (Erk), src kinaz (SK), insan nöroblastoma hücresi tip SH-SY5Y, Reactive oxygen species (ROS), hydrogen peroxide (H202), voltage sensitive Ca+2 channel (VSCC), a-phenyl -N-te/f-butylnitrone (PBN), MAP and Src kinases, extracellular signal regulated kinases (Erk 1/2), human neuroblastoma cell type SH-SY5Y vi
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Kelicen P., Sinir hücrelerinin korunmasında nitron spin kapanlarının moleküler mekanizması. Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Farmakoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2001. Reaktif oksijen türlerinin (ROT) çeşitli hücre tiplerinde sinyal iletim olaylarını düzenledikleri düşünülmektedir. ROT'dan bazılarının çeşitli sitokin ve büyüme faktörleri için esansiyel ikincil ulaklar olarak rol oynadıkları gösterilmiştir. Sinyalin düzenlediği kinazlar (MAP ve src kinazlar) ROT'un oluşturduğu fosforilasyonla aktive edilebilirler. Protein tirozin fosforilasyonu hücre büyümesi, farklılaşması ve adezyonu ile ilgili sinyal iletim olaylarında kritik bir öneme sahiptir. Ca+2 homeostazisi de nöron hücrelerinde hücre içi sinyalleme ve gen ekspresyonunda önemli bir düzenleyicidir. Bir spin kapanı olan a-fenil -N-terf- butilnitron'un (PBN) nöronal hücreleri oksidatif hasardan ve ROT'dan koruduğu hücre kültürü ve in vivo çalışmalarla gösterilmiştir. Bu çalışmada, PBN'in ROT'a (H202) karşı nöronları koruyucu etkisinin mekanizmasını aydınlatmak amacıyla PBN'nin MAPK ve SK yolaklarının düzenlenmesindeki etkisini araştırdık. Hücre dışı sinyalle düzenlenen kinazlar (Erk1/2) MAPK'nın bir alt grubudur ve hücre büyümesi, taşınması ve farklılaşmasını ve stres sonrası yaşamın devamı gibi olayları içine alan çeşitli hücre fonksiyonlarında önemli rol oynarlar. Src sitoplazmik protein kinazların prototip bir üyesidir ve büyüme faktörünün stimüle ettiği mitojenik sinyalleme, hücre adezyonu ve morfolojisi gibi olaylarla ilgilidir. Bu çalışmada PBN ile inkübe edilen SH-SY5Y insan nöroblastoma hücrelerinde H202'in indüklediği Erk ve Src kinaz (SK) aktivitesinin potansiyaiize edildiği gözlenmiştir. H202'e karşı gelişen Erk ve SK aktivitesinin PBN tarafından duyarlılaştırılmasında hücre dışı Ca+2 ve voltaja duyarlı Ca+2 kanallarına (VDKK) ihtiyaç vardır. PBN depolarizasyon-bağımlı ya da ligant-bağımlı Erk ve SK fosforilasyonunu etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kelicen P., Molecular mechanism of nitrone spin-trapping agents on the protection of neuronal cells, Hacettepe University, Health Science institute, PhD Thesis in Pharmacology, Ankara, 2001. Reactive oxygen species (ROS) are thought to mediate signal transduction events in several cell lines. Certain ROS have also been shown to act as essential intracellular second messengers for several cytokines and growth factors, and signal regulated kinases (MAP and Src kinases) can be activated by ROS resulting in phosphorylation. Protein tyrosine phosphorylation is critical to the process of signal transduction as related to cell growth, differentiation, and adhesion. Ca+2 homeostasis has also been shown to be an important regulator of intracellular signaling and gene expression in neuronal cells. A spin-trap, a-phenyl -N-terf- butylnitrone (PBN) is known to be able to prevent oxidative injury and protect neuronal cells from ROS both in culture and in vivo. In this study, to clarify the neuroprotective mechanism of PBN against ROS (H202), we examined the effects of PBN on the regulation of the MAPK and Src pathways. The extracellular signal regulated kinases (Erk 1/2) are one of the subfamilies of MAPKs and play pivotal roles in several cell functions including cell growth, transformation, and differentiation, as well as cell survival after stress. Src is a prototype member of a family of cytoplasmic protein tyrosine kinases associated with growth factor-stimulated mitogenic signaling and with alterations in cell adhesion and morphology. In this study, the SH-SY5Y human neuroblastoma cells were treated with PBN. We determined that Erk and Src kinase activity is potentiated by PBN/H2O2 treatment in human neuroblastoma cell line (SH-SY5Y). PBN sensitization of the Erk and Src activity to H202 requires extracellular Ca+2 and opening of voltage sensitive Ca+2 channels (VSCC). PBN does not affect depolarization-dependent and ligant-dependent Erk and Src phosphorylation.