Tavşan modelinde büyüme hormonu ve troksinin kırık kaynaması üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıı
- Tez No: 102973
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NACİ EZİRMİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık iyileşmesi, büyüme hormonu, troksin, Fracture healing, growth hormone, troxin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ill ÖZET Çalışmamızda kırık iyileşmesinde rol alan sistemik faktörlerden büyüme hormonu ve L-troksin'in kırık iyileşmesi üzerine olan etkilerini karşılaştırdık. Yirmiyedi adet tavşanı dokuzarlı üç gruba ayırdıktan ve tavşanların sol tibialarına özel bir forseps yardımı ile kapalı olarak osteotomi yapıldıktan sonra tuberositas tibia seviyesinden medüller kanal genişliğince Kirschner teli ile kapalı olarak intramedüller tespit yapıldı. Birinci gruptaki tavşanlara 0.2 mg/ kg/gün rekombinant büyüme hormonu subkutan verildi, ikinci gruptaki tavşanlara 0.2 mg/ kg/ gün L-troksin oral olarak verildi, üçüncü gruptaki tavşanlara serum fizyolojik enjekte edildi. Tavşanların 1., 15. ve 30. gün direkt radyografileri çekilerek kırık iyileşmesi ve kallus durumu değerlendirildi. Otuzuncu gün sonunda intraperitoneal sodyum barbital ile sakrifıye edilen tavşanların tibiaları makroskopik ve histolojik olarak değerlendirildi. Onbeşinci günde çekilen direkt röntgen grafıleri sonucunda gruplar arasında belirgin bir fark tespit edilemedi. Otuzuncu gün sonunda çekilen direkt röntgen grafılerinde: L-troksin verilen grup ile serum fizyolojik verilen grup arasında bir fark tespit edilemezken büyüme hormonu verilen grup ile serum fizyolojik verilen grup arasında istatistiki olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Histolojik inceleme sonunda ise büyüme hormonu alan grubun; osteokondral kaynama, tam olarak reorganize spongioza oluşumu ve kemikiliği oluşumu açısından serum fizyolojik ve L-troksin verilen gruptan belirgin farklı olduğu tespit edildi. Bu çalışmamız sonucunda büyüme hormonunun kırık kaynamasını artırıcı yönde bir etkisinin olduğu görüldü. L-troksin'nin kısa süreli fizyolojik dozlarının kınk iyileşmesine etkili olmadığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY In our study, among fracture healing factors we compared the effects of growth hormone and L- troxin for fracture healing. A total of 27 rabbits were used for this study and seperated three groups.With special forcep, closed osteotomy for the rabbits tibias were applied, then closed intramedullary fixation with Kirschner wire through medullary chanel wide from tuberositas tibia level were applied. The first group of rabbits were treated with 0.2 mg/kg/day recombinant growth hormone of subcutan. The second group of rabbits were treated orally with 0.2 mg/kg/day L-troxin and the third group of rabbits were injected with serum salina. Fracture healing and callus formation of the rabbits were evaluated after I., 15. and 30. days by direct radiography. After 30 days tibias of the rabbits sacrified with intraperitoneal sodium barbital were macroscopically and histologically evaluated. Direct x-ray grafics showed that there was not significant differences among the groups 15 days later. However, after 30 days according to the direct x-ray grafics, there was significant differences statistically between the groups treated with growth hormone and serum salina, but there was not any significant differences the groups treated with L-troxin and serum salina. The results of histological examination revealed that, the group treated with growth hormone was significantly different from the groups treated with serum salina and L-troxin in terms of osteokondral union, iiill reorganized spongioza formation and bone marrow formation. According to the results of our study, it can be concluded that growth hormone has promoting effects for fracture healing. But, short term physiological dosages of L-troxin are not effective for fracture healing.