Raynaud fenomeninde stellat blokun doppler ultrasound ile değerlendirilmesi
The Evaluation of stellate ganglion block by doppler ultrasonography
  1. Tez No: 103035
  2. Yazar: HANDAN BİRBİÇER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GEYLAN IŞIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Stellat ganglion block, Doppler ultrasonography, Raynaud Phenomenon, Doppler index. VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
ÖZET RAYNAUD FENOMENİNDE STELLAT GANGLIYON BLOKUNUN DOPPLER ULTRASONOGRAFİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ Çalışmamızda Raynaud fenomeni olan hastaların tedavisinde Stellat gangliyon blokunun etkinliğini Doppler USG (DUSG) ile göstermeyi amaçladık. Araştırmamız fakülte etik kurul onayı ile Raynaud fenomeni tanısı bulunan 16 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların tümüne Stellat gangliyon bloku Moore tekniğine göre C7 seviyesinden uygulandı.Lokal anestezik olarak 10 mi volümde %0.5 lik Bupivakain kullanıldı. Olguların tümünde blok uygulanacak üst ekstremitenin kan akımı Radyoloji Anabilim Dalında Acuson Aspen. 8-11 mHz" lik lineer probu olan renkli DUSG ile değerlendirildi. DUSG ile blok uygulanacak ekstremitede radyal ve 3. Dijital arterin PI (pulsatilite indeksi). RI (residivite indeksi ) değerleri blok öncesi ve 1.. 5.. 10.. blok sonrası kaydedildi. Periferik damarlarda vasospazmı göstern PI ve RI değerlerinde 1..5. Ve 10.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF STELLATE GANGLION BLOCK BY DOPPLER ULTRASONOGRAPHY ABSTRACT In our study, we aimed to demostrate the effectiveness of Stellate ganglion block technique in treatment of patients with Raynaud phenomenon by using Doppler ultrasonography (DUSG). After obtaining the consent of the faculty ethical commitee. our study was conducted on 1 6 patients diagnosed with Raynaud Phenomenon. Stellate ganglion block was achieved in all patients by applying Moore technique at level C7. As local anaesthetic agent 10 ml of Bupivacain 0.5 % was used. In all cases the arterial circulation of the upper extremity to be treated was evaluated in the Radiology Department by using Acuson Aspen colour Doppler Ultrasound Scan with a linear probe in the range of 8-1 1 mHz. The pulsatility index (PI) and recidivity index (RI) values of the radial and 3 rd digital arterier of the upper extremity to be treated with stellate ganglion block were determined by DUSG prior to the procedure and in the 1st. 5l h and 10th post block day. It was found that the PI and RI values indicating vasoconstriction in the peripheral arteries dropped statistically significantly in the 1st. 5th and 10th post -block day (p< 0.05). As a result, it can be asserted that DUSG is a useful method in. evaluation of the effectiveness of symphatetic block for treatment of vasospastic diseases such as Raynaud Phenomenon.