Sepsiste pentoksifilin tedavisi esnasında dolaşımdaki intersellüler adezyon molekülü-1 (ICAM-1) konsantrasyonu ile karaciğer disfonksiyonu ve mortalite arasındaki ilişki
- Tez No: 103034
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Pentoxifylline, sICAM-1, liver dysfunction, mortality
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 785
Özet
I. ÖZET Sepsiste, inflarnatuar sitokinler özellikle de tümör nekrozis faktör-alfa (TNF-a) aşın ve kontrolsüz olarak salınmaktadır. TNF-a'nın endoteliyal hücrelerde tanımlanmasmı ve dolaşıma salgılanmasını arttırdığı intersellüler^adezyon molekülü- 1 (ICAM-1), sepsiste karaciğer hasan ve disfonksiyonundan sorumlu tutulmaktadır. Sepsiste inflamatuvar yanıtının modülasyonuna yönelik tedaviler de (anti-TNF antikorları, pentoksifilin... gibi) uygulanmaktadır. Çalışmamızda sepsiste pentojbifihıı (PTX) tedavisi esnasmda dolaşımdaki ICAM-1 konsantrasyonu ile karaciğer disfonksiyonu ve mortalite arasındaki ilişki araştırıldı. Tavşanlara çekum bağlama ve delme işlemi (cecal ligation and puncture; CLP) uygulandıktan bir saat sonra PTX grubuna (n=12) pentoksifilin (50 mg/kg tV), sepsis grubuna (n=12) sadece SF verildi. Kontrol grubuna (n=8) sadece laparotomi uygulandı. Fiziki incelemeler CLP'den bir gün önce ve sonrasında günlük olarak kaydedildi. Biyokimyasal inceleme CLP'dan bir hafta önce ve sonrasında üç dönemde 10 mi kan örneklerinde değerlendirildi. Deneyin sonunda karaciğer dokusunda doku ^MDA seviyeleri tespit edildi ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. Deney süresince ölen hayvanlar kaydedildi ve sağkahm oranlan hesaplandı. Fiziksel incelemede solunum hızı gruplarda anlamlı değişmezken, kalp hızı ve vücut ısısı sepsis ve PTX gruplarında anlamlı yükseldiği, vücut ağırlığının başlangıçta anlamlı azaldığı ve sonrasında bazal değerlere döndüğü saptandı. PTX grubunda serum TNFcc, sICAM-1 ve laktat, doku MDA, eritrosit SOD ve GPx aktivitesi, hematokrit ve lökosit seviyeleri sepsis grubuyla benzerdi. Serum AST ve ALT seviyelerinde azalma sepsis grubuna göre PTX grubunda anlamlıydı.
Özet (Çeviri)
H. ABSTRACT Inflamatory cytokines especially tumour necrosis factor-alfa (TNF-a) released excessively and uncontrolled in sepsis. Intercellular adhesion molecule- 1 (ICAM-1) which TNF-a provides it to be defined at endothelial cells and circulatory realese is increased by it is held accountable from liver damage and dysfunction. Treatments inclined towards the modulation of inflamatory response (anti TNF- a, pentoxifylline, corticosteroids) is being used at sepsis. At this study the correlation between liver dysfunction, mortality and circulating ICAM-1 concerntrations in sepsis during pentoxifylline (PTX) treatment was searched. One hourafter cecal ligation and puncture (CLP) at rabbits 50 mg/kg IV PTX to PTX group (n=12) and serum saline to sepsis group (n=12) was givea Control group (n=8) received only laparotomy. Physical examination was noted 1 day before CLP and daily after operation. Biochemical studies were done 1 week before CLP and for three periods after operation with 10 ml blood samples. At the end of experiment tissue MDA levels at liver were measured and histolopatogic evaluation was done. During the experiment diedy animals were noted and survive ration were calculaed. At physical examination breath rate did not differ significantly between groups, heart rate and body temperature were significantly increased at sepsis and PTX groups, body weight decreased significanly at the beginning and turned back to baseline levels than. At PTX group serum TNF-a, sICAM-1 and lactat, tissue MDA eritrocyte SOD and GPx activity, haemotocrit and leucocyte levels were similiar to sepsis group. Decrease at serum AST and ALT levels were significant at PTX group than sepsis group. Pathologic differences of liver preparations were a little significant thant control group. Survive ratios were not different at PTX group from sepsis group. At our study, no evident effect of PTX on modulation of inflammatory response and mortality was determined, but it has been that it decreased the pathologic differences at liver and prevented liver dysfunction.