Deneysel subaraknoid kanama sonrası intratekal interlökin-6 antagonistinin ultrastrüktürel değişikliklere etkisi
Effect of neutralization of rat IL-6 bioactivity on ultrastructural changes following experimental subarachnoid hemorrhage
- Tez No: 103141
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Subaraknoid kanama, İnterlökin-6, elektron ınikroskopi. Rai, Fokal serebral iskemi VII, Subarachnoid hemorrhage, İnterleukin-6, Electron microscope, Rat, Focal cerebral ischemia VIII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 840
Özet
ÖZET DENEYSEL SUBARAKNOİD KANAMA SONRASI İNTRA TEKAL IL-6 ANTAGONİSTİNIN ULTRASTRÜKTÜREL DEĞİŞİKLİKLERE ETKİSİ Subaraknoid kanamalar (SAK) travmatik ve spontan olmak üzere iki ana başlık altında tartışılır ve spontan SAK' ların % 75 - 80'i anevrizma rüptürüne sekonder gelişmektedir. SAK olgularının % 10'u hastaneye ulaşmadan ölmektedir. İlk kanamadan sonra yaşayan ve cerrahi olarak tedavi edilmemiş hastalarda yeniden kanama riski %38'dir. Nöroşirurji yoğun bakıma ulaşanlardan % 30 - 70' inde radyolojik, % 20 30' unda semptoma! ik vazospaznı görülmektedir. Çalışmamızda 70 adet sıçan kullanıldı ve bunlardan 10 tanesinde hiçbir cerrahi işlem uygulanmadı, direk beyin örnekleri alındı. Sham öpere grubunda 20 adet rat kullanıldı ve sistcrna magna içine serum fizyolojik enjekte edildi. Subaraknoid kanama grubunda 20 adet rat kullanıldı, sisterna magna içine femoral arterden alınan kan, beyin omurilik sıvısı ile karıştırılarak verildi. Tedavi grubunda yine 20 adet rat kullanıldı ve ratlara subaraknoid kanama yapılarak aynı zamanda antirat IL-6 (interlökin-6) antagonist! sistcrna magna içine uygulandı. Beyinden alınan bütün örnekler elektron mikroskop ile incelendi. Kontrol grubuna ait beyin örneklerinin incelemesinde normal ultrastrüktürel bulgular gözlendi. Sham grubunda, yine kontrol grubuna benzer ultrastrüktürel bulgular gözlendi. Subaraknoid kanama grubunda, nöronlarda ve perinöronal alanda eklem ile uyumlu ultrastrüktürel değişiklikler, bazı kapiller lümeninde ise inflamasyonıı gösteren nötrofil lökosit gibi hücre grupları gözlenmekleydi. Tedavi grubunda, nöronlarda ve perinöronal alanlarda, kapiller damar lümenlerinde subaraknoid kanama grubuna benzer yapısal değişiklikler gözlenmekle birlikte, hem hücresel yapının nispeten korunması hemde nötrofil lökosit gibi inflamasyonun göstergesi olan hücre gruplarının gözlenmemesi IL-6 biyoaküvitesinin inhibisyonunun, sekonder iskemik nöronal doku yaralanmasını azaltmakta olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF NEUTRALIZATION OF RAT IL-6 BÎOACTİ VİTY ON ULTRASTRUCTURAL CHANGES FOLLOWING EXPERIMENTAL SUBARACHNOID HEMORRHAGE Etiologies of subarachnoid hemorrhage (SAH) include trauma and spontaneus. Ruptured intracranial aneurysm is responsable 75-80 % of spontaneous subarachnoid hemorrhage. The 10 percent of patients of SAH dies before reaching the hospital. The rebleeding risk is 38 % for the patients surviving of the initial hemorrhage and cured without surgery.Radiographic cerebral vasospasm is identified in 30-70 % of arteriograms performed around the 7 th day following SAH, whereas symptomatic cerebral vasospasm occurs in only 10-20 % of patients with SAH. Seventy adult Wistar rats were used in our study. Control group was consisted of 10 rats. Sham- operated group was consisted of 20 rats and underwent microsurgical exposure of the allantooccipital membrane and normal saline enjection into the cisterna magna. Subarachnoid hemorrhage group was consisted of 20 rats and subjected to injection of the blood-cerebrospinal fluid mixture into the cisterna magna. Treatment group was consisted of 20 rats and subjected to injection of cerebro-spinal fluid mixture into the cisterna magna, immediately after injection of 1L-6 antibody. The samples of rat brains were examined under the electron microscope. We obtain almost the same results about normal ultrastructure for the control group and the sham- operated group. We have defined the neuronal, perineuronal edema and neutrophil leukocid infiltration of capillary wall in the subarachnoid hemorrhage group. Although, the ultrastructural changes on the neuronal cells, glial cells and capillary walls in the treatment group were similar to the subarachnoid hemorrhage group, the application of anti-rat IL-6 antibody partially blocks the progression of edematous and structural changes after subarachnoid hemorrhage. As a result, we conclude that there may be therapeutic value in administering anti-rat IL-6 antibody to reduce secondary damage after subarachnoid hemorrhage.