Travmanın normal ve dehidrate domuz beyni üzerine intrakraniyal basınç, ultrastrüktür ve biyokimyasal yönden etkilerinin incelenmesi
The intracranial pressure, ultrastructural, and biochemical effects of trauma on dehydrated and normal pig brains
- Tez No: 103140
- Danışmanlar: PROF.DR. SEBAHATTİN HACIYAKUPOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Dehidratasyon, deneysel, domuz, intrakraniyal basınç, travma, Dehydratation, experimental, ICP, pig, trauma
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroşirürji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 661
Özet
ÖZET Dünyadaki sosyoekonomik düzeyin ilerlemesiyle birlikte kafa travmalarının sıklığında önemli artış olmaktadır. Kafa travmalarında sıkça görülen beyin ödemi mortalite ve morbiditede önemli bir etkiye sahiptir. Beyin ameliyatlarında ekartmandan sonra da ortaya çıkabilen beyin ödeminin tedavisinde en sık kullanılan ajanlar mannitol ve deksametazondur. Bu çalışmada travmanın dehidrate ve normal beyin üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla her biri 5 'er domuzdan meydana gelen 4 grup oluşturulmuş, dehidrate ve normal beyinler 'ağırlık düşürme metodu' ile travmatize edilmiş, elektron mikroskobik ve biyokimyasal yönden incelenerek kontrol grupları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular incelendiğinde; histopatolojik düzeyde dehidrate beyinlerde normal beyinlere oranla travma sonrası hücresel hasarın daha az görüldüğü, doku zedelenmesinin bir göstergesi olan SOD ve MDA seviyelerinin dehidrate-travmatik beyinlerde normal-travmatik beyinlere göre düşük olduğu, beyin doku basınçları incelendiğinde ise kompliyansın dehidrate beyinlerde normal beyinlere oranla daha yüksek olduğu görülmektedir. Bu bulgular ışığında; su kısıtlaması yoluyla oluşturulan hipertonik dehidratasyonun, beyni travmanın komplikasyonlanna karşı korumada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INTRACRANIAL PRESSURE, ULTRASTRUCTURAL, AND BIOCHEMICAL EFFECTS OF TRAUMA ON DEHYDRATED AND NORMAL PIG BRAINS The increasing of head injuries is associated with the improvement of the world's soscio- economic level. Brain edema is the most important complication of head injuries. It may also seen after brain retraction during neorosurgical operations. Mannitol and dexametasone are the most frequently used agents for the therapy of brain edema. The purpose of this study is to investigate the effect of brain truma on dehydrated and normal brain tissues. The pigs were randomly assigned to 4 groups. Every group was consisted of 5 animals (n=5). The normal and dehydrated brains were traumatized by 'weight-drop method'. The traumatized tissues were examined by electron microscopic and biochemical (SOD and MDA) methods. The intrcrainal pressures were recorded during experiments. The results showed that; 1. The compliance of dehydrated brains were greater than normal brains, 2. The ultrastructural changes caused by trauma in dehydrated-traumatic group were more severe than the normal-traumatic group, 3. SOD and MDA levels, indicators of cellular damage, were significantly higher in normal-traumatic group than dehydrated-traumatic group. The results demonstrated that, hypertonic dehydration of brain is effective for the prevention of the complications of trauma.