Organofosfat bileşiklerinden Malathion'un böbrek idrar kesesi ve kalp üzerine etkilerinin histolojik olarak incelenmesi
Histological investigation of an organophosphate insecticide: Malathion's effects on kidney, urinary bladder and heart
- Tez No: 103246
- Danışmanlar: PROF.DR. ZİŞAN BULDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Organophosphate, malathion, experimental study, heart, kidney, urinary bladder
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
2. ÖZET ORGANOFOSFAT BİLEŞİKLERİNDEN MALATYONUN BÖBREK, İDRAR KESESİ ve KALP ÜZERİNE ETKİLERİNİN HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ KAZIM TUĞYAN Günümüz dünyasında insanlar, çağdaş yaşamın vazgeçilmez gereksinimleri olan kimyasallardan meydana gelen bir okyanus içinde yaşamaktadır. Yararlan yanında çeşitli nedenlerle insanlara ve tüm ekosisteme zararlı olabilen bu ürünlerin, istenmeyen en önemli etkileri zehirlenmelerdir. Bu kimyasallardan olan organofösfatlar, dünyadaki zehirlenmelerin önde gelen nedenlerinden biridir. Çalışmamızda organofosfat bileşikleriyle olan zehirlenmelerde görülen hematüri ve kalp parametrelerindeki bozukluğun nedeni, deneysel olarak farelerde oluşturulmuş bir model üzerinde araştırılmıştır. Bir organofosfat bileşiği olan malatyon, 7 Balb/C türü fareden oluşan 3 gruba LD50, LD50/2 ve LD50/4 dozlarında verilmiştir. Aynca 7 Balb/C türü fareden oluşan bir kontrol grubu seçilmiştir. 24 saat sonra farelerin kalp, böbrek ve idrar keselerinden alınan doku örnekleri ışık mikroskobunda değerlendirilmiştir. Kontrol grubuna ait doku örneklerinde herhangi bir yapısal değişiklik saptanmamıştır. Malatyon verilen farelerde ise belirgin hücresel hasar izlenmiştir. Kalp kası bulgulan, mononükleer hücre infiltrasyonu, sitoplazmik vakuolizasyon ve miyofibrillerde nekroz şeklindedir. Böbrek dokusunda özellikle damarlar çevresinde mononükleer hücre infiltrasyonu, intertisyumda yaygın eritrosit ekstravazasyonu, tubuluslarda tiroidizasyon gözlenmiştir. Böbrekte gözlenen değişiklikler yanında, tubulus bazal membranlarının korunmuş olduğu dikkati çekmiştir. Bu bulgu bize hasann hipoksiye bağlı olmadığını, matafyonun direkt toksik etkisi sonucu oluştuğunu göstermiştir, idrar kesesinde ise epitel altındaki damarlarda belirgin konjesyon, mononükleer hücre infiltrasyonu ve kese lümeninde eritrosit toplulukları olduğu gözlenmiştir. izlenen bu değişiklikler kontrol grubu ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Klinikte izlenen hematüri ve EKG bozukluklarının sebebinin böbrek ile kalp dokusunda oluşan hücresel hasar olabileceğini düşünmekteyiz. Anahtar Sözcükler Organofosfat, malatyon, deneysel çalışma, kalp, böbrek, idrar kesesi.
Özet (Çeviri)
3-SUMMARY HISTOLOGICAL INVESTIGATION OF AN ORGANOPHOSPHATE INSECTICIDE : MALATHION'S EFFECTS ON KIDNEY, HEART AND URINARY BLADDER KAZIM TU?YAN Humans, living in an ocean consists of chemical agents in todays world.Besides its benefits, these chemical agents have lots of different harmfull effects on both humans and ecosystems.The most undesirable effect is 'intoxication'.. Organophosphate is one of these agents which is important cause of intoxications all over the world. In our study, we investigate the reason of hematuria and cardiac parameter changes after intoxication with organophosphate compounds by an experimental model settled up on rats. An organophosphate compound,“malathion”had given LD50, LD50/2, LD50/4 doses to three groups of rats consisting of 7 Balb/C rats. In addition to these groups,we formed a control group consists of 7 Balb/C rats. 24 hours later the tissues taken from heart, kidney, urinary bladder and examined by light microscope. We observe that there wasn't any structurel changes in tissues taken from the control group. On the other hand, the group of rats ingested malathion had significant cellular damages. Mononuclear cellular infiltration, cytoplasmic vacuolization and necrosis in the myofibrils was the findings in the heart. In tissues taken from kidney showed especially mononuclear cellular infiltration around the vessels, widespread erythrocyte extravasation and tiroidisation at the tubules. Although there were changes in kidney, it was significantly seen that the tubules basal membrane was intact. This findings showed us that the damage was related to malathions direct toxic effects, not to hipoxy. There were mononuclear cellular infiltration, congession in the vessels under the epithelial layer and the erythrocyte gatherings in the lumen in the urinary bladder. When findings compared with the control group statisticaly it was found meaningfull. We think in clinics hematuria and electrocardiogram disorders seen intoxication could be the results of cellular damage in heart and kidney tissues.