Gonartroz tedavisinde balneoterapi
Balneotherapy in gonarthrosis treatment
- Tez No: 103439
- Danışmanlar: PROF.DR. NURAY KIRDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Balneoterapi, Hidroterapi, Osteoarthritis, Balneotherapy, Hydrotherapy
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 15125
Özet
ÖZET Üçler, N., Gonartroz tedavisinde balneoterapi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2001. Diz eklem osteoartritinde balneoterapinin havuz ve whirlpool uygulama yöntemlerinin etkilerini karşılaştırmak amacıyla Kütahya Sosyal Sigortalar Kurumu Yoncalı Fizik Tedavi ve Hidroterapi Hastanesi'ne başvuran diz eklem OA'h 60 olgu tedaviye alınmıştır. Olgular 15 'er kişilik 4 gruba ayrılmıştır. I. gruba sabah havuzda balneoterapi+egzersiz, öğleden sonra havuzda balneoterapi; İL gruba sabah havuzda balneoterapi, öğleden sonra havuzda balneoterapi+egzersiz; m. gruba sabah whirlpool'da balneoterapi + egzersiz, öğleden sonra whirlpool'da balneoterapi; IV. gruba sabah whirlpool'da balneoterapi, öğleden sonra whirlpool'da balneoterapi+egzersiz uygulanmıştır. Tüm olguların postür bozuklukları, antropomorfik ölçümler, diz eklem hareketlerindeki limitasyonlar, kas kuvveti, fonksiyonel aktivitelerdeki Jette Fonksiyonel Statü İndeksi bağımsızlık, güçlük ve fonksiyonel ağrı dereceleri, eklem ve sabah sertliği, yürüme ve merdiven inme-çıkma hızları, algometre ve görsel ağrı skalası ile ağrılar değerlendirilmiştir. Her dört gruba uygulanan 15 seans tedavi, aktif ve pasif diz fleksiyonunda artma ve aktif diz ekstansiyon limitasyonunda azalma, m. Hamstrings ve m. Quadriceps femoris'in kas kuvveti ve 10 maksimum değerlerinde artma, fonksiyonel aktivitelerdeki bağımsızlık, güçlük ve ağrı derecesinde azalma, yürüme, merdien inme ve çıkma hızında artma, eklem sertliğinin devam etme süresinde azalma ve ağrırım azalması açısından etkin sonuçlar oluşturmuştur (p0.05) bulunmuştur. Çalışmamızın sonucunda elde ettiğimiz verilerde, diz eklemi OA'smda balneoterapinin havuz ve whirlpool şeklinde uygulama yöntemlerinin 15 seans tedavi sonucunda benzer etkileri oluşturduğu görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Üçler, N., Balneotherapy in Gonarthrosis treatment, Hacettepe University Health Sciences Institute, Master Thesis in Physical Therapy and Rehabilitation, Ankara, 2001. The study was performed in order to compare the effects of balneotherapy in pool and whirlpool application methods on 60 patients who were suffering from osteoarthritic knee in a Kütahya SSK Yoncalı Physical Therapy and Hydrotherapy Hospital. Four different physiotherapy programmes were appiled for four groups. Each group was consisted of IS patients. Balneotherapy in pool and exercise in the morning, balneotherapy in pool in afternoon were applied to the first group; balneotherapy in pool in morning, balneotherapy in pool and exercise in afternoon were applied to the second group; balneoterapy in whirlpool and exercise in morning, balneotherapy in whirlpool in afternoon were aplied to the third group; balneotherapy in whirlpool in morning, balneoterapy in whirlpool and exercise in afternoon were aplied to the fourth group. All the subjects were evaluated for their postural faults, antropomorphic evaluations, muscle strength and shortness, knee joint range of motion, Jette FSI degree of independence, difficulty and functional pain in functional activities, joint and morning stiffness, gait and climbing upstairs - downstairs velocity. In addition, pains were evaluated with algometer and visual analogue scala. Finally, active and passive knee flexion ROM and active knee extansion limitation, m. Hamstrings and m. Quadriceps femoris muscle strength and 10 maximum values, Jette FSI degree of indepence, difficulty and functional pain in functional activities, gait and climbing upstairs-downstairs velocity, joint stiffness, pains, were found to be better after the IS seasons treatment in all four groups (p0.05). We can conclude that, in knee joint OA, application methods of balneotherapy in pool and whirlpool have the similar effects, after the IS seasons treatment.