Gonartroz tedavisinde ultrason ve kısa dalga diaterminin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of short wave diathermy and ultrasound in the treatment of gonarthrosis
- Tez No: 86579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KIRNAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, ultrason, kısa dalga diatermi, Gonarthrosis, ultrasound, short wave diathermy
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Ill ÖZET Gonartroz Tedavisinde Ultrason ve Kısa Dalga Diaterminin Etkinliğinin Karşılaştırılması Bu çalışma, gonartroz tedavisinde ultrason ve kısa dalga diatermi etkinliğini karşılaştırmak amacıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Polikliniği'ne başvuran ve kendilerine ACR tanı kriterlerine göre gonartroz tanısı konan 50 olgu üzerinde yapıldı. Olguları rastgele 25'erli iki gruba ayırdık. I. gruba Hot-Pack (HP) + Ultrason (US) + Transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) + Egzersiz; II. gruba Kısa dalga diatermi (KDD) + TENS + Egzersiz uyguladık. Tedavi öncesi (0. gün), tedavi sonrası (3. hafta) ve kontrol (6. hafta)da; çevre ölçümü, yürüme analizi, diz eklemi hareket açıklığı (ROM), kas testi, ağrı ve süreli performans testleri değerlendirildi. Tedavi sonrası, her iki grupta da tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözledik, iki grup karşılaştırıldığında ise; değerlendirme kriterlerimize göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sonuç olarak, hem US, hem de KDD'nin gonartroz tedavisinde kullanılabilir iki fiziksel ajan olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Comparison of the Efficacy of Short Wave Diathermy And Ultrasound in the Treatment of Gonarthrosis This study was carried on 50 patients diagnosed as gonarthrosis according to diagnostic criteria of ACR. The patients were randomly divided into two groups including 25 patients in each group. Hot-Pack (HP) + Ultrasound (US) + Transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) + Exercise treatment was appied to the first group and Short wave Diathermy (SWD) + TENS + Exercise treatment was applied to the second group. Peripheral measurement, walking analysis, ROM of knee joints, muscle testing, pain and performance tests were evaluated before and at 3rd and 6th weeks of treatment. Statistically significant improvement were abserved in all parameters of both when we compared the findings according to our parameters. As a result, we concluded that both of SWD and US were two physical agents which could be used in the treatment of gonarthrosis.