Monument lighting
Anıt aydınlatması
  1. Tez No: 103696
  2. Yazar: MEHMEDALP TURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Aydınlatma, Amt, Amt Aydınlatması, Dış Mekan Aydınlatması iv, Lighting, Monument, Monument Lighting, Outdoor Lighting m
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET ANIT AYDINLATMASI Mehmedalp Tural tç Mimarlık ve Çevre Tasannu Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cengiz Yener Eylül, 2001 Bu tez anıt aydınlatması üzerinedir. Tez dahilinde iki ayrı sanat unsuru olan aydınlatma ve amt kavramlarının ilişkisinin incelenmesinin yamsıra, insan ve anıtlar arasındaki etkileşim psikolojik, fiziksel ve sosyolojik faktörler ele alınarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışmada amt aydınlatması problemine akılcı bir yaklaşım getirilmesi amaçlanırken, yapılan tartışmalarda aydınlatma tasarımcıları ve heykeltraşların, anıtlar ile halk arasında oluşan boşluk ve yabancılaşmayı ortadan kaldırmaya yönelik göz önünde bulundurmaları gereken şartlar ele alınmıştır. Bu noktadan hareketle, tartışmalar genel aydınlatma kriterlerinin sıralanması yerine, konuya dair doğru bakış açısının yakalanması yönünde şekillenmiştir. İki amt üzerinde yoğunlaşarak yapılan çalışmalar, gözlemcilerin farklı aydınlatma uygulamalarına verdikleri tepkilerin değerlendirilmesi ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MONUMENT LIGHTING Mehmedalp Tural M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cengiz Yener September, 2001 This thesis is related with the concept of monument lighting. It focuses on the interaction between two elements of art; light and the monument, and also the interaction between human and monument regarding the psychological, physical, and sociological factors. The study concentrates on the approach to the problem and discusses the facts that lighting designers and sculptors have to be concerned about in bridging the gap between public and monuments. Rather than expressing general lighting criteria, discussions are carried upon the examples to suggest a better understanding to the topic. The recommendations involve the case studies of two monuments and the evaluation of observer responses among different lighting schemes.