Bartın ili bölgesinin turizm ve rekreasyon potansiyelinin saptanması ve değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A study on the determination of tourism and recreation potential of the Bartın coastal zone
- Tez No: 104595
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜKERREM ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: turizm, rekreasyon, turizm ve çevre, turizm potansiyeli, rekreasyon potansiyeli, Barun
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 390
Özet
ÖZET Doktora Tea BARTIN İLİ KIYI BÖLGESİNİN TURİZM VE REKREASYON POTANSİYELİNİN SAPTANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Şerife SERTKAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mükerrem ARSLAN Doğal ve tarihi çevre değerleri ile sosyo-kültürel özelliklere sahip alanlar, turizm ve rekreasyon hareketlerine olanak sağlayan ortamları oluşturmaktadır. Turizm ve rekreasyon etkinlikleri, bu tür ortamların çekiciliklerine bağlı olarak gelişerek doğal ve kültürel çevreyi kullanmaktadır. Dünyadaki turizm olayları incelendiğinde, bu tür aktivitelerin çoğunlukla yaz aylarında ve kıyı alanlarında gerçekleştiği görülmektedir. Ancak, gelişen yerleşim ve tesisler, kaynaklan daha fazla kullanma eğiliminde olduklarından doğal, tarihi ve kültürel değerler üzerinde baskı yaratmakta ve bozulma süreci başlamaktadır. Batı Karadeniz'de yer alan Bartın İli Kıyı Bölgesi, özellikle yaz aylarında turistik ve rekreasyonel açıdan yoğunluk kazanmasına karşın, kıyı bölgesinin doğal ve kültürel kaynaklan üzerinde henüz ciddi sorunlar oluşmamıştır. Bu tez çalışması ile, ülkemizde turistik ve rekreasyonel etkinliklerin yoğunlaştığı bölgelerde görülen kaynak kullanımına ilişkin sorunların, Bartın İli Kıyı Bölgesi'nde de ortaya çıkmaması için, turizm ve rekreasyon potansiyelinin saptanması ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında, Bartın İli Kıyı Bölgesi'nin doğal ve kültürel özellikleri analiz edilerek, bölgedeki turizm ve rekreasyon potansiyelini ortaya koyacak bir yöntem geliştirilmiş ve çalışma alanına uygulanmıştır. Belirlenen potansiyel doğrultusunda, gerek alanın doğal ve kültürel özelliklerinin korunduğu ve kullanıldığı, gerekse bölge ve ülke turizmine katkıda bulunacak önerilerde bulunulmuştur. 2001, 371 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis A STUDY ON THE DETERMINATION OF TOURISM AND RECREATION POTENTIAL OF THE BARTIN COASTAL ZONE Şerife SERTKAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Mfikerrem ARSLAN Destinations that have natural and historical environmental values and socio-cultural features provides convenient environment for tourism and recreational affairs. Tourism and recreational affairs develop and use natural and cultural environment depending on these surroundings' attractiveness. Considering the worldwide tourism these activities usually take place in summertime and in coastal areas. However, it is a fact that, the increasing consuming tendency of growing settlement and facilities have a suppressive effect on the resources which starts corruption. Although the coastal area of Bartin in West Black Sea region of Turkey has intense tourism and recreational facilities especially during summertime, there has not been serious problems yet concerning natural and cultural resources of destination. This study aims to determine and evaluate tourism and recreational potential of Bartin coastal area in order to help to take precautions against natural resources utilization problems seen in similar destinations where tourism and recreational facilities are intense. In this study natural and cultural attributes of Bartin coastal area is analysed, a method that would determine the tourism and recreational potential of destination is improved and apllied to the area. Proposals about Bartin coastal area are made with help of the determined potantial of the destination considering not only conserving natural and cultural resources but also improving tourism revenue of the destination and the country. 2001, 371 page Key words : Tourism, recreation, tourism and environment, tourism potential, recreational potential, Bartin.