Iran at the crossroads: 1997 presidential elections
İran yol ayırımında: 1997 cumhurbaşkanlığı seçimi
  1. Tez No: 105152
  2. Yazar: FERİDE ASLI ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 1997 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri, Hatemi, Hatemi'yi Destekleyen Gruplar, Devrim Sistemi, İran'da Politik Gruplaşmalar vı, 1997 Presidential Elections of Iran, Mohammad Khatami, Supporting Groups of Khatami, the Revolutionary System, and Political Factions in Iran IV
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
oz İRAN YOL AYRIMINDA: 1997 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ Ergül, Feride Aslı M.Sc, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Meliha Altunışık Kasım 2001, 128 sayfa Bu tezin amacı 1997 cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi İran'daki sosyo- politik konjonktürü ve Muhammed Hatemi'nin rejimin İslami kurallarına yeni bir bakış açısı getiren reformcu yaklaşımım incelemektir. İranlıların çoğunluğunun ulemanın ve Dini Liderin desteklediği adaya oy vermemesi, İran İslam Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez yaşanmıştır. Ilımlı aday, Hatemi, seçimlerde oyların % 70'e yakınını almıştır. Hatemi'nin bu büyük zaferi İran'da artan özgürlük talebi ve sosyo-ekonomik gelişmelerin doğal bir sonucu olarak algılanabilir. İran siyasetini tarihsel gelişiminden başlayarak, Devrim 'in İslami kurallarıyla, siyasal grupların yapılanmasıyla ve nihayetinde tüm bunların Hatemi'nin siyasal kişiliğindeki etkileriyle birlikte ele almak, seçimlerin bahsedilen özgün karakterinin incelenebilmesi için hayati önem taşır. Bu tezde tüm bu dinamikler ayrıntılarıyla incelenirken ve bu tarihsel, siyasal ve ekonomikşartların, İran'da Hatemi'nin 1997'deki büyük zaferiyle birlikte yeni bir dönemin başlamasına katkıda bulunduğu iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IRAN AT THE CROSSROADS: 1997 PRESIDENTIAL ELECTIONS Ergül, Feride Ash M.Sc, Department of International Relations Supervisor: Assoc. Prof. Meliha Altunışık November 2001, 128 pages The aim of this thesis is to study the socio-political conjuncture in Iran before the 1997 presidential elections and the reformist approach of Muhammad Khatami, which brought a new approach to the Islamic codes of the regime. It was the first time in Islamic Republic of Iran's history that most of the Iranians did not cast their votes for a candidate who was supported by the ulama and the Supreme Leader. A moderate candidate -Khatami- received almost 70 % of the votes in the elections. This decisive victory of Khatami could be seen as the result of rising demands for freedom in Iran and the natural outcome of the socio-economic developments. In order to understand this unique character of the elections, it is vitally important to investigate the Iranian politics starting with the historical process, Islamic codes of the Revolutionary regime, configuration of the political factions, and finally their presence in Khatami's political personality. In this thesis inwhile all of these dynamics are studied in detail, the very core argument lies in the fact that combination of these historical, political and economic conditions contribute to the initiation of a new era in Iran which precipitated with the huge electoral victory of Khatami in 1997.