Turkey and European Union: From Luxembourg to Helsinki and beyond
Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri: Lüksemburg'dan Helsinki'ye ve sonrası
- Tez No: 105153
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği, Ortak Dış ve Güvenlik Politikası, Katılım Ortaklığı, AB müktesebatının üstlenihnesine ilişkin Ulusal Program, Kıbrıs sorunu, çok boyutlu dış politika, Gümrük Birliği, Kopenhag Kriterleri, insane hakları, düşünce ve ifade özgürlüğü, ölüm cezası, katılım müzakereleri, ulusal güvenlik, milli egemenlik, Batılılaşma, Avrupalılaşma, jeo- strateji, stratejik yaklaşım. iv, European Union, European Security and Defense Identity, Common Foreign and Security Policy, Accession Partnership, National Program for the adoption of the Acquis, Cyprus problem, multidimensional foreign policy, Customs Union, Copenhagen Criteria, human rights, freedom of expression, death penalty, accession negotiations, twinning process, national security, national sovereignty, Westernization, Europeanization, geo-strategy, strategic approach. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
öz TÜRKİYE - AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ: LÜKSEMBURG'DAN HELSİNKİ'YE VE SONRASI Serpen, Koray İsmet Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası İlişkiler Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı Eylül 2001, 110 sayfa Bu tez çalışmasında, 1997 - Ağustos 2001 döneminde Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerinin bir analizi yapılmaktadır. Bu dönemde Türkiye ilk önce Birliğin genişleme sürecinden dışlanmış ancak Aralık 1999'da aday ülke olarak ilan edilmiştir. Ne var ki, Helsinki Zirvesi, çözdüğü sorunlardan daha da fazla soru ve sorunu beraberinde getirmiştir: AB Türkiye'nin olası entegrasyonundan kaynaklanacak sorunlarla başedebilecek midir? Daha önemlisi AB'nin Türkiye'yi tam üye yapmaya niyeti var mıdır? Diğer taraftan Türkiye'nin mevcut siyasi altyapısı, tam üyelik için önkoşulan siyasi reformları kaldırabilecek midir? Tezin ilk bölümünde sözkonusu dönemdeki siyasi gelişmeler, Luxemburg-Helsinki zirveleri, Katılım Ortaklığı, AB müktesebatının üstlenihnesine ilişkin Türkiye'nin Ulusal Programı ve Türkiye'de konuya ilişkin tartışmalar çerçevesinde incelenirken, Avrupa kamuoyunun Türkiye'ye bakışma da özetle yer verilmektedir. Tezin ikinci ve üçüncü bölümleri ayrı ayrı Kıbrıs sorunu ve AB'nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası - Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği arayışları üzerinde durmaktadır. Bu tez, Türlüye-AB ilişkilerinin daha önceki dönemlere gore son derece kırılgan bir duruma geldiğini ve 2002-2004 yıllarının uzun vadede belirleyici etki yapacağı sonucuna varmaktadır. Bu çerçevede ayrıca,“Türkiye'nin AB'ye girer gibi yaptığı, AB'nin de Türkiye'yi alır gibi yaptığı”mevcut mekanizmanın kaçınılmaz olarak sorgulanacağının altı çizilmektedir. AB'ye tam üyelik perspektifinin kapanabileceği ya da mevcut belirsizlik göz önünde tutularak Türkiye'nin, çok boyutlu bir dış politikaya dayanan uzun vadeli bir strateji belirlemesinin gereği vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT TURKEY AND EUROPEAN UNION: FROM LUXEMBOURG TO HELSINKI AND BEYOND Serpen, Koray İsmet M.S, Department of International Relations Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Bağcı September 2001, 110 pages This thesis analyses the key political developments regarding Turkish - European Union (EU) relations between 1997 - August 2001. During this period, first, Turkey was excluded from the Enlargement of the Union, but in December 1999, was declared as an official part of this process. Helsinki Summit raised as many questions as it resolved: Will EU deal with the scale challenges posed by Turkish integration and more important does it have the will to do so? On the other hand, will the existing Turkish political infrastructure be able to carry the broad reforms put forward by EU? The first part of thesis deeply focuses on the period that's subject to analysis in terms of Luxembourg and Helsinki Summits, Accession Partnership and Turkey's National Program, the ongoing domestic and intellectual debate as weU as European public opinion and its probable effects on Turkey's bid for EU. Third and Fourth part of the thesis focuses separately on Cyprus problem and EU's search for a Common Foreign and Security Policy and European Security and Defense Identity that are and expected to continue to be two additional difficulties in front of Turkish full-membership. This thesis concludes that Turkbh-EU relations became more and more fragile compared to preceding periods and developments of 2002-2004 will be determinant The existing mechanism in which“Turkey is pretending to be a full EU member and EU is pretending to take Turkey in”will inevitably be subject to question. All these lead to a requirement for a long-term Turkish Grand Strategy based on a strong multidimensional foreign policy, as prospects for Turkey's full- membership is remaining elusive.