Impacts of TÖB-DER as a democratic mass organization on the democratization process in Turkey
TÖB-DER'in bir demokratik kitle örgütü olarak Türkiye'nin demokratikleşme sürecine etkileri
- Tez No: 105161
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: demokratik kitle örgütleri, TOB-DER* öğretmenlerin sosyal sınıf bilinci, 1970'lerde Türk demokrasisi. iv, democratic mass organizations^ TQB-DERy social class consciousness of teachers, Turkish democracy in 1970s. Ill
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Qz TÖB-DER'İN BİR DEMOKRATUC KİTLE ÖRGÜTÜ OLARAK TÜRKİYE'NİN DEMOKRATİKLEŞME SÜRECİNE ETKİLERİ Yergün, Berna Yüksek Lisans, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Mehmet Okyayuz Kasım 2001, 110 sayfa Bu çalışma, bir demokratik kitle örgütü olan TÖB-DER'in Türkiye'nin demokratikleşme sürecindeki etETerînî tarmseTbîr çerçeve İçinde mceTemîştîf. Bu çalışma boyunca, Türkiye'de sosyal örgütlerin geUşiminin genel özellikleri,. TOB- DER'in tarihçesi, bir demokratik kitle örgütü olarak örgütsel yapısı ve ilkeleri ara|tınlmıştır. Yine bu çalışmada; TÖB-DER'in diğer demokratik kitle örgütlerinde olmayan özelliklere mi sahip olduğu, demokratik hakların genişletilmesinde, toplumda demokratik yapılatın kurulması ve geliştirilmesinde başarılı olup olmadığı gibi sorular yanıtlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPACTS OF TÖB-DER AS A DEMOCRATIC MASS ORGANIZATION ON THE DEMOCRATIZATION PROCESS IN TURKEY Yergun, Bema. M.S., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mehmet Okyayuz November 2001, 110 pages This thesis analyzes TÖB-DER as a democratic mass, organization within the democratization process of Turkey in a historical context. Throughout this study, the general characteristics of the development of social organizations in Turkey, the history of TÖB-DER* its organizational structure, and ita principles as a democratic mass organization will be traced. This thesis will seek to answer questions such as; did TÖB-DER have unique, characteristics- among^ other democratic mass organizations, could TÖB-DER Tiecome successful for broadening democratic rights, establishing and developing democratic structures among society?