Intraorganizational influence tactics used by students and instructors in a private university
Özel bir üniversitede okutman ve öğrenciler tarafından kullanılan örgüt içi etkileme taktikleri
  1. Tez No: 105162
  2. Yazar: FÜSUN BULUTLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. DEMET VAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkileme, Etkileme Taktikleri, Eğitimde Basan, Özel Üniversite, Hazırlık Okulu, Öğrenci-Öğretim Elemanı İlişkisi, Influence, Influence Tactics, Educational Success, English Preparatory School, Private University, Student-Instructor Relationship
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
-IV- OZ ÖZEL BİR ÜNİVERSİTEDE OKUTMAN VE ÖĞRENCİLER TARAFINDAN KULLANILAN ÖRGÜT İÇİ ETKİLEME TAKTİKLERİ Bulutlar, Füsun MBA, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Demet Varoğlu Ağustos 2001, 161 Sayfa Bu çalışma, özel bir üniversitede öğrenci ve öğretim elemanlarının kullandıkları etkileme taktiklerini incelemiştir. Bu tezde kişisel etkileme taktiklerinin öğrenci başarısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bunun yanısıra, okutmanların en etkin buldukları taktikler ile öğrencilerin kendilerini en çok etkilediğini belirttikleri taktikler arasındaki bağlantı, okutmanların doğru taktikleri kullanıp kullanmadığı açısından incelenmiştir. Bu bağlamda, özel bir üniversitedeki 284 öğrenci ve 66 okutman üzerinde araştırma yapılmıştır. Okutmanlar tarafından kullanılan işbirliği taktiğinin basan oranlan üzerinde olumlu, üst makamlardan destek taktiğinin ise basan oranlan üzerinde olumsuz etkileri olduğu görülmüştür. Öğrenci ve okutmanların en etkili taktikleri algılamalan açısından ise diğerleri ile işbirliği, karşılıklı alış-veriş, yüreklendirme, yaranma ve baskı taktiklerinde farklılık olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
-HI- ABSTRACT INTRAORGANIZATIONAL INFLUENCE TACTICS USED BY STUDENTS AND INSTRUCTORS IN A PRIVATE UNIVERSITY Bulutlar, Füsun MBA, Department of Business Administration Supervisor: Associate Professor Demet Varoğlu August 2001, 161 Pages The importance of personal influence tactics used both by instructors and students in a private university is emphasized in this study. This thesis analyses the effect of personal influence tactics with respect to the success achieved by students. Furthermore, the relationship between the perceptions of instructors about the tactics that influence students and the students' own perceptions about their influenceability is also considered to find out if the instructors were using the right tactics or they were using the tactics that the students would resist most. In this respect, this study is conducted in a private university and 284 students and 66 instructors responded. Two significant correlations were found: coalition tactics used by instructors had a positive, whereas upward appeal tactics used by students had a negative correlation with the success rate. The perceptions of instructors and students differed about the effectiveness of coalition, exchange, ingratiation, inspirational appeal, and pressure tactics.