Malatya'da insan yüzeyinde tespit edilen mantar türleri
The fungi species determined on body surface of people living in Malatya region
  1. Tez No: 105439
  2. Yazar: AYCAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. ELŞAD HÜSEYİNOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mikoz, Deri mantarları, Ascomycota, Deuteromycota, Dermatofit, Malatya, Skin fungi, Mycosis, Malatya, Deuteromycota, Ascomycota, Dermatophytes
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın amacı insanda gelişen deri mantarlarını morfolojik ve kültürel özelliklerine göre tesbitini ve tanısını yapmak. Numuneler 2000-2001 yılları arasında deri hastalığı sorunları nedeniyle hastaneye başvuran kişilerden alındı. Bu numuneler deriden, sacdan, tırnaklardan ve vücudun çeşitli bölgelerinden alınmıştır. Çalışmanın sonucunda Fungi mantarlar alemi Ascomycota ve Deuteromycota divizyolarının ayrı ayrı clasis ve ordolarına ait 12 genus'un 40 mantar türünün tanısı yapılmıştır. Sadece insanlarda yada hem insanlarda hem de hayvanlarda yaşayan mantarların tanısı yapılmıştır. Ortaya çıkarılan türlerin % 12.5'ini Trichophyton genusu üyeleri, % 5'ini ise Epidermophyton genusu üyeleri, % 2. 5'ini Microsporum genusu üyeleri oluşturmaktadır. Bunlar Trichophyton (T. rubrum, T. mentagrophytes, T. verrucosum, T. tonsurans, T. cerebriforme), Epidermophyton (E. Floccosum, E. interdigitale ), Microsporum (M. canis ) genusları türleridir. İnsanlarda Candida mantarları'da yaygındır. Bunlar C. albicans, C. krusei, C. guillermondii, C. tropicalis türleridir. Ayrıca Trichosporon beigelii, Blastoschizomyces capitus mantarları da tanımlanmıştır. Buna ilaveten insan cildinde yaralanan çeşitli yerlerde oluşan yaralardan çoğunlukla Aspergillus (% 32.5) ve Penicillium (%20.0) genus üyeleri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study is to detect and identify fungi species in skin of human beings according to the morphplogical and cultural characteristics of these fungi. Samples were taken from different sites of bodies of individuals attending our hospital during 2000-2001 due to dermatological problems. and diseases. They included skin, nail and hairs. As a result of this study, 40 species of fungi belonging to 12 genera of Ascomycota and Deuteromcota divisions of different classes and orders were identified The percentages of identified dermatophytes were % 12.5 Trichophyton, % 5 Epidermophyton and % 2.5 Microsporum. They were Trichophyton rubrum, T. mentagrophytes., T. verrucosum, T. tonsuras, T. cerebriforme, Microsporum canis and Epidermophyton floccosum, E. interdigitale. Candida spp. were detected in % 10. They belonged to C. albicans, C. krusei, C. guillermondi, C. tropicalis. Additionally, in mechanic skin injuries other fungi such as Aspergillus spp. (32. 5%) ve Penicillium spp. (20.0%) were detected. Other fungi such as Trichosporon beigelii, and Blastomycetes capitus were also found in this study.