Housing for collective living as a mode of socio-spatial interaction
- Tez No: 10549
- Danışmanlar: PROF. DR. ENİS KORTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kollektif, toplumsal yaşam, hanehalkı, konut, et kileşim, dayanışma -iv, Collective, communal living, household, housing, interaction, solidarity
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
ÖZET SOSYO-FİZİKSEL ETKİLEŞİM AÇISINDAN TOPLU YAŞAM KONUTLARI GÖKTÜRK, A. Özlem Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Enis Kortan Eylül 1990, 178 pages Bir yaşam türü olarak toplu yaşamın tarihi Ledoux, Owen ve Godin'in yaşadığı dönemlere kadar uzanmaktadır. Fourier ve Le Corbusier zamanında ise bu konudaki projelerde olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Son otuz yıl içinde bu yaşam türü yeniden ele alınmıştır. Bu türdeki uygulamaların örneklerini özellikle Danimarka, Hollanda ve Amerika Birleşik Devletleri 'nde görmekteyiz. Bu çalışmada, amaç mimari tasarım kapsamında toplumdaki çeşitli hanehalkı gruplarına eşit imkanlar sağlamak ve yaşam koşullarını iyileştirmektir. Aynı zamanda bu amaçlar doğrultusunda hazırlanan konut türünü topluma kazandırmak, kentsel yaşamın getirdiği yanlızlaşmayı önlemek, dayanışmayı sağlamak, çeşitli türde hanehalklarının gereksinimlerini karşılamak ve gereksinimlerle yaşam koşullarını bağdaştırmak hedeflenmiştir. Bu çalışmada hanehalkı özelliklerine göre konut gereksinimleri saptanmış ve çeşitli ülkelerdeki toplum yaşam konutları örnekleri incelenerek yeni bir öneri getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HOUSING FOR COLLECTIVE LIVING AS A MODE OF SOCIO-SPATIAL INTERACTION GÖKTÜRK, A. Özlem M. Arch in Architecture Supervisor : Prof. Dr. Enis Kortan September 1990, 178 pages Collective living is a very old way of living that can be traced back to Ledoux, Owen and Godin. There is a moralizing tone in projects ranging from Fourier to Le Corbusier. In the past 30 years, this way of living were rediscovered. There are many applications of this kind of housing esp. in Denmark, Holand and United States of America. The main aim is achieving a more equal treatment for the various groups of society and an improvement in the quality of living conditions. The work also intends the integration of such housing into the community and the avoidance of segregation, providing solidarity, the possibility of housing choice due to special needs, the relationship between the life-cycle of households and housing needs. The purpose, therefore, would be to demonstrate the scope and size of special housing problems, to show the general lines of approach to these problems adopted by various countries and to offer examples to solve them.