Open air museums and a model for Turkey
- Tez No: 10550
- Danışmanlar: ALİ CENGİZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Müze, eğitim, sergileme, tarih, yöresel, geleneksel, korumacılık, arkeoloji, sosyal tarih. IV, Museum, vernacular, traditional, education, exhibition, history, preservation, archeology, social history
- Yıl: 1990
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
ÖZET AÇIK HAVA MÜZELERİ VE TÜRKİYE İÇİN BÎR MODEL ARDIÇOGLU, Ahmet Yüksek Lisans Tezi, Mimarlık Bölümü Danışman: Ins t. Ali Cengizkan Bu çalışmada müzeler, işlevleri ve bu bağlamda 19. yy. sonlarında endüstri devrimiyle, yok olan yöresel değerlerin korunması amacıyla kurulan ilk Açık Hava Müzeleri araştırılmakta ve bu tür bir müze için birçok potensiyele sahip olan Türkiye için bir Açık Hava Müzesi modeli geliştirilmeye çalışılmıştır. Türkiye'de bu tür bir müze için kaynak zenginliği yanında, eğer kısa süre içinde bir önlem alınmazsa birçok yöresel değer korunamadan kaybolacaktır. Çalışmada bu amaçla öncelikle müzeler araştırlmış ve gerekli tanımlar verilmiştir. Bunun ardından Acık Hava Müzeleri tanıtılmakta ve yapılan tanımlar doğrultusunda Türkiye için bir Açık Hava Müzesi modeli geliştirilmektedir. Çalışmanın sonunda modeller doğrultusunda Türkiye için bir Açık Hava Müzesi tasarımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OPEN AIR MUSEUMS AND A MODEL FOR TURKEY ARDIÇOGLU, Ahmet Master in Architecture Supervisor: Inst. Ali Cengizkan September 1990 In this study, museums and their purposes and in relation to this the establishment of the Open Air Museums in the 19 th century with the industrial revolution against the decay of vernacular and traditional is researched and tried to be developed a model for Turkey which has great potentials for such a Museum. Beyond these potentials, if noprecautions is taken, many traditional values would be lost in a short period of time. Here, in reaching to a coherent approach, first museums and related definitions are given. Then, following to this, Open Air Museums are introduced and through the definitions given, an Open Air Museum for Turkey is developed. The study ends with a proposal of an Open Air Museum that is modelled for Turkey.