Zonguldak lavvar atıklarının hidrolojik dolguda kullanılabilirliğinin araştırılması
The Investigation of the use of Zonguldak colliery coal washery rejects in hydraulic backfilling
- Tez No: 105662
- Danışmanlar: PROF. DR. M. GÜREL ŞENYUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: hidrolik dolgu, taneli malzeme, lavvar atığı, boşluk oranı, tek eksenli sıkıştırma, üç eksenli basınç deneyi, hydraulic backfilling, granular material, coal washery reject, void ratio, confined compression test, triaxial compression test
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 281
Özet
IV ZONGULDAK LAWAR ATIKLARININ HİDROLİK DOLGUDA KULLANILABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI Ahmet Kemal Cengiz Hacettepe Üniversitesi, Maden Mühendisliği Bölümü, Maden İşletmesi Anabilim Dalı ÖZ Dolgu sistemi özellikle kömür ocaklarında tasmanı azaltma, etkin havalandırma, yüksek verim gibi güvenliği ve etkin maden işletmeciliğini sağlayan bir yöntemdir. Dolgu malzemesinin fiziksel özellikleri ve mekanik davranışlarının etüdü genel olarak araştırma konusu olmuş, fakat kapsamlı ve çok yönlü bir konu olduğundan birçok nokta belirlilik kazanmamıştır. Dolgu malzemesi olarak, temini kolay ve ucuz olması, çevre sorunu nedeniyle lavvar atıkları en çok tercih edilen ve kullanılan malzemelerdir. Bu amaçlar doğrultusunda, Zonguldak Taşkömürü Havzası lavvar atıklarının dolgu malzemesi olarak kullanılabilmesi için mekanik özelliklerinin sistematik etüdü yapılmıştır. Sistematik etüd, tane boyu dağılımının değişimi ile hidrolik dolgu malzeme karışımlarının fiziksel özellikleri (birim hacim ağırlığı, boşluk oranı) ve tek eksenli sıkıştırma, üç eksenli basınç dayanımı deneyleri ile tespit edilen mekanik özelliklerinin değişimlerini kapsamaktadır. Tane boyu değişim parametreleri olarak, etkin çap (dıo) düzenlilik katsayısı (Cu) ve eğrilik katsayısı, (Cc) alınmış olup bu parametrelerin değişimi ile 80 farklı dolgu karışımı elde edilmiştir. Malzeme yapısı olarak birim hacim ağırlığı ve buna bağlı boşluk oranı, birim alan temas yüzeyi sayısı incelenmiştir. Bu karışımların boşluk oranları (en düşük, en yüksek ve yerinde) tane konsantrasyonu ve tane boyu parametreleri ile değişimi incelenmiştir. Tek eksenli sıkıştırma aparatı geliştirilerek hidrolik dolgu malzemesi modellerinin sıkıştırma eğrileri çıkarılmıştır. Yanal itki değerleri hesaplanmıştır. Sıkıştırma parametrelerine bağlı uygun dolgu model özellikleri belirlenmiştir. Üç eksenli basınç deneyleri (konsolidasyonlu drenajlı) yapılarak modellerin içsel sürtünme açıları ve teğet modülleri belirlenmiştir. Sınırlı sayıda yapılabilen tek eksenli ve üç eksenli deneyleri ile dolgu modellerinin mekanizmaları açıklanmaya çalışılmıştır. Yapılan kapsamlı araştırma sonucunda Zonguldak Lavvar atıklarının başarılı bir hidrolik dolgu malzemesi olarak kullanılmasının ayrıntıları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATION OF THE USE OF ZONGULDAK COLLIERY COAL WASHERY REJECTS IN HYDRAULIC BACKFILLING Ahmet Kemal Cengiz Hacettepe University, Mining Engineering Department, Mining Section ABSTRACT Backfilling operation is employed to decrease the effect of surface subsidence, to increase safety conditions of production efficiency and enhanced ventilation in underground coal mines. Physical characteristics and mechanical properties of backfill materials have been investigated by various researchers. However, due to complexity and high number of variables affecting the backfill performance, there are still many points to be investigated and clarified. It is a common practice to use coal washery rejects as backfill material for ease of providing, how cost and most important at all for environmental protection. For this purpose, Zonguldak Coal Washery rejects were tested for using as a hydraulic backfill material. The systematical testing program applied was comprised of the determination of change in physical characteristic (unit volume weight, porosity etc.) various particle size distribution and determination of deformational behavior of the backfill under uniaxial and triaxial loading conditions. Effective size {dio), coefficient of uniformity (Cu) and coefficient of curvature constants (Cc) were used to represent the change in the particle size and 80 different backfill aggregate composition were prepared by changing these parameters. Unit volume weight, void ratio and number of contacts per unit area were used to represent material fabric. Change in the void ratio (minimum, maximum, in-situ) number of contacts per unit area and particle size parameter were examined. A test apparatus for uniaxial loading was developed and deformational behavior of various backfill materials under uniaxial loading were determined. Lateral compression due to confinement values were calculated. Properties of a suitable backfill model were determined from loading parameters. Internal friction angles and tangent modulus were found by means of triaxial loading tests (consolidated and drained). It is aimed to explain the deformational mechanism of backfill models with a limited number of tests. As a result of this compressive research program, details of backfill type made from Zonguldak Colliery Coal Washery rejects for optimal performance were suggested.