'Samsun İli Bafra, Ondokuz Mayıs ve Tekkeköy ilçelerindeki tarım alanlarında izole edilen rhizoctonia izolatları üzerine non-patojen rhizoctonia izolotlarının biyokontrol etkisi'
'Biocontrol effect of non-pathogen rhizoctonia isolates on the isolates of patogen isolated fron agricultural areas in the districts of Bafra, Ondokuz Mayıs and Tekkeköy, Samsun
  1. Tez No: 105748
  2. Yazar: VİLDAN AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Rhizoctonia solani, R. zeae, non-patojen Rhizoctonia, biyolojik kontrol
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
m SAMSUN İLİ BAFRA, ONDOKUZ MAYIS ve TEKKEKÖY İLÇELERİNDEKİ TARIM ALANLARINDAN İZOLE EDİLEN PATOJEN RHİZOCTONİA İZOLATLARI ÜZERİNE PATOJEN OLMAYAN RHİZOCTONİA İZOLATLARTNIN BİYOKONTROL ETKİSİ ÖZET Bu araştırmada Samsun ilinin Bafra, Ondokuz Mayıs ve Tekkeköy ilçelerindeki kültür bitkilerinin ekim alanlarından toplanan bitki ve toprak örneklerinden 12 Rhizoctonia izolatı elde edilmiştir. İzole edilen Rhizoctonia izolatlarının üçünün binükleat (BN) diğerlerinin multinükleat (MN) olduğu tespit edilmiştir. MN izolatlardan birinin AG 4, ikisinin ise R. zeae olduğu belirlenmiş fakat diğerleri bir AG gurubuna yerleştirilememiştir. İn vitro'da, kültür bitkilerinin Rhizoctonia izolatlarma duyarlılıkları önemli derecede farklılıklar göstermiştir. Bu izolatlar arasında en virulent izolatlarm Baf 6.1, Ond 1.1, Ond 1.2 nolu izolatlar, en az virulent izolatın ise Baf 2.1 nolu izolat olduğu tespit edilmiştir. Virulent izolatlarm farklı bitkiler üzerindeki etkilerine bakıldığında, en duyarlı bitkinin pırasa ve ıspanak bitkileri olduğu, en dayanıklı bitkinin ise hıyar olduğu belirlenmiştir. Lahana bitkisinin virülensi düşük Flax {R. repens) ve AG-Ba (tester izolatı) izolatlarının virulent Rhizoctonia izolatlarma biyokontrol etkisi değerlendirilmiştir. (1) Lahana bitkisinde hem Flax hem de AG-Ba patojen Ond 1.2 nolu izolatınm virülensini önemli ölçüde azaltmıştır. Koruma oranı Flax için %76.9 AG-Ba için %46.2 olmuştur. (2) BN Rhizoctonia izolatlanm virulent Rhizoctonia izolatlarma karşı koruma yüzdelerine bakıldığında, BN AG-Ba'nın BN Flax' a göre daha fazla koruduğu tespit edilmiştir. (3) BN Rhizoctonia izolatlarının bazı virulent Rhizoctonia izolatlarının virülensini azalttığı ve lahana bitkisinin kök uzunluğunu arttırıcı etkisinin olduğu tespitIV edilmiştir. Denemeler sonucunda AG-Ba'nm kök uzunluğunu arttırmada Flax'a göre daha etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
BIOCONTROL EFFECT OF NON-PATHOGEN RHIZOCTONIA ISOLATES ON THE ISOLATES OF PATHOGEN ISOLATED FROM AGRICULTURAL AREAS IN THE DISTRICTS OF BAFRA, ONDOKUZ MAYIS AND TEKKEKÖY, SAMSUN ABSTRACT In this study twelve Rhizoctonia isolates were obtained from plant and soil samples collected from agricultural areas of the districts of Bafra, Ondokuz Mayıs and Tekkeköy in Samsun. Three of isolates Rhizoctonia isolated were binucleate (BN), the remaining were multinucleat (MN). One of MN isolates was included into anastomosis group AG 4, two were in R. zeae. The other could not placed in any anastomosis groups. In vitro, susceptibilities of the culture plants to the pathogen Rhizoctonia isolates were different considerably. Among these isolates, the most virulent isolate was Baf 6.1 while the least was Baf 2.1. When investigating the effects of isolates on various plant, the most sensitive plants were leek and spinach, while the most resistant one was cucumber. In the cabbage plant, the biocontrol affects of Flax (R. repens) and AG-Ba (tester isolate) with low virulence on virulent Rhizoctonia isolates were evaluated, according to the in vitro test results; (1) The virulence of pathogen isolate Ond 1.2 was decreased considerably by both Flax and AG-Ba isolates, Protection ratios were 76.9% for Flax and 46.2% for AG-Ba. (2) Considering the protection ratios of BN Rhizoctonia isolates on virulent Rhizoctonia isolates, BN AG-Ba provided more protection than Flax. (3) The BN isolates increased the virulence of some virulent Rhizoctonia isolates and increased the root length of cabbage plant. The isolate AG-Ba was more effective in increasing of root length than the isolate Flax. Key wards: Rhizoctonia solani, R. zeae, non-pathogen Rhizoctonia, biological control