Muhasebe denetiminde örnekleme yöntemleri ve bir uygulama
- Tez No: 105747
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Sampling Tecniques, Accountancy, Parameter Estimation, Hypothesis Test
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
m ÖZET Bu çatışmada sistemlere dayalı denetim yaklaşımıyla muhasebe denetiminde uygulanan prosedürler tanımlanmıştır. Geleneksel denetim uygulanmasında maliyet ve zaman faktörlerinin olumsuzlukları nedeniyle muhasebe denetiminde örnekleme yöntemleri anlatılmıştır. Bu bağlantıda bir gübre fabrikasında 2001 yılının ilk altı ayına ait verilerden sistematik örnekleme yöntemine göre örneklem çekilmiştir. Bu örneklemden altı aylık ortalama ve toplam satış tutarı tahmin edilerek kesin sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ayrıca çekilen örneklem birimleri üzerinde çeşitli istatistiksel hesaplamalar yapılmıştır. Anahtar Kelimeler : Örnekleme yöntemleri, Muhasebe denetimi, Parametre tahmini, Hipotez testi.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT in this study, the methods which are applicable in accuntancy are described with control approach based on systems. Since the cost and the time factors are insufficient in the traditional control, the sampling techniques in accountancy are explained. In this mean, using the systematic sampling method, a sample is drawn from the data for the first six monts of 2001 of a fertilizer factory. The average and total sale amounts for the six months are estimated. These estimated values are compared with real ones. In addition, various statistical calculations on the sample units are obtained.